Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осем кандидати в Карлово се борят за кметското място

Доста оспорван се оказа местният вот във втората по големина община в областта – Карлово. Осем са кандидатите за кмет, като сегашният градоначалник д-р Емил Кабаиванов е кандидат за 3-ти мандат. Според наблюдатели вероятността в общината да се стигне до балотаж е много голяма. 

Не особено словоохотливи се оказаха карловци за това дали и за кого са гласували за местна власт. Много от хората на централния площад отказваха директно да разговаряме, други обясняваха, че не могат да говорят точно сега, трети заявиха, че не са от тук и няма да гласуват в общината. Имаше обаче и такива, които без заобикалки заявяваха за кого са пуснали своите бюлетини. 

Осем кандидати за кметове на общината и 18 листи за общински съветници са регистрирани в Общинската избирателна комисия. От кандидатите за градоначалници само 2-ма имат опит в политиката. Досегашният кмет д-р Емил Кабаиванов е кандидат за 3-ти мандат, издигнат от местна коалиция "Обединени за нашата община (РБ, ВМРО-БНД)". Опоненти са му бизнесменът Теодор Шойлеков, който е кандидат на ГЕРБ, бившият депутат от БСП Пламен Славов и независимият кандидат Димитър Шивиков, който доскоро бе командир на 61-ва бригада в Карлово. НФСБ издига родственика на Левски Васил Караиванов, а ДПС – Джевджет Караали. Сред кандидатите за кмет на общината са и 2 дами – Пенка Башлийска, подкрепена от партия „Нова алтернатива” на бившия военен министър Николай Цонев, и кандидатката на „Евророма” Цветелина Реленекова. 

Много от хората не знаеха имената на повечето кандидати за кметове на общината, не бяха особено популярни и желаещите да влязат в Общинския съвет. Всички знаеха обаче за прокурорските разследвания и досъдебните производства срещу д-р Кабаиванов и ген. Шивиков. Според повечето хора обаче това няма да окаже влияние върху избора им. 

Независимо дали харесват или не сегашните управляващи в общината, голяма част от хората, които са гласували, заявиха, че са пуснали бюлетина и за референдума за електронното гласуване. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Президентът е объркан за връчването на третия мандат

"След толкова много поредни избори може да се спори, дали има преформатиране на политическата система. Основните полюси остават същите и динамиката на системата се определя около отношенията на тези полюси в рамките на политическата ситуация.  От друга страна, си спомнете как изглеждаше пейзажът след протестите от 2020 г., когато имаше поява на нови..

публикувано на 22.07.24 в 10:50

Тежко е да гледаш как изчезват хиляди декари гори

Доброволното формирование в община Хисаря набира нови доброволци. Това обяви в социалната мрежа ръководителят на формированието Владимир Топалов. Търсят се петима души, които да попълнят състава на доброволческата структура, която по документи трябва да наброява 20 души, но на практика ентусиастите в нея са само 13.  Доброволците могат да..

обновено на 22.07.24 в 10:42
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05