Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не мюсюлманите, а терористите са виновни за атентатите в Париж

 Дали Франция  ще бъде по-силна след атентатите е много сложен въпрос, заяви за радио Пловдив Георги Ангелов - журналистът и преводач.  

Според него е факт, че за 48 часа тайните служби, френските сили за сигурност са успели да идентифицират терористите, а един от тях е обявен за общоевропейско издирване. Но излиза и един въпрос - Какво са правили до сега? Той припомни, че двама от атентаторите са познати на френските служби, които са имали информация, че са ислямизирани, но не са били спрени. Това са пропуски, коментира Ангелов.

По думите му ситуацията в момента е наистина тежка. Предполага се, че във Франция има  около  40 000  радикализирани ислямисти, а срещу тях стоят 9  магистрати, които да следят тези потенциални терористи. 

Факт е, че Франция  не иска да се разделя със своите демократични ценности. Несъмнено ще има рестрикции, каквито бяха предприети след 11 септември, след атентата в редакцията на Шарли Eбдо , но след това отслабнаха. Но от януари тази година, Франция е в системата за повишено внимание, но без това да нарушава свободите на французите,посочи журналистът 

Той е категоричен, че всички по-крайни мерки ще родят  въпроса  - Кой побеждава? Ако се нарушат свободите, които са извоювани  още от френската революция до сега, това означава , че терористите са победили.

На въпрос за профила на терористите и риска по отношение на исляма Георги Ангелов отговори:

"Не разглеждам това противопоставяне по оста християнство-ислям. Тук става въпрос за  противопоставяне  на идеологическа основа. Радикалният ислям е повече  тоталитарна идеология, която няма нищо общо с религията. Тези хора нямат култура.Тези хора, за които говорим,  нямат  религия. Това са примитивни хора, като образование ,като култура и цивилизационни ценности. Това са млади хора, каквито са и бойците на ислямска държава. Това са силно необразовани хора, комплексирани по една или друга причина. Това са хора с психични проблеми. Самите мюсюлмани са ужасени от това, което се случва. Първите жертви и най-многобройните жертви на тези хора са сред самите мюсюлмани"

Според него във Франция няма по-честен французин, от нормалния френски мюсюлманин, който от векове живее там и  е прекрасно интегриран . 

"Той се чувства като французин, той е французин. И никой не го отрича. Не на празно по френската телевизия нямаше нито една дума, където етнически да се определят престъпниците. И няма да чуете. Защото Франция е страната на свободата, равенството и братството" 

По думите му не бежанската вълна е тази, която  предизвиква наплива на терористи. Той припомни, че една от целите на Ислямска държава е да се спре потока, за да останат бежанците там и да бъдат превърнати  в роби.

"Да не забравяме обаче, че това е Европа. Европа-  с 26 века история зад гърба си. Нима тази Европа не може да се справи с бежанска вълна?

Бежанската криза е  проблем, които няма да бъде преодолян с нашето поколение, вероятно и с поколението на нашите деца.

Вярвам в силата на културата и на цивилизацията. Ние сме изградили един свят, който е по-добър от техния. Затова бежанците идват тук.Правилната доктрина е тази, която до сега се води, но по  по-радикален начин. Ислямска държава трябва да бъде унищожена. Сухопътна намеса  на НАТО обаче, ще доведе до по-лош резултат. Това го показва и опита до сега. Масирани бомбардировки, изключителна логистика, обучаване и въоръжаване на местните хора - те трябва да решат местните проблеми,заключи Георги Ангелов.

Цялото интервю може да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Търсят ваксини срещу коклюш при джипита и в аптеките

След тревожните новини за разпространението на коклюш в страната ни каква е ситуацията в Пловдив и има ли достатъчно ваксини срещу заболяването коментираха в програма "Ден след ден" председателят на Регионалната фармацевтична колегия Димитрия Стайкова и  общопрактикуващия лекар д-р Георги Цигаровски, председател на РК на БЛС. Според..

публикувано на 24.04.24 в 16:44

Петима кандидат-студенти ще се борят за 1 място в МУ-Пловдив

Кандидатстудентската кампания 2024 за Медицински университет-Пловдив е открита, текат първите изпити за чуждестранните кандидати. Готов е справочникът за всички български кандидат-студенти, за четирите факултета на университета и в Медицинския колеж. Днес се проведе Ден на отворените врати, в който участваха дванадесетокласници от Пловдив и Южна..

публикувано на 24.04.24 в 13:15
Евелина Славкова

"Тренд": ГЕРБ-СДС водят с близо 10% на ПП-ДБ

Близо 10% ще е разликата между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за предстоящите избори в полза на партията на Бойко Борисов. Това сочи последното изследване на социологическа агенция "Тренд", което е по поръчка на в. "24 часа" и "Нова броудкастинг груп". В изследването, което е проведено в периода 12-19 април, са участвали 1002 души. Изводът от проучването е,..

публикувано на 24.04.24 в 10:00

Бизнесът и културата търсят механизми за сътрудничество

Среща между бизнеса, културните институции и местната администрация в Пловдив търси механизми за симбиоза помежду си. Идеята е да се създадат значими връзки между индустриите и културния сектор.  Участниците ще имат възможност да се ангажират в динамични дискусии, да изследват нови бизнес възможности и да създадат партньорства...

публикувано на 24.04.24 в 09:52

В БСП не прощават поведение като на Григорова и Йончева

Социологът Юрий Асланов смята, че сглобяването на служебното правителство е трудно се само заради промените в конституцията, но и защото никой не очакваше разглобяване на сглобката. След като логиката се счупи, тя ще продължи да се чупи и за по- незначителни неща, каквото е служебното правителство, каза той в предаването "Ден след ден" на Радио..

публикувано на 23.04.24 в 15:59