Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

В ТЕЛК хвърлиха оставки

| обновено на 06.11.15 в 17:49

Лекарите от ТЕЛК - Пловдив подадоха  оставка. 14 от тях, включително и административния отговорник – д-р Райна Ангелова,  са депозирали едномесечни предизвестия. 

Причината за крайното решение е законовата уредба, според която  докторите трябва да връщат парите за  инвалидните пенсии при обжалване от НОИ на експертизите с над 50% инвалидност. Това съобщи за Радио Пловдив д-р Янчо Лечев, председател на Пети състав на ТЕЛК и временно изпълняващ длъжността ръководител. 

По думите му НОИ  масово санкционира  комисийте, като се правят ревизии  и на издадени решения с години назад. Обжалвани са предимно отпуснати експертизи за вътрешни заболявания, където критериите са в много широк диапазон и лекарите много често се притесняват да отпускат по-висок процент инвалидност, за да не бъдат глобявани, коментира д-р Лечев.

Според него сегашното положение, лекарите да връщат изплатените пенсии на инвалидите, след решение на НЕЛК за намаляване на процента нетрудоспособност, е абсурдно. В момента има лекари, които трябва да плащат по над 3 хиляди лева, на други е направен  запор на заплатите. 

Специалистът допълни, че санкците се събират принудително, въпреки обжалванията и делата в съда. „Това е огромен проблем и ако не се вземе решение, то след месец няма да има лекари в  ТЕЛК – Пловдив, които да освидетелстват, категоричен е д-р Лечев. През пловдивските състави минават по 100 човека на ден от целия регион. И в момента лекарите продължават да приемат хората с ограничена трудоспособност.

 От своя страна, чакащите пациенти не знаеха за колективната оставка, нито за причините. След като им бе обяснено те заявиха, че подкрепят лекарите и че е небходимо да се вземе разумно решение по казуса – да бъдат защитени интересите и на инвалидите, но и лекарите да не плащат пари, които не са взели.

 От Районната колегия на БЛС също изразиха подкрепа към медиците от ТЕЛК. 

Директорът на МБАЛ”Пловдив” – доц. Георги Йорданов, на чийто подчинение са съставите потвърди, че оставките са вече на бюрото му. Той коментира, че  проблема е с давност, че напрежението расте и ,че той напълно подкрепя колегите си. По думите му другата седмица предстои среща  в Здравното министерство, където  отново ще постави за разглеждане проблема.


Още от категорията

Арестуваха четирима, шофирали с дрога, алкохол и без книжка

Полицейски производства са образувани спрямо четирима шофьори в Пазарджишка област.   Двама от тях - 35-годишен от Панагюрище и 46-годишен от Брацигово са засечени да шофират под въздействието на наркотици и на алкохол. Пробите на дрегерите отчели 2.31 и 1.74 промила концентрация на алкохол.  Третият шофьор, който е бил задържан от полицаите във..

публикувано на 04.10.22 в 13:18

Да се ускорят процедурите за почистване на речните корита

Почистването на речните корита е една от основните задачи, които поставя служебният кабинет на всички държавни институции по места, а областните управители са натоварени с нейното осъществяване. Това заяви областният управител на област Пловдив Ангел Стоев при откриването на работна среща с участието на ръководители от РИОСВ-Пловдив, Басейнова дирекция..

публикувано на 04.10.22 в 12:48

Втори център за деца на украински бежанци в Пловдив

Втори дневен център за деца на бежанци от Украйна отвори врати днес в Пловдив. В него се отглеждат 25 деца от 3 до 6 годишна възраст. Той се намира на бул. „Източен“ 15 в подблоково пространство, което по-рано беше предоставено от Общинския съвет по предложение на кмета Здравко Димитров. Наталия Елис от фондацията за подкрепа на украинците в Пловдив..

обновено на 04.10.22 в 12:12

Изграждат ВиК мрежата на девинския кв. Настан

Община Девин ще получи близо 2 млн. и 800 хил. лева  за изграждане, реконструкция и рехабилитация на външна и вътрешна водоснабдителна система и съоръжения в кв. Настан, с решение на Министерския съвет.  След обявяване на обществени поръчки се очакват строително-монтажните дейности да започнат през пролетта.

публикувано на 04.10.22 в 10:26

Над 1300 са новите случаи на коронавирус, в Пловдив са 137

1339 са новите заразени с коронавирус у нас за денонощието, 2004 души са се излекували, а 9 са починали, сочат данните на Единния информационен портал. Направени са близо 8500 теста, като 16 процента от тях са положителни. В Пловдив новите случаи са 137, в Пазарджик 30, в Смолян – 12.

публикувано на 04.10.22 в 07:44