Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Никой не може да разграничи добрия от лошия бежанец

Причината за терористичните атаки във Франция е огромния дисонанс през последните 50-60 години във външния политически консерватизъм и невероятния вътрешен либерализъм на Франция и Западна Европа. Това заяви в геополически коментар за Радио Пловдив доц. Марин Русев. По думите му, "Франция вече не е Европа и може би след 10 -15 години Европа ще й заприлича".  

Той посочи като голяма грешка от страна на Франция в последните деситилетия това, че не са спрели докато е време миграционната подмяна на френската идентичност.

"Свидетели сме на бърза и неконтролируема глобализация, където всеки регионален конфликт като например в Средиземноморието, Северна Африка, Близкия и Среден Изток, може да се окаже фатален не само за Франция, а за цяла Европа.

Резултатът се вижда: френският национален отбор по футбол изобщо не изглежда френски, френската армия и френската жандармерия също, а истинските френски селища в страната са само тези, които са по-малки от 50 или 100 хиляди души. 

Що се отнася до имигрантите, като реална предпоставка за случащото се, очевидно е, че те вече не се съобразяват с френското и придобиват самочувствие да налагат своето африканско и азиатско, както във Франция, така и в Европа като цяло. 

Смятам, че Франция съвсем скоро ще бъде последвана от Великобритания,  Германия и Италия, Нидерландия и  Белгия, където са правени същите грешки". 

Според Русев, дебатът за промяна на Конситуцията на Франция е закъснял, още повече, че всеки четвърти зает в промишлеността на страната не е роден там. 

Най-вероятно Франция няма да може да се справи и постепенно ще се превърне в еталон на бъдещето, което следва Европа. Дифузията ще е от Запад на Изток и рано или късно ще обхване и България

Мисля, че това е може би началото на разпада на стария обществен договор между страните в Европа по линия на движението през границите. Вероятно може би ще се намери някакъв по-лек подход, който да позволява едновременно и либерализъм и в същото време да пази националното във всяка една държава.

Русия е може би единствената, която ще успее да застане по-рязко срещу случващото се, тъй като Русия по-силна тоталитарна традиция и руското население е склонно на по-резки мерки докато Съединените щати, Западна Европа те са заразени вече с промяната и тази промяна е в нейните граждани, в хората, които имат манталитета на местата, от които идват и очевидно успяват в голяма степен да ги наложат в местата, където са стигнали.

Никой не може да разграничава добрия от лошия на вратата на страната си и от тук идва проблемът – нито могат да се върнат тези, които вече са се настанили, нито може да се намери критерий да се каже – ти след две години ще гръмнеш бомба, а ти си добър човек и ще останеш. В този смисъл няма решение, дилемата изисква може би само и единствено може би внимателни мерки за постепенна адаптация, за забавяне на скоростите на промяната, което да даде някаква поне надежда, че влизащите във Франция поне малко ще приемат френското.

..............

Цялото интервю с доц. Марин Русев можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията
Иво Инджов

Очаква се силно разпокъсан парламент и с по-кратък живот

„Следващият парламент ще бъде много разпокъсан. Победителят няма да има възможност да сформира самостоятелно правителство, няма да има възможност да сформира коалиция с още един участник“, това заяви в интервю за Радио Пловдив политологът Иво Инджов. Според него за правителство ще са необходими минимум двама коалиционни партньори, а..

публикувано на 19.01.21 в 10:45

Седем деца с Covid усложнения са спасени в детска клиника в Пловдив

„И при нас бяха хоспитализирани деца с мултисистемен възпалителен синдром, което се явява най-тежкото усложнение на коронавирусната инфекция“, това заяви в интервю за Радио Пловдив професор Иван Иванов, началник на Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив. Само за месец и половина за лечение са приети седем деца с този синдром, което..

обновено на 19.01.21 в 10:38

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53