Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две дела за касиране на изборите в Административния съд в Пловдив

| обновено на 19.11.15 в 15:41

Две дела с искане за касиране на изборите ще гледа Пловдивският административен  съд. От 15,30 часа е делото с искане за касиране на изборите за кмет на Пловдив. Преди това - от 14 часа, ще продължи делото за касиране на изборите в район „Тракия”.

Делото за касиране на изборите в Пловдив е по жалба на „Коалиция за Славчо Атанасов“. На балотажа Славчо Атанасов загуби от Иван Тотев с разлика от 1416 гласа.

На предишното заседание съдия Стоил Ботев поиска от дирекция ГРАО да предостави списък с имената на гласоподавателите, гласували под черта в протоколите, на втория тур на местните избори. По този начин ще бъде направен опит да се провери има ли хора, упражнили два пъти правото си на глас – по местоживеене и със заявление от полицията.

Над 1100 са гласувалите под черта в списъците избиратели. Отделно има над 2200 недействителни бюлетини – изтъкват жалбоподателите.

„В секция номер 8 в район „Тракия“ протоколът е подписан само от 4-ма от общо 7-членната секционна избирателна комисия и това го превръща в документ с невярно съдържание. Това ни дава достатъчно основание да искаме касиране на целия вот с оглед на малката разлика в гласовете на двамата кандидати за кмет на общината“ – изтъкна адвокат Емил Василев, представител на жалбоподателите, който добави като доказателствен материал още множество сигнали на нарушаване на изборния процес.

Представители на Общинската избирателна комисия заявиха, че този протокол е изготвен в изборната нощ заради неугледния вид на оригинала, в който имало много поправки. „Направили сме това с изричното указание на ЦИК“ – подчертаха от ОИК.

Снимка

В Административния съд в Пловдив от 14 часа днес продължава делото за касиране на изборите в район „Тракия, където само с 93 гласа повече спечели представителят на ГЕРБ Костадин Димитров пред Костадин Гаров от Патриотичния фронт.

Делото е по жалба на Патриотичния фронт, които искат касиране на изборите в този район заради множество изборни нарушения – най-фрапантните сред тях – голям брой недействителни бюлетини и документ с невярно съдържание в лицето на протокол на СИК 8, който е бил поправен от Общинската избирателна комисия заради неугледен вид.

Това е документ с невярно съдържание и е достатъчен мотив за касиране на вота – заяви адвокат Емил Василев.

От своя страна членът на ОИК Тодор Тодоров заяви, че изготвянето на нов протокол в ОИК и преброяване на бюлетините не е нарушение, а напротив – за това са получили указания от ЦИК.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Следят с дронове пожарите в Средна гора, усложнена обстановка до Иван Вазово

Трети ден продължават пожарите в общините Хисаря и Калояново.  Целият терен на пожара  обхваща над 15 хиляди декара гора и равнинни площи и се наблюдава с дронове. На място днес пристигна началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, който дойде, за да се увери, че ситуацията е под контрол и да съдейства, ако е необходимо, с допълнителни сили и..

публикувано на 14.07.24 в 16:27

Жители на село Брезе протестираха в Девин

Жители на родопското село Брезе протестираха в Девин с искане за подмяна на водопроводната мрежа и ремонт на пътища. Протестиращите се събраха на входа на Девин и в шествие  преминаха близо два километра до сградата на Общината. Издигнаха знамена и плакати с надписи:  "Брезе ще го има" и "Искаме  водопровод и канализация пътищата"...

публикувано на 14.07.24 в 15:24

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря

Локализирани са пожарите в общините Калояново и Хисаря.  Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора Екипи на пожарната , горското стопанство, доброволци и военни с техника продължават работа в засегантия от огъня периметър,  съобщи за Радио Пловдив   областният управител на Пловдив  и председател на оперативния щаб за..

обновено на 14.07.24 в 12:27

Трети ден продължава потушаването на пожарите в Средна гора

Трети ден продължава борбата с огнената стихия на територията на общините Калояново и Хисаря, където бе обявено бедствено положение. Огнищата обхващат периметър от 15 хиляди декара гори и равнини площи.  Съдействат и военните от пловдивския 91-ви инженерен батальон за обща поддръжка.  Основните усилия днес са насочени към потушаването на огъня при..

обновено на 14.07.24 в 12:27

100 колоездачи се включват във велотур "Момчиловци"

Национален велотур „Момчиловци“ се провежда днес в известното родопско село. В четвъртото издание на велотура ще участват над 100 колоездачи от цялата страна. Те ще преминат по 100-километров кръгов маршрут. Той стартира и финишира в Момчиловци, преминавайки през Смолян, Търън, Стоянов мост, Баните. Колоездачите участват със собствен велосипед и..

обновено на 14.07.24 в 09:28