Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виктор Бойчев остава начело на Кукления театър в Пловдив

Виктор Бойчев e преизбран за директор на Държавен куклен театър Пловдив. Той спечели конкурса за директор на театъра . Назначен  е със заповед на министъра на културата да оглави културния институт с нов мандат до есента на 2018 г.

Програмата, с която  спечели новият-стар директор, е базирана на действителното състояние на театъра и плановете за развитие.  Бойчев залага 9 нови заглавия в репертоара на Кукления театър през следващите два творчески сезона с премиери на всеки два месеца.

Акцент в  творческата концепция на Виктор Бойчев, който има  18 години мениджърски опит в Пловдив  е създаването на копродукции – международни, национални и местни. Негова е идеята за съвместен проект на трите държавни културни института  Драматичен театър - Пловдив, Пловдивска опера и Държавен куклен театър Пловдив.

 „Стремежът към европейско сътрудничество и създаване на връзки и контакти няма да бъде за сметка на загубата на нишката на собствения културен облик, чрез който ясно и ярко сме разпознавани. Ще бъдем актуални и нови, атрактивни и ярки – със собственото си име, израснали върху своите корени, между които сме вграждали и древните основи на Европа“, пише в концепцията на Бойчев. 

Между  проектите  е и този с  идеята, бившата камерна зала към  театъра да се обедини с основната сграда на театъра, която е на 112 години и да се създаде  съвременен открит „Детски атракционен център”. 

Пред Радио Пловдив Бойчев обяви, че очаква добро партньорство с общината за успешно приключване на административните процедури.

На въпрос какво очаква от промените в новия мандат на администрацията и новото назначение на поста зам.-кмет по културата Бойчев сподели, че според него работата на досегашния на този пост- Стефан Стоянов е била много добра. По думите сред позитивите за Стоянов са както местни арт прояви, така и успехът на спечеленото домакинство на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019та година.

Цялото интервю с Виктор Бойчев е в прикачения файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Концерт-спектакъл Chaplin Pianissimo в Драматичния театър в Пловдив

Синът на Чарли Чаплин - Юджийн Чаплин, излиза пред българската публика, за да представи концерта Chaplin pianissimo с оригинална музика от филмите на великия комик в Драматичен театър Пловдив. С този спектакъл България се включва в отбелязването на 135-та годишнина от рождението на Чаплин. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на..

публикувано на 12.06.24 в 06:49

Галин Никифоров участва в "Пловдив чете"

Тази вечер в рамките на литературния фестивал "Пловдив чете" ще се проведе среща с Галин Никифоров . Разговорът ще е в клуб “Петното на Роршах”, от 19:00 часа. Модератор ще бъде Ина Иванова. Вход: Свободен за всички събития от програмата на фестивала. Галин Никифоров (роден 1968 г.) е сред открояващите се имена в съвременната българска..

обновено на 11.06.24 в 15:10

Константин Костов и Плевенска филхармония гостуват в Пловдив

На 13-ти юни, четвъртък, от 19:00 часа в Лятно кино „Орфей“, Плевенската филхармония   ще представи концерт с авторски творби на границата между класиката и джаз музиката на Константин Костов и Христо   Йоцов. Под диригентската палка на маестро Борислав Йоцов   ще свирят и солистите Михаил Йосифов, Велислав Стоянов и Василена Серафимова. "Особеното..

обновено на 11.06.24 в 13:26

Романът "Злато" води разговор за ценностите

Крис Клийв – един от най-мощните, важни и психологически проникновени романисти на своето време пристига в Пловдив, за да участва в ХХ-то издание  на литературния фестивал „Пловдив чете“. Той е автор на романите "Възпламеняване", „Другата ръка“, „На смелите се прощава“, и трите преведени на български език и превърнали се в истински литературнин..

публикувано на 11.06.24 в 12:25

Преге - предаване за света на книгите, 08 - 14 юни

В предаването за книги на Радио Пловдив на 08.06. 202г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Чарлс Дикенс. Старият антикварен магазин. Р704 стр., 8А, Милениум, 2024. Белнхард Шлинк. Внучката. 416 стр., 5А, Кръг, 2024. Йордан Велчев Милиони малки убийства. Жанет 45, 2024. Сисел-Йо Гейсен. Арката..

публикувано на 10.06.24 в 09:00