Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Брестовица стана столица на виното в България

България официално има своята винена столица. Това е село Брестовица, което е част от община „Родопи”, съобщи за Радио Пловдив един от авторите на идеята Росица Касабова - собственик на винарска изба в региона.

Наименованието „Брестовица-столица на виното” вече е патентовано, казва тя и пояснява, че идеята е на местното кметство и на бранша, като целта е да се намери начин, с който да се популяризират вината и винопроизводството в селото и превръщането му в аткрактивна туристическа дестинация.

По думите на Касабова, патентът ще се държи от кметството на Брестовица и ще може да се дава на избите, за да популяризират региона и вината си, като ще може да се използва и на фестивали и конкурси. Целта е между различните винопроизводители да няма спорове кой да държи слоугъна, разясни тя. 

В същото време в селото се прави мащабен ремонт на Влаховата къща. Занемареният културен паметник ще бъде възстановен и превърнат в "Музей на виното в Брестовица”. Проектът предвижда реконструкция на къщата чрез създаване на посетителски център за представяне и експониране на местното природно и културно наследство. Идеята за създаване на  Музей на виното отново е изцяло подкрепена от бизнеса, като всеки от бранша ще се включи в оборудването на сградата, разказа още Росица Касабова. 

Сумата за ремонт на къщата възлиза на 332 695 лева и се осигурява по Програмата за развитие на селските райони, като уверенията на администрацията на община Родопи е, че ремонтните дейности се извършват прецизно, за да се спазят всички изисквания на наблюдаващите обекта археолози.

Предвижда се Музеят на виното да бъде оборудван. Ще има експозиционни витрини, миндери, дървени столове и маси, както и специален асма таван.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Брестовица отново на протест заради замърсената с манган вода

Жители на Брестовица организират пореден протест, като в края на работния ден (17 ч.) ще блокират Околовръстния път и Пещерско шосе в Пловдив. Недоволството им е породено от качеството на питейната вода в селото, която е с наличие на манган, мътна и негодна за пиене. „Повече няма да се отлага проблемът и да се правят компромиси с питейната..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Арменската общност отбелязва 109 г. от геноцида над арменския народ

С кръводарителска акция арменската общност в Пловдив отбелязва 109-та годишнина от  геноцида над народа им. Тя ще премине под надслов "Дарена кръв за пролята кръв" и ще се проведе на площада пред Общината от 11 до 15 ч. Идеята е ужасът на кръвопролитията да бъде превърнат в безценен дар за живот. На днешната дата през 1915 г. в османската..

обновено на 24.04.24 в 11:23

Иван Петков-Бебето отново ще води листата на БСП в Пловдив

На свое заседание снощи Градската конференция на БСП – Пловдив подреди листата си за предстоящите парламентарни избори. С близо 71% от  гласовете социалистите определиха за водач на листата си Иван Петков.  След него се нареждат Катя Стоилова, Анастас Ангелов, Теодор Христов, Филип Бакалски, Стефан Георгиев, Пламен Назаров, Йовка Златева, Румен..

публикувано на 24.04.24 в 10:23

Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“ започва в Пловдив

В Пловдив се открива XXVII Панаир на учебните предприятия „Млад предприемач“. В него ще участват над 700 ученици със 124 учебни предприятия от България, Румъния и Сърбия и др. Участниците  имат дейности в различни сфери: недвижими имоти, банкова дейност, застраховане, търговия на едро и дребно с различни хранителни и нехранителни стоки;..

обновено на 24.04.24 в 07:24

Ваксината срещу коклюш ще се поставя 45 дни след раждането

Министерството на здравеопазването да позволи първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана по-рано, още месец и половина след раждането, а не, както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето. Това е решено на среща в Министерския съвет днес на служебния министър председател Димитър Главчев, министъра на здравеопазването д-р..

обновено на 24.04.24 в 07:24