Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Билките откриват работни места

Перспективите, които предлага устойчивото ползване на лечебни растения в България, ще бъдат представени на Панаира на българските билки, който се открива в Аграрния университет в  Пловдив. В рамките на форума – 6-7 ноември, ще се проведе и изложението - "200 билки - 2 милиона работни места", в което ще участват над 20  български производители на продукти от местни билки, както и ключови институции, свързани със сектора.  

Панаирът се организира от Фондация "Информация и природозащита"  и  е част  от "Проект за популяризиране на устойчивото ползване на лечебните растения в България", съфинансиран от Програма LIFE+ на Европейската комисия. Партньор на проекта е и БНР.

По време на изложението ще има презентации и дискусии по ключови теми, свързани с опазване, култивиране и преработка на билки, в т.ч. и възможности за финансиране по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Ще се състои и приемна, в която земеделски производители да получат съвети и консултации от едни от най-добрите специалисти в сектора за култивиране на лечебни растения.В програмата на панаира е включена и премиерата на документалния филм „Лековитото злато на България“,който представя фолклорни традиции свързани с билките.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Катастрофи край Белозем затрудняват трафика по АМ "Тракия"

Поредица пътни инциденти станаха тази сутрин на автомагистрала "Тракия".  Катастрофа затруднява движението по аутобана около 150-тия километър, в района на Белозем. Заради инцидента се е образувало километрично задръстване в посока Бургас, съобщават очевидци.  Към района пътуват полиция, линейка, пожарни автомобили. Една от колите е..

публикувано на 10.08.24 в 08:53

Слънчева и гореща събота ни очаква

Днес ще преобладава слънчево време. Над Централна и Източна България ще има временни увеличения на облачността и на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа умерен вятър с посока от север-североизток. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в Пловдив – около 36°. В планините ще е предимно слънчево. Над източната половина от страната ще се..

публикувано на 10.08.24 в 07:38

В Асеновград събират книги за деца и възрастни

От днес до четвъртък в Асеновград ще се събират книги за деца и възрастни, които да бъдат подарени на библиотеки и читалища в селата около града.  Кампанията под надслов "Дарете книга, дарете знание!" се организира от Общинския младежки съвет. Ще бъдат приемани както нови, така и книги от личните библиотеки.  Идеята на младите хора е да..

публикувано на 10.08.24 в 07:20

В Чепеларе започва международно литературно четене

За втора поредна година Чепеларе е домакин на Международно литературно четене "Жени в планината". Събитието се организира от фондация "Елизабет Костова". Тази вечер на площад "Олимпийски" в четенето ще участват писателки от България, Сърбия, Великобритания, Испания, Полша, Белгия и Украйна. Те ще прочетат откъси от свои творби, които посетителите ще..

публикувано на 10.08.24 в 07:17

Лампите по пътя Пловдив - Асеновград светват през октомври

Очаква се до края на октомври осветлението на път II-86, в участъка между Пловдив и Асеновград да бъде възстановено, каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по време на петъчния парламентарен контрол.  Тя обясни, че през април тази година е било възложено на пътноподдържаща фирма да извърши ремонт и да..

публикувано на 09.08.24 в 19:35