Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еднополюсният свят не е в състояние да се самоконтролира

Светослав Терзиев

Това е една особена война. Тя не е в класическия смисъл, който ние влагаме, когато говорим за Първа и Втора световна война. Тук няма ясен фронт – по-скоро е война на поведение и разбиране към съвременното общество, защото онези, които изразяват ненавист към него, всъщност са маргинали, които се поставят извън обществото и много трудно могат да бъдат определени къде се намират –в Сирия, в Либия, в Ирак, в Афганистан, в Йемен, в Мали – в много държави и виждаме, че и в Европа.  Това заяви политическият анализатор Светослав Терзиев.в отговор на въпрос дали Третата световна война вече е факт. 

По думите му, тук няма някакъв фронт, а става дума за организация на обществото по начин, който да отхвърли тези елементи като антисоциални. Може да ги определим даже, че това са едни международни гамени, международни хулигани, които трябва просто да бъдат наказани. И доколкото военни средства могат да свършат работа на терен още повече работа трябва да се свърши с другите силови структури, а и не само със силови структури, за да бъде очистено обществото от тази напаст, подчерта Терзиев.

Водещи в тези процеси  са световните лидери, защото в крайна сметка, те имат функцията да организират обществото. И както в световен аспект, така и - в български, първата задача е нашите лидери да бъдат на равнището на проблемите, с които имаме да се справяме, заяви Терзиев.Той подчерта, че светът е имал възможност да види, че много от лидерите са били крайно неподготвени и са насочвали вниманието в погрешна посока.

Включително и Франция, до миналата седмица буквално твърдеше, че първата задача на общността за борба с тероризма, е да се пребори с режима на Башар Асад, защото той бил първопричина, заяви Терзиев. Той обаче подчерта, че това е много фалшива теза, много измислена и че тя работи. Президентът Франсоа Оланд заяви, че първата задача и всъщност врагът на Франция е „Ислямска държава”, т. е. терористите, които са се базирали в Сирия, а това са враговете на Башар Асад, подчерта Терзиев. По думите му,  когато се търсят съюзници, ти няма как да не се съюзиш и с Башар Асад, единствената ефикасна сила на терен. Никой не иска да прати сухопътни войски, всички искат да хвърлят бомби, но докато не се съюзи на терен, няма да се прочисти държавата от тези елементи, заяви Терзиев. Грешката обаче не е само на Франция. Много други световни лидери показаха неспособност да оценят правилно обстановката, насочвайки силите си за борба с главния си съюзник всъщност – Русия, което беше голяма глупост в последните години, коментира Терзиев. Русия сега е търсен съюзник и може би най-сетне ще бъде постигната и една ефикасна коалиция. Онази, която сглобиха преди година, не свърши никаква работа, подчерта още Светослав Терзиев. 

Според него решителността на Русия е нараснала след атентата,  причинил гибелта на пътниците в нейния самолет и точно сега е подходящият момент за обединяване на силите. Франция ще изиграе положителна роля като катализатор, защото самият Франсоа Оланд в близките дни ще отиде във Вашингтон, след това - в Москва и ще се опита да посредничи, макар че не и нужно,  Русия и Съединените щати сами са намерили път да говорят помежду си, коментира Терзиев. 

Що се отнася обаче до българския аспект – България също се е оказала в едно много объркано положение, заяви Терзиев. Като аргумент той посочи, че вниманието е ориентирано  в погрешна посока. България повече от година участва в срещи с държави от Източна Европа, за които приоритетите са други и не са българските приоритети – например балтийските държави,  Полша дърпа чергата към себе си, защото смята, че техните проблеми са около Украйна и Русия, но всъщност виждаме, че голямата заплаха идва не от там – не украински и руски терористи извършиха атентатите в Париж, не от там идват бежанците – идват от съвсем друга посока. И няма защо да си затваряме очите и да се преструваме, че не виждаме. Особено пък България, която е на пътя на тези заплахи. Да насочва вниманието  в друга посока,  е показател, че нейните лидери не са на висота – те просто обслужват чужди интереси и повтарят чужди тези, заяви  Терзиев. По думите му в последното си интервю президентът Плевнелиев е изговорил неща, които са абсурдни на фона на случилото се в Париж..Той е знаел какви са процесите, които се развиват на Балканите и вместо да говори за хибридна война на Русия на Балканите, насочена срещу Европа, можеше спокойно да определи онова, което отдавна плаши българското общество – той все пак е президент на България. Но  вижда се, че този президент не е на висотата на очакванията и неслучайно различни политически сили поставят въпроса за неговото отстраняване, заяви още Светослав Терзиев.

Повече чуйте от звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12