Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български гражданин сред жертвите в Париж, Ислямска държава отговорна за атентатите

Български гражданин е загинал в Париж, съобщиха от опечаленото семейство. Новината е потвърдена от МВнР. Става въпрос за Себастиян Проази. Той е на 37 години, умрял е при атентат в едно от кафенетата. Себастиян е работил до преди две години в Европейската комисия.

Майката на жертвата е българка, а покойният вече Проази има двойно гражданство.

Френският президент Франсоа Оланд обвини джихадистката група „Ислямска държава“ за серията атентати в Париж, при които загинаха най-малко 128 души, а 250 бяха ранени, предаде AFP.

„Това, което се случи вчера, е военен акт, който е извършен от „Ислямска държава“. Той е организиран отвън с помощта на вътрешни съучастници, които разследването трябва да разкрие“, посочи държавният глава след кризисната среща за отбрана в Елисейския дворец.

По-късно джихадистката група "Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите, които отнеха живота на над 128 души в Париж, предадоха Франс прес и Ройтерс, позовавайки се на съобщение, разпространено в интернет.

В изявлението, групировката предупреждава, че Франция ще остане една от основните цели, докато продължава със своята политика.

Демонстрациите на публични места са забранени в Париж и района до четвъртък, гласи разпореждане на полицейската префектура. Решението се дължи на факта, че силите за вътрешна сигурност са мобилизирани, за да гарантират охраната на френската столица, и не могат да бъдат отклонявани.

Италия затяга мерките за сигурност след смъртоносните атаки в Париж, заяви премиерът Матео Ренци. В обръщение по телевизията той подчерта, че рискът от нови нападения не трябва да се подценява.

Война насред Париж, пишат днес френските вестници за страшната терористична серия през нощта. Тя е погубила най-малко 128 души според последните данни, които не са окончателни. Следите от кървавата баня са най-страшни сега пред концертната зала "Батаклан", където терористите взеха зрителите за заложници по време на концерт. В залата са забелязани да влизат две съвсем нормално облечени лица, които са открили огън и са избягали. Според френския вестник "Либерасион", очевидец е споделил, че всичко е станало за 10 минути, във въздуха са проехтели над 100 изстрела. Поне 80 души са загинали там при безмилостна стрелба с автомати и вероятно и гранати. Някои са успели да се укрият до щурма на френските спецчасти, които освободиха няколко десетки. Залата за 1500 души е събрала предимно млади хора, както и заведенията в района, срещу които бяха открити другите 3 стрелби, взели най-малко 30 жертви.

Паралелно е имало три експлозии в центъра на града, в близост до стадиона Стад дьо Франс. Франция беше домакин на приятелска футболна среща с Германия. Френският президент Франсоа Оланд е гледал мача и е бил евакуиран.

Канцеларията на прокурора на Париж е заявила, че 8 нападатели са загинали, след вълната от атентати във френската столица, съобщава Асошиейтед прес. 7 от тях при самоубийствени нападения, а осмият е убит от силите за сигурност при щурма им на концертната зала "Батаклан".

Заради нападенията, за първи път от 70 години насам, на цялата територия на Франция е обявено извънредно положение. Най-малко 5 линии на парижкото метро не работят.

Съветът за сигурност на ООН осъди варварските и страхливи терористични атаки в Париж, съобщи агенция "Ройтерс". Редица световни лидери изказаха съболезнованията си и предложиха помощ на Франция след терористичните атаки.

Като варварски и нехуманен акт, насочен срещу принципите и устоите на демократичните общества, определи президентът Росен Плевнелиев терористичните атентати в Париж, съобщиха от Прессекретариата на държавния глава. В съболезнователно писмо до президента на френския си колега Франсоа Оланд, Плевнелиев остро осъди атаките, които отнеха живота на невинни хора.

Премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Румяна Бъчварова призоваха българите да се въздържат от пътувания във Франция, докато там не бъде отменено извънредното положение и докато не стане ясно, че всички терористи са задържани или обезвредени. Това стана ясно на заседанието по оперативния щаб по сигурност и миграция в МВР във връзка с терористичния атентат в Париж.

МВР ще засили присъствието си в населените места. Повишава се и степента на сигурност за стратегическите обекти в страната.

Борисов заяви, че това е 11-и септември, само че за Европа. Според него вчерашният атентат трябва да доведе до преосмисляне на поведението на европейските държави и работата на службите, както и по отношение на бежанския поток. Очаква се другата седмица да бъде проведена дискусия в парламента за сигурността на България след терористичните актове в Париж.

Ще бъде засилено полицейското присъствие и по границите ни, но не се предвижда затварянето им, обяви Бъчварова.

Към момента няма български граждани, които да потърсили помощ и съдействие в Посолството на Република България в Париж, съобщиха от посолството. Няма данни български граждани да са пострадали в терористичните атаки тази нощи във френската столица. Няма данни за спрени или отменени полети от Франция към други дестинации в Европейския съюз, в това число и към България. От Българското посолство в Париж допълниха, че всеки може да получи информация и съдействие на дежурния денонощен телефон +33 1 45 51 85 90. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43