Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Всеки трети живее в условия на тежки материални лишения

2,3 милиона души в България живеят с общ доход под прага на бедност. Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на пресконференция днес.

По думите на Димитров тези, които живеят изключително добре по българските стандарти са около 1 400 000 души.Той обясни, че те живеят с над 560 лева на месец на член от семейството. Живеещите с между 295 и 560 лв. са 3 500 000 души. В тази група има ръст с 3,2%.

Според Димитров все още има подчертан превес на бедните и небогати домакинства. „Това определя и нашите продължаващи искания. В изследване на Евростат личи каква част от населението е подложена на бедност и социално изключване“, заяви той.

Виолета Иванова, изследовател от КНСБ, заяви, че за месечната издръжка на едно 4-членно семейство са нужни 2243 лв. или по около 560 лв. на човек.

"Дефлацията все още устойчиво не е преодоляна, въпреки че в началото на годината се забелязваше лека инфлация“, уточни тя. По думите ѝ през третото тримесечие продължава низходящият темп на сумата, необходима за издръжка и отчита намаление с 0,2% спрямо предходния период. Иванова коментира, че факторите, които оказват влияние, са цените на петрола, руското ембарго и намаляване на цените на топлоенергията с 8,8% от началото на годината.

Данните на изследването показват, че над 1/3 от българското население живее в условия на тежки материални лишени. „Има намаление спрямо 2008 година с близо 8%“, сочат данните на КНСБ.

Иванова подчерта, че България продължава да заема първото място по част от населението, което живее в крайна бедност. 


Още от категорията

Лично номинирах Борисов за водач на листата в Пловдив

Засега няма официално потвърждение за водещата позиция на Бойко Борисов като водач на листата в Пловдив, докато това не бъде утвърдено от висшия партиен орган. Това каза в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив градският лидер на ГЕРБ  и бивш кмет Иван Тотев. Това, което мога да кажа, че той е моята номинация, но това е лично решение. Очаква..

обновено на 27.01.21 в 11:33

Ресторантьори от Пловдивска област на протест в столицата

Собсвеници на заведения и ресторанти от Пловдив и областта се включват в националния протест, който се организира от Асоциацията на заведенията и от Сдружението на заведенията в България. Той ще се състои в 12 часа пред Министерски съвет и е под надслов   "МАРШ към Свободата". В декларация се казва, че на среща с министъра на..

публикувано на 27.01.21 в 10:23
Дигитален Център в Старинен Пловдив

Сривът на дигиталния Пловдив - научен или ненаучен урок

Дигиталното културно наследство на Пловдив - възстановено в мрежата, но не напълно  Преди 2 месеца в разследване на Радио Пловдив за първи път заместник кметът Пламен Панов обяви причината за отсъствието на дигиталното културно-исторически наследство на Пловдив в интернет с думите:  „Сървърното пространство беше препълнено и вследствие на..

обновено на 26.01.21 в 17:04

Хотелиери и ресторантьори: 30% от бранша гарантирано фалират!

Ресторантите отварят за клиенти на 1 март, а нощните заведения - 15 дни по-късно в зависимост от епидемичната обстановка.  Това решиха във вторник на среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов собствениците на ресторанти, нощни клубове и други заведения. От своя страна здравният министър обеща, че до края на..

публикувано на 26.01.21 в 16:03
язовир Въча

Проектът "Въча" ще струва половин милиард лева

„Изграждането на водоснабдителна мрежа от язовир Въча към Пловдив и селищата в региона може да започне в рамките на една година. Очакваме само решението на  експертния съвет в Областната администрация, насрочено за 10 ти февруари , за да преминем към следващата стъпка  - изготвяне на „Идейно технически проект“. Това заяви в предаването „Ден..

обновено на 26.01.21 в 15:42