Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Военни действия без политическо продължение не решават нищо

| обновено на 16.11.15 в 11:58

Къде се оказа този път силата на терористите и слабостта на службите и кое е водещото, за да се случи трагедията във Франция на 13 ноември през нощта?

Илия Налбантов: Не мога да кажа „Европа е слаба” или пък, че службите не са си свършили работата. Въпросът е, че ние имаме работа с един нов тип враг, който работи или използва инструментите на държавността, т. е. ние имаме работа с диверсия, военно организирана, при която няма как инструментите, с които разполагат службите за вътрешна сигурност и при недостатъчна координация в международен мащаб да бъде ефективна. Моите наблюденияот това, което се случва са ясни и фактите, които се публикуват е, че замисъл за такова действие има отдавна, но то е организирано много набързо, за да има по-скоро политически ефект и смразяващ ефект, свързан с обществото така, че да парализира обществото. Но пък видяхме обратната реакция – младите хора, по които е стреляно, веднага скочиха и казаха „Няма да ни уплашите, страхливци.” Ето, това е може би символът на реакцията, която Европа показа в тези дни – не от представителите на властта, а от човека – момичето, по което е стреляно – „Вие сте страхливци, няма да ни уплашите.”

Второто нещо, което искам да кажа  в този анализ е, че винаги съм твърдял, че зад  идеологията на религиите се крият интереси, които ние все още се опитваме да замъглим или да неглижираме. В тази връзка спокойно мога да кажа, че толерантността в Европа няма да бъде нарушена, а ще трябва да се търсят много точни инструменти, за елиминиране на всички онези язви, както вече се разкри в Брюксел, може би и в нашата страна има подобни язвени образования, които ние трябва своевременно с решителност да  елиминираме.

Р. П.: Вие говорите за точни хирургически инструменти, а светът след атентатите в Париж говори за край на някаква такава цивилизована толерантност и масирани удари в Сирия, в Ирак – там, където са разположени сили на „Ислямска държава”. Френският президент почти веднага след атентатите заговори, че Франция е във война. „Трета световна война” вече е формулировка, която никак не се при5теснява да шества от уста на уста, дори в срещите на лидери на високо ниво. Как да си представим този удар?

И. Н.: Първо, представата ни за войната – тя няма да е такава, каквато е била през ХХ век или войните от ХХ век. Чрез телевизиите тя е населена в нашия дом или каквото ни покажат телевизиите това е войната. Това вече отдавна се знае. Но тук не бива да изпадаме отново в логиката на тези, които имат интереси да генерират вътрешно противопоставяне и да ерозират толерантността между обществата. Пак казвам – религиите, културите не воюват. И този, който иска да провокира война заради собствените си интереси, тези кръгове от хора трябва да бъдат елиминирани.

И още едно нещо, което трябва да се знае. Военното решение, на която и да е криза по света, в случая ликвидирането на военната структура на „Ислямска държава” ще бъде само част от политическото решение, няма окончателно военно решение, защото там има и цивилни хора и ние трябва да мислим и за тях, за тяхното връщане към нормален цивилизационен начин на живот.

Трябва да бъдем много прецизни и внимателни в ударите си, така че да бъде ликвидиран смисълът, който генерира създаването на такива образования или пък икономическите интереси, които го провокират – това е същността на въпроса.

Военните удари са само част от реакцията на Франция, но те не са завършващата част, т. е. сега се демонстрира силата, но ние имаме и другия инструмент – политическият, с който трябва да бъдат възпрени този тип действия.

Въпросът е, че този враг вече започва да се имплантира в нашите общества – това е и недоволството на младите хора. Вижте „Ислямска държава” е привлякла на практика млади хора от Европа, които я са приели исляма, я не са приели и това са може би хората, извършващи най-големи жестокости. Този контингент в един или друг момент при каквито и да е действия той ще се върне обратно в Европа. Когато този контингент няма какво да прави друго, явно е, че той ще генерира несигурност вътре в нашите общества. Ето това е голямата заплаха.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57