Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа подписка за нови детски площадки в Централен

Продължаваме да ви представяме новите кметове в седмицата след балотажите. Най-големият пловдивски район има нов кмет. 

Досега общински съветник от ГЕРБ, в предишния мандат Георги Стаменов ще управлява в следващите 4 години - "Централен". 

Той победи с 283 гласа на балотажа Георги Титюков, кмет на района след Райна Петрова. За визията, за новите проекти, за посоката на обновяване на градската среда и пазенето на историята, ще разговаряме с новия пряко избран кмет.

Георги Стаменов посочи, че вече е получил подписка от 75 майки от район "Централен". Те са декрарирали, че искат изграждане на нова детска площадка в района на млечната кухня до УХТ.

Той обеща да създаде работна група, която да минава из целия район и да описва състоянието на инфраструктура и паркови площи.

Р. П.: Това, което вие записахте във вашите обещания пред избирателите – кое ви се иска да бъде акцент на това управление, г-н Стаменов?

Георги Стаменов: Като акцент на управлението бих казал, че облагородяването на междублоковите пространства, ще направя всичко възможно поне отчасти да реша проблема с паркирането. Знаете, в Централен това е огромен проблем, тъй като има прекалено много автомобили за инфраструктурата, с която разполага района. Ще търсим различни варианти и там, където има възможност за създаване на нови паркоместа ще бъдат направени. Друг акцент в управлението е зелените площи, както и детските площадки. Вчера имах среща с майки, които в подписка, над 75  жени, искат изграждане но нова площадка близо до една от млечните кухни, близо до ВИХВП, жените искат парка, който е близо до млечната кухня да бъде реновиран с детски катерушки, за да може в топлите месеци през годината след като вземат храната на децата да могат както те да почиват, така и да си хранят децата и да има един кът за почивка. В този мандат беше изграден един стрийт фитнес, пейките бяха оправени, но въпреки всичко изискванията на нашите съграждани са по-високи, което вчера ми го декларираха с подписка. Смятам, че ще успеем да удовлетворим тези техни изисквания.

Р. П.: Тук трябва да кажем, че тук всичко, което има да изпълнявате декларирахте, че ще направите специална работна група. Каква ще бъде тази работна група?

Г. С.: Искам да има една постоянна работна група, която да е на обходи и да знае както състоянието на зелената система, така и на инфраструктурата, визирайки тротоари и пътни настилки, защото има на много места тротоари, където липсват една или две плочки и при липсата една или две плочки, първо, точно там ще се спъне човек, второ, и чисто визуално е отвратително. Смятам, че една такава група минава и има реална представа къде и какво е състоянието на инфраструктурата и такива дребни нещица бъдат коригирани по възможно най-бързия начин ще бъде много добре.

Р. П.: Пловдивчани най-осезаемо разбират как се променя Пловдив точно в центъра. Тук очакваме да стартират едни много големи, крупни ремонти на булевардите „Шести септември” и на „Руски”. Имате ли информация кога?

Г. С.: Булевард „Руски” ще стартира, когато свърши бул. „Васил Априлов”. Знаете, преди двайсетина дни беше направена първа копка, но тъй като и ако двете артерии едновременно бъдат затворени това ще доведе до пълен хаос в трафика. Затова, когато се направи единия булевард тогава ще може да се пренасочи трафикът по него и съответно да се започне бул. „Руски”. Има уредено финансиране за бул. „Северен” и ще се търси финансиране за бул. „Шести септември” в частта му в район „Източен”.

Р. П.: Това не е ли част от големия заем?

Г. С.: Да, това е част от заема, а бул. „Васил Априлов” е с целево финансиране от държавата. Има много проекти, които голямата община е започнала.

Р. П.: Кои, кои, г-н Стаменов? Освен инфраструктурата какво конкретно за район „Централен”?

Г. С.: За район „Централен” – трябва да се направи Голямата базилика. Това е  изключително важен проект.

Г. С.: Площад „Централен” – той също ще бъде направен, там са изкупени авторските права от фирмата, която спечели конкурса, това са проекти, заложени в голяма община, те ще направят съответните процедури, за да се проектират и съответно да бъде изграден целия площад, както и да бъдат експонирани всички археологически находки.

Р. П.: След това?

Г. С.: Има проекти за пробив под гарата да мине булевардът.

Р. П.: Това също е голям инфраструктурен проект.

Г. С.: Има голям проект за повдигане на же пе линията на бул. „Копривщица” – това ще отпуши трафика, който пресича самата же пе линия, а и ще създаде места отдолу за паркиране. Като проектна готовност община Пловдив я има, кандидатства по различни проекти, да сме живи и здрави с желанието и възможностите на екипа на г-н Тотев смятам, че тези проекти ще бъдат реализирани.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51