Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът отхвърли алтернативния данък за такситата

Автор:

Със 71 гласа "за", 38 - "против" и 42-ма "въздържал се", след прегласуване  парламентът отхвърли на първо четене проекта на Менда Стоянова, Станислав Иванов и Атанас Ташков  от ГЕРБ за промени в закона за местните данъци и такси, с които трябваше да бъде въведен нов, алтернативен /патентен/ налог върху дейността по извършване на таксиметров превоз на пътници.  

Срещу идеята категорично бяха БСП и ДПС, а Реформаторите и Патриотите - партньори на ГЕРБ в управлението, в по-голямата си част гласуваха с "въздържал се", предаде БТА.  

Според предложението на ГЕРБ данъкът трябваше да бъде деклариран и внесен до 30 април на текущата година в общината, за територията на която е издадено разрешение за извършване на таксиметров превоз на пътници.  Данъчното облагане за таксиметровата дейност предвиждаше и промени в Закона за автомобилните превози, свързани със срока на действие на разрешението за таксиметров превоз на пътници, издавано от съответната община - той ставаше задължително едногодишен. 

ДПС няма да гласува този закон, защото дейността трябва да бъде фискално регулирана, заяви Йордан Цонев от движението. Той призовава вносителите да изтеглят проекта - предизвиквал напрежение в бранша. Цонев припомни, че патентният данък е 40 лв. на месец. 

Данъкът няма нищо общо с патентен, той е за таксиметрови превози, посочи Таско Ерменков от левицата. По думите му, вместо него е нужно да се урегулират отношенията в сектора и да се накарат лизинговите таксиметрови фирми да извършват и таксиметрова дейност и да плащат данък върху оборота, ДДС и други.  

Колегата му Жельо Бойчев отбеляза, че ГЕРБ обещава да не увеличава данъци, а в същото време въвежда нов. Председателят на бюджетната комисия и един от вносителите Менда  Стоянова заяви, че предложенията са направени, за да започне най-после и този бранш да плаща данъци.  Вчера тя каза, че сумата ще е между 400 и 1000 лв. годишно за кола, а парите ще влизат в общините. Стоянова се съгласи промените в закона в частта за автомобилните превози да бъдат поправени между първо и второ четене. 

"Днес да изгорим юргана заради бълхата, за да покажем само, че сме опозиция на ГЕРБ - трябва да мислим за бюджета", обърна се председателят на бюджетната комисия към опонентите си. 

Министърът на транспорта Ивайло Московски обаче отбеляза, че неговото ведомство прибързано е одобрило поправките в закона за автомобилните превози. Сега той виждал, че зададеният срок завнасяне на данъка – 30април на текущата година, ще създаде хаос. Московски обясни, че към момента има 25-26 хиляди регистрирани таксиметрови автомобили и 5-6 хиляди превозвачи, което прави срокът до април неизпълним, тъй като означава една част от водачите,които превозват пътници за своя сметка, да бъдат назначени на трудови договори към лизинговите компании. 

Времето нямало да стигне и за префискализиране на апаратите.На трето място, продължи министърът, ако приемем, че някакъв процент от хилядите регистрирани таксита искат да преминат процедурата за регистрация като превозвачи, а не да бъдат назначени на трудов договор към компаниите,  процедурата е един месец. Ако са поне няколко хиляди таксита, това ще отнеме година и повече - т. е. срокът в закона няма да бъде спазен, смята Московски. .




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Съдът в Смолян спря таксуването в новите Сини зони

Административният съд в Смолян спря допуснатото предварително изпълнение на заповедта на кмета Николай Мелемов за събиране на такси от новите сини зони в областния град, съобщи адв. Елена Радева - Даскалова, общински съветник от групата „Нашият Смолян“. Тя уточни, че със заповедта от началото на юли е въведено платено паркиране на нови улици и паркинги..

публикувано на 15.07.24 в 15:11

В Смолянско арестуваха трима, шофирали пияни и дрогирани

19-годишен младеж от село Старцево в община Златоград е заловен да шофира с рекордно количество алкохол в кръвта. Управляваният от него лек автомобил „Форд“ е спрян за полицейска проверка в нощта на събота срещу неделя близо до Старцево. При направения тест за алкохол дрегерът отчел 2.06 промила. Младежът отказал да даде кръвна проба. На..

публикувано на 15.07.24 в 15:10

Карлово спечели проект за подмяна на уличното осветление

Проектът е финансиран по Националния план за възстановяване и устойчивост и  предвижда подмяна на съществуващото улично осветление в Карлово, Калофер, Клисура, Баня и в село Розино с нови 4945 LED лампи. Ще бъде изграден и Контролен център за мониторинг и управление на уличното осветление, като така ще се въведе пълна автоматизация чрез..

публикувано на 15.07.24 в 14:52

Младеж от София се удави в язовир край Ветрен

25 годишен мъж се е удавил в микроязовир край пазарджишкото село Ветрен. В откриването на тялото са се включили водолази. Трагичният инцидент е станал в неделя. Група младежи решили да се изкъпят в неохраняемия язовир, но неочаквано единият от тях потънал и изчезнал във водите.  На място пристигнали екипи от полицаи и пожарникари, но се наложило и..

публикувано на 15.07.24 в 14:43

Авария остави три дни без вода селата Варвара и Ветрен дол

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен. Най-засегнати от..

публикувано на 15.07.24 в 14:16