Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полицейски протести и блокади на пътища и днес

| обновено на 04.11.15 в 09:39

Полицаи от Мадан и Рудозем блокираха малко след 9 часа тази сутрин движението на кръстовището на Черна - съобщи Михаил Узунов, председател на полицейския синдикат в Смолян, член на Синдикалната федерация на служителите в МВР. Движението бе спряно за около час. 

Полицаите в Смолян също протестират, събирайки се пред сградата на Областна дирекция на МВР. За 10 часа бе насрочена блокадата на движението по бул. „България” в новия център на Смолян. Освен служители на МВР, в блокадата участват гранични полицаи, служители от затворническото общежитие в Смолян и от съдебната охрана. Включват се само служители, които в момента не са на работа – уточни Михаил Узунов. Той каза още, че до момента 22 служители на МВР от Смолянска област са подали оставки.

В 13 часа полицаи от Златоград ще затворят пътя за ГКПП „Маказа”.

В Пловдив полицаите се събират в 12 часа, пред сградата на Областната дирекция на МВР и ще останат там един час. Видът на протеста им зависи от изхода на срещата на премиера Бойко Борисов с министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Снощи в Пловдив протестираха близо 700 полицаи от областта, очаква се днес броят им да е по – голям.

Около 20 000 полицаи излизат на протест в цялата страна и ще блокират републикански  пътища. Протестът се организира от няколко полицейски синдиката, чиито представители не се договориха нищо на вчерашната среща с министъра на финансите Владислав Горанов и на вътрешните работи Румяна Бъчварова. 

Служителите на МВР недоволстват срещу текстовете в проектобюджета за догодина, според които при пенсиониране вече няма да се получават по 20 заплати, а до 10. Предвижда се и орязване на отпуските и премахване на клас прослужено време за назначените по Закона за държавния служител. Според синдикатите, ако тези мерки бъдат въведени, 2/3 от служителите или 15 хил. души ще напуснат системата. 

Вчера стана ясно, че над 250 служители на МВР са подали заявления за пенсиониране само за един ден, от тях повече от 150 са полицаи от Пловдив. 

Минути след 17,30 часа снощи пловдивски полицаи блокираха ключовото кръстовище до Баня Старинна в центъра на града за около двадесет минути. Протестът им причини огромни задръствания и изнерви шофьорите. 

Снощи беше блокирана и магистрала "Тракия" в посока София от близо 400 служители на полицията в Пазарджик и надзиратели от затворите в района на пътен възел "Гелеменово". Блокадата доведе до образуване на километрични колони от чакащи.  Районът беше обезопасен. Протестът продължи близо час, а около 19:20 часа движението бе възстановено.

Снимка

Пловдивски полицаи ще подкрепят и националния протест  в София в неделя.

Полицаите се заканиха протестите да продължат всеки ден. Те имат подкрепа от синдиката в затворите и от служители в Министерство на отбраната. 

Тази сутрин преди заседанието на Министерския съвет премиерът Бойко Борисов насрочи извънредна среща с министъра на вътрешните работи Румяна Бъчварова и с финансовия министър Владислав Горанов в опит за търсене на балансирано решение на ситуацията с полицейските протести.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Продължава гасенето на пожара на Беклемето

Продължава гасенето на горския пожар в района на прохода Беклемето. При огнеборците дойдоха служебният премиер Димитър Главчев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – главен комисар Александър Джартов, заедно с част от кризисния щаб на Община Карлово начело с..

обновено на 20.07.24 в 12:13

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43