Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Киномания от 19 до 29 ноември в Пловдив

От 19-ти до 29–ти ноември 2015 г. в „LUCKY Дом на киното“ ще се проведе 10-тото юбилейно издание на КИНОМАНИЯ в Пловдив.  През 11-те фестивални дни ще бъдат реализирани 44 прожекции, което е рекорден брой за фестивала в Пловдив. За първи път Киномания ще се проведе и в двете зали на LUCKY Дом на киното. 

КИНОМАНИЯ 2015 има сериозни претенции да се превърне в най-силното издание в дългогодишната история на известния фестивал. В програмата са включени 32 заглавия, сред които едни от най-значимите постижения на съвременното световно кино. В изключително силната селекция са последните филми на култовите режисьори Уди Алън -Почти нормален и Никита Михалков  - Слънчев удар.

Пловдивските кинозрители ще могат да видят скандалнияЛюбов на режисьора на „Необратимо“ – Гаспар Ное и носителят на голямата награда в Кан „Златна палма“ за 2015 Дийпан - завладяваща и нежна любовна история за съдбата на трима имигранти от Шри Ланка, които трябва да се адаптират към живота в парижко предградие.  

Кинопанорамата в Пловдив ще открие носителят на Голямата награда и наградата на публиката в СъндансАз, Ърл и умиращото момиче” - уникално смешната и затрогваща история на Грег, който открива колко въздействащо и важно може да бъде истинското приятелство.

Киноманите в града под тепетата ще могат да видят най-новите филми с участието на Дъстин Хофман, Мерил Стрийп, Бил Мъри, Майкъл Кейн и Харви Кайтел и още много силни заглавия. 

В списъка с ексклузивни прожекции са и 4-те най-нови български заглавия. Сред тях е и носителят на голямата награда на фестивала в Москва „Каръци на Ивайло Христов, който ще бъде специален гост в Пловдив. 

Най-малките зрители също ще станат част от фестивала със специална селекция от детски филми.

Още от категорията

"Пловдив 2019" обяви две нови покани за творчески инициативи

Фондация „Пловдив 2019“ обявява ДВЕ ОТВОРЕНИ ПОКАНИ за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта „Европейска столица на културата“ в града чрез програмата „Наследство“. Общата цел на двете покани – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“ – е продължаване и разширяване на създадени..

обновено на 19.01.21 в 10:38
Зад кадър от живото излъчване на beebopcafe.tv в началото на 2021г.

К-19- практическият изпит за алтернативната култура в Пловдив

Изглежда, че политическата криза, кризата на вярванията на съвременния човек и липсата на активна борба за опазване на природата – съвсем логично се комбинират – давайки като резултат кризата с коронавируса, както и последствията от него. Манифестацията на конспиративни теории, като истина и нестихващите вълни на недоволство срещу..

публикувано на 18.01.21 в 13:37

Преспанското и Охридско езеро в книга на Капка Касабова

Капка Касабова, която от 2005 г. живее в Шотландия, сега е в България, за  да представи новия си роман "Към езерото", издание на пловдивската къща Жанет45.   В книгата тя разказва за е зерата Охрид и Преспа, които са свързани с подземни реки, и пазят трудни спомени за хората, живели по тези земи и тайната на привличането им. Две езера, които са..

публикувано на 18.01.21 в 11:58

В пловдивската АМТИИ започват занимания на живо

От 9 февруари в АМТИИ, в резултат на взето решение на правителствено заседание за обучението в институциите по изкуствата и практическите занимания в училище,  се възстановяват практическите упражнения в академията, каза в интервю за Радио Пловдив ректорът проф. Тони Шекерджиева- Новак.   В момента Академията е в сесия, и след завършването и в края на..

публикувано на 18.01.21 в 11:21
Фотоколаж: Силвия Петрова

Две нови покани за културни проекти в Пловдив

Фондация „Пловдив 2019“ обяви две отворени покани за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта "Европейска столица на културата“ чрез Програма "Наследство". Одобрените проекти ще се финансират с остатъка от средства от наградата „Мелина Меркури“, като чрез тях ще се даде възможност на творчески..

публикувано на 18.01.21 в 11:14