Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата в МВР е задължителна, няма отстъпление и крачка назад

Правителството оттегли предлаганите промени в проектобюджета за догодина, които засягат служителите на МВР и които изкараха на протести полицаи в цялата страна. Решението обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова след извънредно заседание на Съвета за социално партньорство. Свалени са всички параграфи между 9 и 16 от проектобюджета, които орязваха социалните придобивки на служителите на МВР.  Предложенията за законодателни промени касаещи социалния пакет на служителите в МВР ще се осъществяват след обсъждане със синдикалните организации в МВР, което ще започне още в началото на седмицата.
Какво показват цифрите, заложени в Проектобюджет 2016, защо се стигна до тук и какви са очакванията от тук нататък за реформата в системата - отговорите задаваме на Диана Йорданова - депутат от ГЕРБ и зам. председател на Комисията по бюджет и финанси в НС .

Нека започнем първо с конкретните цифри – какво точно е предвидено в проекто-бюджет 2016 за секторите „Сигурност” и „Отбрана”?

Диана Йорданова: Може би е по-добре да започнем с актуализацията за 2015 г. на бюджета, който е част от преходните и заключителни разпоредби на бюджет 2016. Тук трябва да подчертаем, че тя включва над 180 милиона лева за МВР, от които само 120 милиона са заплати, 57 милиона за отбрана – отново само за заплати. Спрямо този увеличен бюджет за 2016 г. държавният бюджет предвижда още 350 милиона за сектор „Сигурност” и „Отбрана”, в т. ч. около 114 млн за МВР и около 200 млн за Министерството на отбраната. Това като числа показва от една страна, че по никакъв начин в държавния бюджет не се посяга на размерите на фонд „Работна заплата”, а от друга доказва, че за съжаление хората, протестиращите, които са по улиците, просто не знаят истината или по някакъв начин тя не е достигнала до тях в цифри, които коментираме в момента.

Р. П.: Т. е. искате да кажете, че те по някакъв начин са манипулирани, така ли да разбирам?

Д. Й.: Аз казвам, че вероятно не са имали достатъчно информация, защото цифрите са еднозначни. Вие виждате, ние по никакъв начин нито орязваме средствата, напротив, даваме допълнително и това е заложено както в актуализацията на бюджета за тази година, така и в бюджета за следващата.

Р. П.: Добре, защо тогава се получи това неразбиране, откъде идва тази неточна информация, която изкара, ето, вчера пет хиляди служители в системата на протест?

Д. Й.: Аз не мога да кажа къде точно е прекъсната веригата и кой точно не е обяснил, но искам да обясним, използвайки вашия ефир, всъщност какво е предложението в бюджет 2016.

Р. П.: Кажете какво точно е предложено в този бюджет?

Д. Й.: Вероятно, да, повече трябва да се обяснява така, че да стига директно до хората. Първо, всички държавни служители в МВР, както и останалите държавни служители от 4 г. във всички останали държавни служби не получават клас за прослужено време, а този клас трябва да стане част от общата им заплата. Това по никакъв начин не означава, че заплатите им ще се намалят, напротив, ще останат същите, а в следващите години увеличението няма да се получава само заради това, че си прослужил някоя и друга година в повече, т. е. имаш по-голям стаж, а ще се прави оценка на това въобще има куп критерии, по които ще бъде оценявана неговата работа и на практика самият фонд „Работна заплата” ще се разпределя на този принцип. Между другото пак подчертавам, това е механизъм, който вече 4 г. успешно работи в цялата държавна администрация с изключение на сектор „Сигурност”. Това от една страна, ще даде възможност да се преодолее това неравенство, което съществува в момента, между това да си млад човек, започнал работа, но достатъчно нахъсан да работи и да показва резултати и човек, който е с вече достатъчно натрупан стаж т. е. тази неравнопоставеност между млади служители и тези, които имат повече стаж, това просто ще бъде преодоляно. Мисля, че това не е обяснено на хората в системата, защото виждаме какви са исканията – всички се притесняват, че ще им бъдат намалени заплатите, а то единствено се променят критериите за тяхното заплащане.

Р. П.: Ясно, можем да говорим за пребалансиране...

Д. Й. Точно така, точно така. 

В никакъв случай започването на разговори не би трябвало да се счита като отстъпване и всичко друго, което беше използвано като епитети. Министър-председателят г-н Борисов на заседание на Министерския съвет в сряда направи изявление, което беше точно в този дух и в момента ние уточняваме процедурата, по която самите промени ще се случат. Днес започват разговори с представители на синдикалните организации. Това, което вчера е договорено е да се оттегли текста, забележете, от преходите и заключителните разпоредби в Закона за държавния бюджет, а и в същото време да се създаде работна група, сформирана от комисии в Народното събрание, която да изработи тези предложения на базата на това, което беше оповестено, пак повтарям – от г-н Борисов, чисто като технология да бъдат внесени в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за МВР, който в момента е в Народното събрание, т. е. това са определени техники, чисто законови, които ще се използват. Така че няма никакво отстъпление, няма крачка назад или встрани, още повече, че е ясно от изминалите дни, че като че ли действително имаше неразбиране, изкривяване по някакъв начин на информацията, която е стигнала до хората, които за съжаление и служителите излязоха на улицата. Но фактите са такива, така че продължаваме в тази посока.

Р. П.: Последен въпрос, хващам се за вашите думи, че има неразбиране в хората, които излязоха да протестират. На фона на това вие оптимист ли сте? Изобщо ГЕРБ оптимист ли е и изобщо управляващите от бюджетната комисия изобщо оптимисти ли сте за тези преговори?

Д. Й.: Абсолютно. Аз казах, положителният тон, който беше зададен вчера мисля, че ще доведе до успешен резултат.

.............

Цялото интервю с Диана Йорданова можете да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

При неразположение да потърсим лекарите

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12

В планинския туризъм трябва да има етика

"Професията планински водач във вида си в момента у нас при новите условия е умираща. Той не може да бъде едно лице, което  води хората от една до друга точка, без никаква друга услуга и без да е полезен на хората. Те просто си пускат телефоните, за да стигнат. И това поставя въпроса за какво изобщо ни е необходим планинският водач". Това попита Момчил..

публикувано на 12.07.24 в 09:35

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново,  Куклен и Кричим.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12