Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никой не може да разграничи добрия от лошия бежанец

Причината за терористичните атаки във Франция е огромния дисонанс през последните 50-60 години във външния политически консерватизъм и невероятния вътрешен либерализъм на Франция и Западна Европа. Това заяви в геополически коментар за Радио Пловдив доц. Марин Русев. По думите му, "Франция вече не е Европа и може би след 10 -15 години Европа ще й заприлича".  

Той посочи като голяма грешка от страна на Франция в последните деситилетия това, че не са спрели докато е време миграционната подмяна на френската идентичност.

"Свидетели сме на бърза и неконтролируема глобализация, където всеки регионален конфликт като например в Средиземноморието, Северна Африка, Близкия и Среден Изток, може да се окаже фатален не само за Франция, а за цяла Европа.

Резултатът се вижда: френският национален отбор по футбол изобщо не изглежда френски, френската армия и френската жандармерия също, а истинските френски селища в страната са само тези, които са по-малки от 50 или 100 хиляди души. 

Що се отнася до имигрантите, като реална предпоставка за случащото се, очевидно е, че те вече не се съобразяват с френското и придобиват самочувствие да налагат своето африканско и азиатско, както във Франция, така и в Европа като цяло. 

Смятам, че Франция съвсем скоро ще бъде последвана от Великобритания,  Германия и Италия, Нидерландия и  Белгия, където са правени същите грешки". 

Според Русев, дебатът за промяна на Конситуцията на Франция е закъснял, още повече, че всеки четвърти зает в промишлеността на страната не е роден там. 

Най-вероятно Франция няма да може да се справи и постепенно ще се превърне в еталон на бъдещето, което следва Европа. Дифузията ще е от Запад на Изток и рано или късно ще обхване и България

Мисля, че това е може би началото на разпада на стария обществен договор между страните в Европа по линия на движението през границите. Вероятно може би ще се намери някакъв по-лек подход, който да позволява едновременно и либерализъм и в същото време да пази националното във всяка една държава.

Русия е може би единствената, която ще успее да застане по-рязко срещу случващото се, тъй като Русия по-силна тоталитарна традиция и руското население е склонно на по-резки мерки докато Съединените щати, Западна Европа те са заразени вече с промяната и тази промяна е в нейните граждани, в хората, които имат манталитета на местата, от които идват и очевидно успяват в голяма степен да ги наложат в местата, където са стигнали.

Никой не може да разграничава добрия от лошия на вратата на страната си и от тук идва проблемът – нито могат да се върнат тези, които вече са се настанили, нито може да се намери критерий да се каже – ти след две години ще гръмнеш бомба, а ти си добър човек и ще останеш. В този смисъл няма решение, дилемата изисква може би само и единствено може би внимателни мерки за постепенна адаптация, за забавяне на скоростите на промяната, което да даде някаква поне надежда, че влизащите във Франция поне малко ще приемат френското.

..............

Цялото интервю с доц. Марин Русев можете да чуете в прикачения звуков файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33