Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Трябва да сме нащрек - терористите са едни от нас

Снимка: БГНЕС

"Колкото по - бързо се стигне до общо споразумение и общи действия между Европейския съюз, Русия и САЩ, толкова по-лесно ще се вземе решение да се тушира случващото се в Сирия, за да не става държавата огнище на терористи, които след това да идват в Европа и да минават и през България", заяви в интервю за Радио Пловдив Валентин Радев – член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Парламента.

По думите му, страната ни сега не трябва да втърдява позицията си относно приемането на бежанци. 

"Войната трябва да се реши със социални средства", каза още той. 

Според Радев, не трябва да се върви към затварянето на границите на ЕС. "Ако Шенген падне, се обезмислят последните придобити с голяма радост от всички европейците придобивки - да се движат, учат и живеят свободно в Европа", коментира депутът от ГЕРБ.   

Потресени сме всички, разбира се, и то за втори път, виждате колко често се случва, в рамките на една година – пак във Франция, пак в сърцето на Европа. Терористите това искат – максимален брой хора да бъдат засегнати, да има широк отзвук и го постигат засега.

Трябва да се притесняваме, че България е страна на кръстопът, България е на пътя на мигрантите, на пътя на Изтока – ние сме външна граница на Европейския съюз. Нека припомня, че съвсем наскоро имаше консултативен съвет по национална сигурност и първата точка от тези осем, които бяха приети с консенсус от всички политически сили и оповестени от президента, беше точно това – че Министерският съвет предложи оптимизиране дейността на структурите в сектор „Сигурност” и подобряване на способностите им съобразно тази променена глобална среда за сигурност.

Обществото трябва да бъде нащрек. Всички трябва много да внимаваме – и гражданите, да не забравяме, че терористите са едни от нас... Това е обща задача. Няма да могат да се справят само нашите служби, колкото и добри да са и това се вижда. Такива служби каквито са френските, каквито са германските, английските и други на държави с много по-големи материални средства, които се влагата, и не само това, разбира се, Българя няма тези  възможности, но въпреки това нашите служби се стараят.

....................

Цялото интервю с Валентин Радев можете да чуете в прикачения звуков файл. 

Още от категорията

За 10 месеца безработните в Пловдив и областта са 23 661

17 122 безработни са регистрираните в Бюрата по труда в Пловдивска област от март до декември 2020 та година. Това показва статистиката на Регионалната служба по заетостта за периода на въвеждане на извънредната епидемична обстановка в странта. Без работа в град Пловдив са останали 6 539 души, което прави ръст от 3.95 процента спрямо същия..

обновено на 18.01.21 в 15:15

Замръзна водата от единствената водоноска в Брестовица

Водата в единствената водоноска в село Брестовица е замръзнала тази нощ, съобщиха жители на селото.  "Намираме се в хуманитарна криза, в която хората нямат достъп до никаква вода, освен, ако не си купят", споделиха тази сутрин жители.  Дори и за не е замръзнала единствената водоноска не позволява хората от високите части на селото да се..

обновено на 18.01.21 в 14:45

Изборната битка е между две институции и двама генерали

Предизборните разигравания продължават. В неделния ден отново медийно  се размениха реплики между премиер и президент. Отново за датата на изборите 4 април, която продължава да бъде обект на коментари, последните от които са, че този избор е "на инат" и  от другата страна, че най-добрата дата за изборите е била всъщност септември във времето на..

публикувано на 18.01.21 в 10:53

Киселото мляко "Тримона" - пак финалист в САЩ

Българското кисело мляко „Тримона” e избрано от стотици кандидати да сред финалистите в американската класация на Dairy Foods за нови млечни продукти. Това е ежегодна класация, организирана от редакторите на най-реномираното в този бранш списание.  Зад идеята на киселото мляко „Тримона“ стои Атанас Вълев, пловдивски агроном, музикант, артист и..

обновено на 18.01.21 в 10:28

Монсеньор Румен Станев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица наш гост в "Добро утро, ден!" е монсеньор Румен Станев . Важни за него са дните, които следват, защото на 17 януари 2021г., в неделя ще бъде ръкоположен за епископ в София.  Това става след избор на папа Франциск, след посещението му в България през 2019 година. Помощник епископът Румен Станев е роден в Житница, учил е..

обновено на 15.01.21 в 17:19