Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тотев печели на косъм

| обновено на 02.11.15 в 13:11

Иван Тотев спечели изключително оспорваната битка за Пловдив. Той извоюва втори кметски мандат като победи Славчо Атанасов с 1 416 гласа.


Според окончателните резултати от преброяване на протоколите в ОИК за Тотев са гласували 50.73% от избирателите, което прави 49 127 души, а вота си за Атанасов са дали 47 711 пловдивчани или 49.27% от вота на избирателите. 

В пет от шестте пловдивски района печелят кандидатите за кметове на ГЕРБ, единствено "Южен" ще има кмет от ПФ. Това е Борислав Инчев, който беше секретар на Община Пловдив по времето на Славчо Атанасов. За него вота си са дали  52.27% от имащите право да гласуват, а кандидата на ГЕРБ Кирил Вълчев остава втори с 47.47%.

В  "Централен" кмет е Георги Стаменов от ГЕРБ, който печели срещу досегашния управник на района Георги Титюков с 283 гласа разлика.

В "Източен" Николай Чунчуков от ГЕРБ изпреварва  Павел Милушев с разлика от 622 гласа, а в "Западен" новият стар кмет получава 326 гласа повече от опонента на ПФ Десислава Желязкова. 


В "Северен" Ральо Ралев печели кметската надпревара убедително  с 1833 гласа пред кандидата на Патриотичния фронт Станьо Балтов.

Битката за кметския пост в "Тракия" беше много оспорвана. Там кандидатът на ГЕРБ Костадин Димитров спечели напреварата срещу Костадин Гаров от ПФ само с 93 гласа разлика. Това прави 50.30% избирателна активност за новия стар кмет на района кмет и 49,70 за опонента му. 


В една от секционните избирателни комисии в "Тракия" се е наложило ръчно преброяване на бюлетините, заради консатирано несъотвествие в изнесените данни на протокола, равняващо се на 295 гласа, съобщи за Радио Пловдив зам.- председателят на ОИК Пловдив Гергана Костадинова. 


Припомням, че според екзит пол на социологическите агенции "Афис" и "Алфа рисърч" Иван Тотев водеше през целия изборен ден с близо 8%. След 19 часа обаче Славчо Атанасоов започна да стопява разликата и около 21 часа разликата между двамата достигна 0.4%. Екзит пол на "Галъп" и "Алфа рисърч" показа 50.2% за Тотев срещу 49.8% за Атанасов, а разликата беше около 1000 до 1500 гласа.  

Първите резултати от ОИК Пловдив, публикувани на страницата на ЦИК, базирани на близо 34% от протоколите разместиха водачеството и Славчо Атанасов поведе Иван Тотеев с 50.11% към 49.89%.

Около 23.00 часа обаче резултатът претърпя нова промяна, като на базата на 58.89% от проверените в ОИК Пловдив протоколи Иван Тотев отново изпревари Славчо Атанасов с 1 процент - 50.52% за Тотев срещу 49.48% за Атанасов.

Може би заради драматично близките резултати Иван Тотев се въздържа от коментар до момента. 

Припомням, че подкрепата си за Иван Тотев за балотажа обявиха от Реформаторския блок, от Кауза „Пловдив“ и ЗС "Александър Стамболийски". От „Съюз за Пловдив“ заявиха, че не са разговаряли с нито един от претендентите, но увериха, че ще работят в бъдещия Общински съвет за формирането на дясноцентристко мнозинство. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Рангел Бизюрев разказа подробности за нощта на убийството в Цалапица (обновена)

Днес започна делото срещу Рангел Бизюрев, обвинен за убийството на 24- годишния Димитър Малинов от Цалапица. Изненадващо Бизюрев поиска първи да разкаже за случилото се на 20-ти юли миналата година. Близо час продължиха обясненията му за нощта на убийството.  Бизюрев разказа, че се е завърнал от Германия и по време на барбекю в парк Митко е бил тема на..

обновено на 21.08.24 в 16:00

Ремонтират пътни участъци в Пазарджишко по три проекта

Три проекта за обновяване на участъци от републиканската пътна мрежа на територията на област Пазарджик са одобрени за реализация, съобщиха от Областна администрация - Пазарджик. Предстои да бъдат ремонтирани участък, преминаващ през с. Панагюрски колонии, гр. Панагюрище, с. Попинци, с. Левски и с. Гелеменово; пътят от с. Мало Конаре, с. Пищигово,..

публикувано на 21.08.24 в 15:58

ПИМК и "Нивел Строй" ремонтират моста на Марица в Пазарджик

Съвместно дружество между пловдивската фирма ПИМК и "Нивел Строй" със седалище в град Брезник ще проектира и ремонтира моста на река Марица в Пазарджик за близо 12 милиона лева без ДДС.  Решението е на председателя на УС на АПИ инж. Йордан Вълчев след проведената обществена поръчка, чиято максимална цена бе малко над 16 милиона лева без ДДС...

публикувано на 21.08.24 в 15:01

Пловдив посреща Съединението и своя празник с 400 нови знамена

С над 400 нови знамена Пловдив ще посрещне 6-ти септември - Деня на Съединението и Празник на града. Екипи на общинското предприятие „Чистота“ вече монтират флаговете по електрическите стълбове на входно-изходните артерии на града – Асеновградско, Кукленско, Карловско, Пещерско, Голямоконарско шосе и надлез „Скобелева майка“. Подменят се..

публикувано на 21.08.24 в 13:44

Започна делото срещу Рангел Бизюрев за убийството на Митко

Има разминавания в показанията на Рангел Бизюрев и близнаците Динкови, заяви преди началото на делото за убийството на Димитър Малинов от Цалапица майката на младежа Атанаска Бакалова.  Заедно с близки и роднини те отново се събраха пред съдебната палата, за да поискат привеждането на нов следствен експеримент.  Атанаска  Бакалова  се явява като..

обновено на 21.08.24 в 11:15