Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейски протести и блокади на пътища и днес

| обновено на 04.11.15 в 09:39

Полицаи от Мадан и Рудозем блокираха малко след 9 часа тази сутрин движението на кръстовището на Черна - съобщи Михаил Узунов, председател на полицейския синдикат в Смолян, член на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Движението бе спряно за около час. 

Полицаите в Смолян също протестират, събирайки се пред сградата на Областна дирекция на МВР. За 10 часа бе насрочена блокадата на движението по бул. „България” в новия център на Смолян. Освен служители на МВР, в блокадата участват гранични полицаи, служители от затворническото общежитие в Смолян и от съдебната охрана. Включват се само служители, които в момента не са на работа – уточни Михаил Узунов. Той каза още, че до момента 22 служители на МВР от Смолянска област са подали оставки.

В 13 часа полицаи от Златоград ще затворят пътя за ГКПП „Маказа”.

В Пловдив полицаите се събират в 12 часа, пред сградата на Областната дирекция на МВР и ще останат там един час. Видът на протеста им зависи от изхода на срещата на премиера Бойко Борисов с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Снощи в Пловдив протестираха близо 700 полицаи от областта, очаква се днес броят им да е по – голям.

Около 20 000 полицаи излизат на протест в цялата страна и ще блокират републикански  пътища. Протестът се организира от няколко полицейски синдиката, чиито представители не се договориха нищо на вчерашната среща с министъра на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

Служителите на МВР недоволстват срещу текстовете в проектобюджета за догодина, според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10. Предвижда се и орязване на отпуските и премахване на клас прослужено време за назначените по Закона за държавния служител. Според синдикатите, ако тези мерки бъдат въведени, 2/3 от служителите или 15 хил. души ще напуснат системата. 

Вчера стана ясно, че над 250 служители на МВР са подали заявления за пенсиониране само за един ден, от тях повече от 150 са полицаи от Пловдив. 

Минути след 17,30 часа снощи пловдивски полицаи блокираха ключовото кръстовище до Баня Старинна в центъра на града за около двадесет минути. Протестът им причини огромни задръствания и изнерви шофьорите. 

Снощи беше блокирана и магистрала "Тракия" в посока София от близо 400 служители на полицията в Пазарджик и надзиратели от затворите в района на пътен възел "Гелеменово". Блокадата доведе до образуване на километрични колони от чакащи.  Районът беше обезопасен. Протестът продължи близо час, а около 19:20 часа движението бе възстановено.

Снимка

Пловдивски полицаи ще подкрепят и националния протест  в София в неделя.

Полицаите се заканиха протестите да продължат всеки ден. Те имат подкрепа от синдиката в затворите и от служители в Министерство на отбраната. 

Тази сутрин преди заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов насрочи извънредна среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов в опит за търсене на балансирано решение на ситуацията с полицейските протести.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

След пожара заводът за хартия в Стамболийски затваря от 1 октомври

За поредна нощ с тежка миризма в Стамболийски след пожара преди три дни съобщиха жители на града. По този повод днес кметът на града Петър Неделев разговаря с директора на завода за хартия Александър Криклер, който го е уверил, че от 1 октомври предприятието спират за голям ремонт.  Според хората в града миризмите са били тежки и задушливи. Те..

публикувано на 27.09.24 в 17:18

Общината има 1 месец, за да отстрани пропуските по проекта за Небет тепе

След като комисия от Министерството на културата върна проекта за реставрация и консервация на Небет тепе, днес ръководителят на проекта инж. Таня Петкова коментира пред Радио Пловдив, че пропуските ще бъдат отстранени лесно. „Като цяло става дума за консервационно-реставрационни работи. Засягат фугирането на крепостната стена, насипи,..

обновено на 27.09.24 в 15:10

Разширяват зоните за платено паркиране в Карлово

В Карлово се разширява обхватът на зоните за кратковременно паркиране от 1 октомври.  Към платените зони се включват още три улици в широкия център на града -  ул. „Пазарна“ в частта, заключена между ул. „Ген. Карцов“ и  ул. „Тодор и Ана Пулеви“, ул. „Екзарх Йосиф“ в частта, заключена между ул. „Пазарна“ и  ул. „Ген. Карцов“ и ул. „Капитан Д...

публикувано на 27.09.24 в 14:56

Двама младежи са в болница след сбиване в Пазарджик

Двама младежи са в болница, след като се сбиха в парк в пазарджишкия квартал „Младост“. След сигнала за сбиването със случая се заели полицаи от Криминална полиция и Детска педагогическа стая в РУ-Пазарджик.  Оказало се, че момчетата се скарали и скандалът прераснал в побой. В резултат и двамата са получили травми в лицето и главата и са били..

публикувано на 27.09.24 в 12:11

Пациент с туларемия е лекуван в МБАЛ-Пазарджик

Заболяването се среща рядко, но е потенциално опасно. Причинява се от бактерия.  “Източник на инфекцията за човека са различни мишевидни гризачи, зайци и кърлежи. Заразяването на човека става по различни механизми – при ухапване от кърлежи, при пряк контакт /дране на животни/, при консумация на храни, заразени с екскременти на гризачи, по..

публикувано на 27.09.24 в 11:53