Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

До дни съдът решава дали "Кауза Пловдив" ще има още един съветник

| обновено на 20.11.15 в 16:48
Снимка: Искра Койчева, Радио Пловдив

Административният съд ще се произнесе до няколко дни по жалбата на „Кауза Пловдив“ срещу резултатите от проведените избори за общински съветници в Пловдив. 

По време на днешното заседание беше направен оглед на бюлетините в 5 избирателни секции в район "Централен". Докладчикът по делото съдия Мария Златанова констатира несъответствия в 63 бюлетини за местната коалиция с лидер Георги Титюков, които са били обявени за недействителни. Това стана причина да се изиска на днешното заседание да бъдат преброени недействителни бюлетини и от други 5 секции.

С установеното по - рано през седмицата от съда несъответствие в 62 от обявените за недействителните бюлетини в още 4-ри секционни избирателни комисии от района, общият брой на бюлетините за "Кауза Пловдив" става 125. 

Това дава основания от "Кауза Пловдив" да считат, че е възможно да имат още един общински съветник в новия местен парламент. В жалбата си Коалицията настоява, че техни валидни бюлетини са били обявени за недействителни заради посочена повече от една преференция, което законът позволява. 

Затова "Кауза Пловдив" поиска да се направи оглед на чувалите с изборните книжа. Жалбоподателите настояват още, че отбелязването на няколко преференции не прави бюлетината недействителна. Според местната коалиция само 102 гласа не им достигат, за да вкарат четвърти съветник в новия ОбС. 

Представителите на ОИК Пловдив възразиха срещу направения оглед. Адвокат Константин Константинов от комисията заяви, че извършения оглед  представлява броене и в този смисъл актът е незаконосъобразен и противоречи на практиката на ВАС.

Предстои произнасяне на съда по делото в законоустановения срок. 


Още от категорията

Пловдивска област - втора в страната с 40 новозаразени

570 са новите случаи на коронавирус при направени 7 964 теста,   показват данните в единния информационен портал към полунощ.  Положителни са над 7% от пробите.  По области, най-много нови случаи има в София-град (132), следвана от Пловдив (40).   В  Пазарджик са 16, а в Смолян  - 1.  Сред медицинския персонал са потвърдени общо 9281..

обновено на 19.01.21 в 10:47

16 000 ресторантьори в страната безработни, търпението им - на ръба

Собственици на ресторанти, нощни клубове и дискотеки ще се срещнат с ресорните министри, за да разговарят за възобновяването от февруари на работата на обектите и изплащането на средствата по мерките за държавна подкрепа.   В понеделник от бранша заплашиха с гражданско неподчинение и самоволно отваряне на заведенията след 31-ви януари.  Само..

обновено на 19.01.21 в 10:47

Клиниката по токсикология отново ще приема пациенти

До дни се възобновява работата на Клиниката по клинична токсикология на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, съобщиха от здравното заведение.   Причина за временното спиране на работата ѝ бе намаления брой на болничните легла.  За осигуряване на безопасността за пациентите и персонала, ще работи само 1-ви етаж. В другата част на сградата остава да..

публикувано на 19.01.21 в 10:46

Предупреждение за студ и днес, от сряда започва затопляне

Поради продължителното време с ниски сутрешни температури, за днес Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение от първа степен - жълт код, за студено време в цялата страна.   Днес ще има разкъсана, предимно средна и висока, облачност на места намаляваща до слънчево.  Ще духа слаб, до умерен вятър от запад-северозапад...

публикувано на 19.01.21 в 09:22

В Пловдив арестуваха полицай за издаване на фалшиви документи

Служител на сектор "Миграция" в Пловдив е сред участниците в група, снабдявала с лични карти чужденци срещу заплащане от над 10 хиляди евро.   Документите са ползвани от граждани на Турция, Албания и Тунис, за да пътуват в ЕС. Задържани са петима души, като привлечените към наказателна отговорност на възраст между 43 и 60 години. При..

обновено на 19.01.21 в 07:21