Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комунистите ще пречат още дълго, но няма да решават повече

| обновено на 10.11.15 в 16:34
edvin_sugarev
Снимка: БГНЕС

"Промяната в страната след 10 ноември е огромна". 

Така анализаторът Едвин Сугарев, който е новият генерален консул на България в Ниш, коментира прехода към демокрацията в нашата страна. 

"Всеки, който си спомня как изглеждаше България преди 10 ноември и я сравни с България сега, може да направи разликата. Но да се говори, че демокрацията в България е съвършена, е невъзможно", каза още в интервю за Радио Пловдив Едвин Сугарев.

Според Сугарев демокрацията е като английска ливада -трябва да се отглежда столетия, за да придобие нормален вид. 

"Все още имаме доста недостатъци, все още съзнанието на хората не се е променило достатъчно,  за да говорим, че българите са абсолютни демократи. Все още не е развито в достатъчна степен гражданското самосъзнание, т.е разбирането на човека,  че животът му зависи от самия него, от неговите качества, а не от някакви хора, които дават разпореждания, грижат се за всичко, определят кое е зле и кое е добре", каза в интервюто си новият генерален консул на България в Ниш.

Според него комунизмът е оставил наследство и има остатъчни структури, които ще тормозят България още дълго, но  със самата комунистическа партия, каквато я познаваме преди 10 ноември, е свършено окончателно. 

"Тя ще продължи да съществува, но няма да е основен фактор в политическия живот. Ще пречи още дълго, но няма да решава нещата, както беше преди", каза Едвин Сугарев.

Според него на опашката сме на Европа, защото демократичните сили управляваха малко време.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Плащането през клинични пътеки ощетява пациентите

За ескалиращ проблем при пациенти с урологични онкологични заболявания, който им причинява трайна инвалидизация съобщи на пресконференция проф. д-р Димитър Шишков в Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. По думите му  болни с рак, при които е можело да  бъде направена операция със смяна на пикочния мехур, са лишени от шанса да бъдат лекувани..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Светлин Тачев

Доган държи Пеевски в шах и го кара да се чуди какво става

Юли е времето за поредните опити за ново управление. За политическите вероятности да имаме кабинет, за ДПС и кризите по оста Пеевски - депутати - Доган, говорим с политолога д-р  Светлин Тачев  от "Галъп интернешънъл болкан". Д-р Тачев каза, че изглежда много трудно формирането на кабинет, с втори мандат почти невъзможно, остава надеждата за..

публикувано на 09.07.24 в 08:53

Президентът ще връчи втория мандат в разумни срокове

Президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в разумни срокове. Ако има удължаване на сроковете за насрочване на евентуални предсрочни парламентарни избори, то по-скоро ще стане с третия мандат. Тази теза защити конституционалиста доц. Христо Паунов, който е и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски". Той обясни,..

публикувано на 08.07.24 в 11:39

Кризата в политиката гони инвестициите към съседни страни

Политическата нестабилност у нас пряко влияе на икономиката на България, която през последните години се забавя значително, заради намалените инвестиции и неусвояването на средствата по Плана за устойчивост и възстановяване и по европейските програми.  Това коментира Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал..

публикувано на 08.07.24 в 11:10

Властта в РСМ обслужва сръбски и унгарски интереси

Новата власт в Северна Македония, която е белязана от македонизма, обслужва чужди интереси. Тя е в услуга на оста Белград – Скопие – Атина, а от скоро имаме и нов компонент Будапеща. Това коментира журналистът и ръководител на агенция БГНЕС Любчо Нешков по повод сигналите, които дава премиерът Християн Мицкоски и неговия кабинет по отношение..

публикувано на 08.07.24 в 10:36