Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дадоха ход на делото с искане на касиране на изборите в район „Западен“

Снимка: Искра Койчева, Радио Пловдив

Административният съд в Пловдив даде ход на делото с искане на касиране на изборите в район „Западен“, в който бившата кметица от ГЕРБ Десислава Желязкова, която сега е от Патриотичния фронт, загуби от представителя на ГЕРБ Димитър Колев. Той я наследи на поста след нейното изгонване през миналия мандат. 

Адвокатът на жалбоподателите от „Коалиция за Славчо Атанасов“ Атанас Петров изтъкна сигнали за множество нарушения на изборния процес. По думите му, сегашният кмет на район "Западен" с Димитър Колев не е допуснат до втори тур на изборите с решение на ОИК. Освен това, според партиотите в някои от секциите има двойно гласуване, а във две от тях - 11 и 23  - та е назначен незаконен състав - председателите, зам.председателите и секретарите са от ПП ГЕРБ.

"Това е нарушение, тъй като в Избирателния кодекс изрично е посочено, че те трябва да са от различни политически партии", поясни адвокат Атанас Петров. 

От „Коалиция за Славчо Атанасов“ поискаха още пред съда да се представят част от избирателните списъци от секционните комисии, както и да бъдат допуснати като свидетели по делото 5 - ма застъпници в изборния процес.


Представителите на ОИК и Елена Петрова - адвокат по делото на кмета на "Западен" Димитър Колев се противопоставиха на искането на жалбоподателите.

"Доказателствата, които се сочат нямат връзка с предмета на делото", категорична беше Деница Чингарова. 

Съдът уважи и прие част от доказателствения материал, представен от „Коалиция за Славчо Атанасов“ и насрочи ново заседание на 24 ноември от 13:30 часа. 

Припомням, че това е поредното дело в Административния съд за касиране на изборите, след като вече стартираха такива съдебни процеси за вота в район „Тракия“, изборите за кмет на община Пловдив и резултатите за общински съветници.

Още от категорията

Пловдив получи още 3 510 дози от ваксината на Пфайзер - Бионтех

Пристигнаха новите дози ваксини на Пфайзер и Бионтех за Пловдив. Флаконите са 585, по 6 дози във флакон, общо 3510 дози. Разделени са на две, едната част за реимунизация, а останалите са за нови ваксинации. Втора ваксина ще бъде поставена на  1755 души, съобщи  за Радио Пловдив д-р Аргир Аргиров, заместник-директор на РЗИ-Пловдив.  В края на..

обновено на 18.01.21 в 17:01

Бебе с антитела срещу Covid-19 се роди в Пазарджик

28-годишна жена с коронавирус от Пазарджик е родила бебе с антитела срещу Covid-19. Преди това жената е била приета за лечение в многопрофилната болница  с висока температура, кашлица е всеобщо неразположение.  Екип от лекари се е заел с лечението ѝ,  преди да бъде преведена в родилното отделение, сред тях акушер-гинеколози и неонатолог...

обновено на 18.01.21 в 17:01

В Пловдив арестуваха полицай за издаване на фалшиви документи

Служител на сектор "Миграция" в Пловдив е сред участниците в група, снабдявала с лични карти чужденци срещу заплащане от над 10 хиляди евро.   Документите са ползвани от граждани на Турция, Албания и Тунис, за да пътуват в ЕС. Задържани са петима души, като привлечените към наказателна отговорност на възраст между 43 и 60 години. При..

обновено на 18.01.21 в 16:58

Отпускат 470 000 лева за укрепване на свлачището в Дряново

470 хиляди лева ще струва укрепването на двете скални свлачища в село Дряново до Лъки, стана ясно при инспекцията на премиера Бойко Борисов в селото.  Още днес следобед на извънредно заседание на Комисията за бедствия и аварии ще бъдат отпуснати средства за Дряново и други пострадали от наводненията населени места.  Първоначалните..

обновено на 18.01.21 в 16:56

В Пловдив пак повече оздравели, отколкото заразени с ковид

69 са новорегистрираните болни от Ковид – 19 в Пловдивска област през изминалите три денонощия, като сред тях има един лекар. Ноозаразени учители и служители в детски заведения няма. Продължава положителната тенденция оздравелите да са повече от новодиагностицираните с Ковид-19 в Пловдив и областта. За последните три денонощия те отново са..

публикувано на 18.01.21 в 16:24