Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът край Смолян постепенно затихва

| обновено на 13.11.15 в 11:30

Локализиран и ограничен по периферията е големият  горски пожар, избухнал  вчера следобед в покрайнините на Смолян.  В 6 часа тази сутрин се проведе спешно заседание на кризисния щаб, на което бяха обсъдени следващите мерки за днес, съобщи за Радио Пловдив след приключването му кметът на Смолян Николай Мелемов. 

По думите му, към ограниченото вече огнище са тръгнали нови екипи, които ще го „обсадят” от три страни и целта е до края на деня пожарът да бъде напълно потушен.  Групите са съставени от пожарникари, лесничеи и доброволческия отряд на община Смолян. 

Днес хеликоптери няма да се викат,  все пак длъжни сме да пестим държавните пари, при положение, че спасителите са убедени, че  ще се справят  окончателно, добави кметът на Смолян. Въпреки това обаче, по технически причини обявеното вчера бедствено положение на територията на общината остава до края на операцията, уточни Николай Мелемов.

Големият горски пожар лумна около 15 часа в непристъпна планинска местност край смолянския квартал Райково и пламъците за минути обхванаха територия от  около 250 - 300 декара, като   се спуснаха в опасна в близост до първите къщи на квартала. 

Заради това в Смолян бе обявено бедствено положение, в гасенето се включиха всички налични сили на пожарната, доброволечския отряд, лесничеи от горското стопанство,  на помощ пристигнаха хеликоптери от авиобаза Крумово, а алпийски военен батальон започна да проправя просеки в стръмните усои.  

Вече категорично няма никаква опасност огънят да напредне към населените места, съобщиха тази сутрин дежурните в смолянската противопожарна служба. Въпреки трудната местност, цяла нощ дежурни екипи посменно са продължили да гасят, добавиха  от Централата. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин, с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28

ВиК авария ограничава трафика по бул. "Цар Борис III Обединител"

Авариен ремонт на магистрален водопровод ограничава трафика по западното платно на пловдивския бул. "Цар Борис III Обединител“  в участъка от ул. "Цанко Дюстабанов" до кръстовището с бул. "Христо Ботев". От 9 до 17 часа се спира движението на моторни превозни средства в района, съобщиха от общинското предприятие "Организация и контрол на..

обновено на 14.07.24 в 09:28