Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Секторът "сигурност" е стълбът на държавността

Симеон Николов - директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения

Правилно би било да говорим общо за сектора сигурност, тъй като промените, които предложи финансовият министър касаят целия сектор – военните, знаете, че част от тях също по места се опитват да протестират и да подкрепят  своите колеги от МВР, това касае разузнавателните служби – т. е. целия сектор „Сигурност”. Това заяви Симеон Николов – директор на Центъра за стратегически изследвания в сигурността и международните отношения. 

По думите му първата причина за протестите в системата на МВР е замитането  на старите проблеми и това, че нито едно управление досега не се е вслушало в предупрежденията на синдикатите и на служителите в останалите сектори в сигурността. Сегашните протести не са нито първи, нито са изненадващи, заяви Николов. Той подчерта, че не е новост нито лошото материално обезпечаване – недостигът на гориво, например, липсата на дрехи, обувки, на кадровото обезпечаване, десетки населени места, гражданите знаят, колко е трудно дори да  ги обходиш, а камо ли да се грижиш за сигурността на хората, на хилядите незаети щатни бройки в армията, например и т. н. Затова смятам, че тези стари проблеми бяха просто замитани и нещата трябваше да избият нанякъде, коментира Николов.

Той посочи, че на второ място, в професионален аспект корените на днешните проблеми са още в освобождаването на десетките хиляди доказали се професионалисти в миналото, както и днешната, „балканска“ традиция за овладяване на постове от некадърни, но партийно верни хора, наши момчета, които, например в изборната кампания наблюдаваха нарушенията на закона или поголовно сменяните началници в провинцията осигуряваха чадър на удобни местни олигарси и т. н.

На трето място следва същинският въпрос – действителната реформа в сектор „Сигурност” така и не бе проведена докрай, коментира Симеон Николов.

Той заяви, че е лично изненадан от грубия опит за прокарване на идеите на министъра на финансите, изчаквайки и премълчавайки детайли по същите до изборите, както и от поднасянето изведнъж и едва ли не скрито, без провеждане на обществена дискусия, който действа като слон в стъкларски магазин. Това е недопустимо за такъв чувствителен сектор и е крайно недържавнически да споделяш становището, че съкращаването на компенсации е реформа, заяви Николов. Той е категоричен, че не разбира реформата по този начин.

Николов заяви, че по-важното, според него, е защо се получава всичко това т. е. кои са причините за тези причини, за които говорим досега. Това е именно липсата на подготвени политици, които да разбират същността на необходимите промени, защото удивително е, как допускаме до властта хора, които под „реформа“ разбират примитивното решение за съкращаване на личния състав, разпределянето на финансови средства, без да показват тенденциите, геополитиката, същността на съюзите - отбранителни и икономически, където се отстояват интереси  - не се изпълняват заповеди, международни ангажименти, подчерта Николов. Тази неподготвеност е свързана със сериозно подценяване на сектора „Сигурност”, който е един от стълбовете на държавността, защото, ако няма сигурност, няма инвестиции, няма икономика.  Изключително непрофесионално е един политик или една  политическа сила  да твръди, че сега имаме други приоритети,че парите трябвало да бъдат съкратени в тези сектори. Ако продължаваме да караме по такива „приоритети”,  и държавността,и  България може да стане шериата на Ислямска държава, заяви Николов.

Той призова: погледнете какво става през последните 20 г. липса на приемственост между правителствата – започване на реформите отначало, непризнаване на направеното от предишното управление – това го няма в другите държави, когато става дума за национална сигурност.

Никола подчерта, че  всяка цена трябва да се спомене и фаталната грешка на политиците за политизиране, овладяване на структурите в сектора „Сигурност”. Когато се стремиш да използваш тези структури за свои партийни цели или да прикриваш престъпни намерения, канали, незаконни дейност и други, тогава неизбежно рано или късно ще доведе до компромис да си затвориш очите. Публична тайна е, че има престъпления, които се невъзможни без участието на действащ или бивш полицай. И желанието да използваш структурите като инструмент и налагане на воля, независимо дали с показност, характерна за първия мандат на ГЕРБ, води до разрушаване на демократичните устои в държавата и подкопаване на доверието на хората в държавността. Ето, на това ставаме свидетели днес, заяви Симеон Николов. Повече чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12