Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Попов спечели Пазарджик за трети път

| обновено на 02.11.15 в 05:21

Тодор Попов печели за трети пореден път изборите за кмет на община Пазарджик. Това показват окончателните данни от протоколите на секционните комисии, съобщиха от ОИК.

За досегашния кмет са гласували 20 196 избиратели или 58,98 на сто от участвалите във вота. Кандидатът на ГЕРБ Найден Шопов е подкрепен на втория тур от 14 048 гласоподаватели, което е 41,02 процента.

На балотажа в община Пазарджик до урните отидоха 35 026 избиратели от общо регистрирани 102 565.


На балотажа Найден Шопов, който е и областен председател на ГЕРБ в Пазарджик, получи подкрепата на БСП, АБВ, Реформаторския блок, местната коалиция на бизнесмена Благо Солов и Движение 21.

Слаба избирателна активност беляза днешния изборен ден – главно в град Пазарджик, за разлика от селата. До урните в Пазарджик отидоха едва 34,15 % от гласоподавателите, за разлика от селата, където активността на места надмина 87 %. Първенецът е село Цар Асен с 87,34 % гласували, следвано от село Сбор с 83,33% избирателна активност и Величково с 66,55%. Данните съобщи Георги Добрев - говорител на Общинската избирателна комисия в Пазарджик, уточнявайки, че 102 556 са жителите на община Пазарджик, които имат право на глас – те са от град Пазарджик и включените в общината 31 села.

През целия ден сайтът на Общинската избирателна комисия, както и този на ЦИК, бе  блокиран и оттам бе невъзможно да се следят актуалните данни.

След днешния балотаж почти всички общински центрове в Пазарджишка област имат избрани кметове от ГЕРБ, с изключение на Пазарджик, Батак, Сърница и Стрелча – в Пазадржик спечели независимият Тодор Попов, в Батак отново е кмет Петър Паунов от БСП, в Сърница кметът е Неби Бозов от ДПС, а в Стрелча има балотаж между досегашния кмет Иван Евсататиев от БСП и Стойно Чачов от АБВ. 

19 сигнала за изборни нарушения в Пазарджик и областта са постъпили в прокуратурата в деня на балотажа – съобщи пред Радио Пловдив Васил Малинов, дежурен прокурор от Окръжна прокуратура Пазарджик. Сигналите са основно от четири града – Пазарджик, Пещера, Панагюрище и Велинград

Сигналите са за купуване на гласове и други нарушения в изборния ден – уточни прокурор Малинов, като допълни, че не е от компетенциите му да дава конкретна информация. При повечето от сигналите има отказ от образуване на досъдебни производства, а някои все още се проверяват – уточни Васил Малинов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Евакуираха 15 души заради пожара при вилната зона на Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38