Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Таксита с еднократен годишен данък между 400 и 1000 лева

Таксиметровите услуги ще се облагат с еднократен годишен общински данък , вместо данък печелба. Размерът на този данък ще се определя от общините  и ще варира между 400 и 1000 лева. Това предвиждат новите предложения в закона за местните данъци и такси, който предстои да се гласува в Народното събрание, съобщи пловдивският депутат от ГЕРБ Атанас Ташков, един от вносителите на проекта.

“Ние направихме обстоен анализ на ситуацията в момента и се установи, че сега не могат да бъдат преценени точно сумите, които влизат в общините при сегашната разпоредба – а именно данък печалба. Затова предложихме  да се мине към  така наречения -еднократен годишен данък. Предложихме да бъде на таксиметров автомобил в граници между 400 и 1000 лева, като точната сума ще бъде определена от общинските съвети на съответната община.  Така по-ясно тези пари ще влезнат в общинския бюджет и ще се видят средствата, които се получават  от  съответната услуга”, обясни Ташков

На въпрос, дали по този начин не се цели да се изкара част от таксиметровия бизнес, който е в сивата зона, Ташков отговори :”Не бих казал, че по-голяма част от сектора е в сивата зона. Но сега не се вижда реалната печелба.Получава се, че един автомобил работи цяла година, но накрая няма печелба. Сега нереално се плащат данъците от таксиметровите шофьори, а с промяната ще се изчистят нещата”.

Според него таксиметровите фирми не отчитат всичките приходи в момента. По думите му едно такси работи цяла година, а накрая плаща 20 лева данък ,

Ташков уточни, че по-големите общините  вероятно ще определят и по-голям данък, защото услугата се ползва в по-голяма степен от хората.

 Депутатът обясни още , че за промените е разговаряно с бранша и някой от тях са одобрили идеята и имат нагласа за подобен данък, който е като патент. Затова не се притеснява от протести.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Разчитам на младите да вдъхнат енергия на лявото обединение

Разчитам на младежите в БСП и останалите леви партии да вдъхнат енергия на лявото обединение, за което предстои да подпишем меморандум. Това заяви депутатът от БСП Иван Петков. Увереността му в това идва от факта, че младежките формации на левите партии се срещнаха вчера, а резултатът е – искане за поява на тази нова жива сила, на нови..

публикувано на 26.07.24 в 11:22

КС решава по целесъобразност и под диктовка от силните на деня

В нашата държава въпросите в КС се решават по целесъобразност и в зависимост от силните на деня. И в решението на шестата поправка на основния закон логичният въпрос е кой има интерес от това да останат в сила орязаните правомощия на президента и да бъде торпилиран поредният опит за същинска съдебна реформа, каза в предаването "Точно днес" адв. Михаил..

публикувано на 26.07.24 в 10:52

Уволнен съм, защото подкрепих Ахмед Доган

Уволнението ми от поста на областен управител е политическо действие, продиктувано от някого на премиера, поради факта, че застанах зад почентия председател на ДПС Ахмед Доган. "За мен беше очаквано нещо подобно, но не мислех, че ще разбера от медиите и от служителите в администрацията за решението на Министерски съвет." Според Пехливанов такива са..

публикувано на 26.07.24 в 09:55

Гергов ще обжалва решението на съда за варненските акции в Панаира

Бизнесменът Георги Гергов ще обжалва решението на Софийски градски съд, който определи за нищожен апорта на варненските акции от Панаира в доминираното от него дружество „Пълдин туринвест“. По думите му съдебните решения трябва да се изпълняват, но след като има право на обжалване, той ще се възползва от него. Гергов акцентира върху..

публикувано на 25.07.24 в 15:35

След август ще има масови фалити в туристическия бранш

"Шокира ме високата цена на електроенергията след 16ч., която достигна между 1500 и 2000 лв. мгвт/ч. И то - без ДДС и пренос на енергия.  Това вече го изпитахме през август 2022 г., когато обаче имаше компенсации за бизнеса и той понесе поскъпването сравнително леко. Сега обаче в пиковите два месеца на туристическия сезон - юли и август, тази цена я..

публикувано на 25.07.24 в 11:49