Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежението в сектора на МВР - феномен за всяко управление

Снимка: БГНЕС

Напрежението в сектора на МВР не е феномен само за това управление, а официалната позиция от вчера на управляващите е стъпка назад в така необходимата реформа в сектора“. Така коментира в програма „Точно днес“ политологът Димитър Ганев решението на Правителството да оттегли предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които изкараха на протести полицаи в цялата страна.

По думите на Ганев, той не е оптимист за  реформата в сектора, според него „битката там е загубена“. Освен това, лошата комуникация между управляващите и служителите в системата , както и избраният момент за оповестяването на заложеното в Проектобюджет 2016 точно след изборите, изиграха решаваща роля за напрежението, което ескалира сред служителите на сектора.

Няма съмнение, че това е една добра и необходима реформа в системата. Всички виждаме в какви условия работят полицаите, както и ниските заплати в сектора, но заплащането трябва да се определя на база ефективността на служителите“, подчерта политологът и даде пример с лансирания вече т.н. американски модел, според който се запазват 20 - те заплати, но при определено провинение се отнема от точно тези заплати.

Така се създава необходимата мотивация тези хора да работят по - усърдно, да спазват закона и т.н. и това са моделите, които трябва да се търсят“, счита още  Ганев.

По отношение на стабилността на коалиционната формула на Правителството, политологът беше категоричен, че засега не вижда евентуалното провеждане на предсрочни избори. По думите му, към този момент кабинетът „Борисов 2“ няма реална алтернатива.

Разбира се, интереси за предсрочни парламентарни избори има. Вероятно Цветан Цветанов вижда своя интерес от това, както и ДПС, защото при едни нови избори много вероятно е ГЕРБ да са близо до мнозинството и да съставят еднопартиен кабинет. При това положение Цветанов ще се надява, че на база такива резултати ще успее да се върне на поста вътрешен министър, а ДПС при кабинет на малцинството пък ще се окажат най-удобният партньор – от една страна да не влизат във властта офицално, от друга -  да я подкрепят".

-------------

Цялото интервю с Димитър Ганев можете да чуете в  прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35