Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започваме работата за музея на открито в могилата "Мал тепе"

Димитър Иванов - кмет на община "Марица"

Димитър Иванов - кмет на община "Марица"

Чувствате ли се вече длъжник към хората, които ви избраха? 

Димитър Иванов: Да, да. Първо искам да благодаря на всички мои приятели, на всички избиратели, които ми гласуваха доверие и тъй като в 28-годишната история на община Марица съм първият кмет, който е управлявал и на първи тур е избран като кмет да повтори мандат, благодаря на всички жители на община Марица. Искам да заявя и пред вашето радио, дано повече жители на община Марица слушат в момента Радио Пловдив, тази победа я посвещавам на тях. На всички мои избиратели, на всички мои приятели, на моето семейство и най-вече на моя внук, който се роди точно в началото на кампанията и носи моите три имена – Димитър Иванов Иванов.

Р. П.: Това вече звучи символично, дано да ви носи радост този предстоящ и много труден мандат, защото както вече вашите съграждани знаят, никак не беше лесен и първият, в който вие бяхте нееднократно атакуван, например за обединението на Пловдив и община Марица. Този въпрос стои ли още на дневен ред?

Д. И.: Първо искам да благодаря на моите привърженици, че не отговориха на агресията, на манипулациите по същия начин. Ние проведохме една позитивна кампания, такава каквато винаги сме водили и предишните местни избори. На дневен ред аз смятам, че не стои разделението и приобщаването на община Марица към Пловдив, заявих пред моите избиратели, че ще пазя границите на община Марица, така, както в момента държавата и президентът пазят границите на страната ни и ще отстоявам тази позиция. Многократно съм го заявявал – няма да допусна приобщаването на една работеща община, една бързо развиваща се община с 16 детски градини и 14 училища да бъде приобщена към големия град.

Р. П.: Кажете сега кои са основните акценти в работата ви от тук нататък.

Д. И.: За да продължим напред и хората да ни имат доверие, и това се показа на местния вот, твърде много наистина вдигнахме летвата – 30 реализирани проекта за целия мандат, почти няма програма, по която община Марица да е кандидатствала и да не е спечелила проект, реализирахме 5 нови детски градини, 2 нови читалища в момента изграждаме, 2 нови кметства направихме, първото средно училище на територията на община Марица с първата многофункционална спортна зала, първите две пречиствателни станции и куп други проекти, така че летвата е вдигната много. Тъй като приоритетни бяха децата продължаваме да инвестираме в тази посока. Направихме първата детска ясла по всички европейски изисквания. Продължаваме да инвестираме в децата – детски ясли, реновиране на детски градини, реновиране на училищата и при възможност, когато стартират европейските програми за реализиране на водопровод, канализация и пречиствателни станции имаме готови проекти за 7 наши населени места, веднага ще използваме възможността да кандидатстваме.

Р. П.: Кажете, г-н Иванов, обаче успяхте ли да подобрите и в момента и топла ли е вече  връзката ви със селските кметове, които преди време ви атакуваха за това, за общинските земи  и всъщност това беше причина за забавянето на реализацията на някои от проектите?

Д. И.: Нормално е опозицията да ни атакува. Аз благодаря на моите кметове, избрани от нашата квота, нашата коалиция, тъй като още на първи тур имаме избрани 5 наши кмета, четири от които действащи и това е показателно, че политиката ни е била правилна. Към настоящия момент имаме 10 балотажа в 10 наши населени места нашите кметове са на балотаж и смятам, че ще успеем и те да бъдат избрани, което показва, още веднъж подчертавам, че политиката ни е правилна.

Р. П.: Г-н Иванов, което е най-спешното нещо, с което ще започнете работа и кога ще сформирате екипа си?

Д. И.: Екипът най-вероятно ще го сформираме следващата седмица. Най-важното, с което трябва да започнем е предстои отчитане на три проекта, да ги отчетем, да направим анализ на бюджета и да довършим започнатите проекти. В момента работим по 7 наши проекта. Най-значимият проект, който стартира само след няколко седмици това е изграждане на музей на открито в моето родно село могилата „Мал тепе”, която е най-голямата могила в България – последният спечелен проект през норвежката програма.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12