Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

20-годишен юбилей празнува ДВФ "Омайниче"

| обновено на 22.11.15 в 07:40

20 годишен рожден ден празнуват гласовитите момчета и момичета на пловдивската детска вокална формация „Омайниче“ и техния ръководител - вокалният педагог и диригент Таня Орманова. Юбилеят ще бъде отбелязан с концерт на 22 ноември в Градския дом на културата „Борис Христов“.

Изненадите за гостите са много. На сцената ще се качат представители на всички поколения „омайничета“, а намиращите се в чужбина ще се включат в юбилея чрез голям видео екран, разказа в интервю за Радио Пловдив Таня Орманова.

„Децата сами ще си водят концерта, защото те преди всичко те са професионалисти – знаят какво да правят, как да излезнат от всяка ситуация на концертния подиум, как да се шегуват, как да правят бели и  как да сериозни с езика на музиката. Едни истински артисти, хора на бъдещето“, сподели още диргентът  на формацията.

Репертоарът на вокалната група, в която участват деца от 4 до 20 годишна възраст, е изключително разнообразен и богат - произведения на български композитори, църковна и многогласна музика и хорово пеене, на което в ДВФ“Омайниче“ много се залага.

Списъкът с участия и награди на “Омайниче” за изминалите 20 години е дълъг и респектиращ, но не това е най-важното според ръководителя на вокалната група.

„Тези 20 години са просто любов. Да, важно е за децата да се изявят на сцената, да се състезават с някого, да са на първо място. По-важното обаче е те да носят в себе си девиза на вокалната формация „с песен и обич творим добро“ като знаме и да знаят, че добрият човек е силен, макар и понякога да изглежда слаб. Така те ще растат уверени в своите сили и с енергия за творчество и иновации, защото това са хората на бъдещето. Всяко дете е една Вселена, от която можем да научим много неща. Затова е важно да се чувстват обичани и щастливи“, убедена е създателят и диригент на вокалната формация Таня Орманова.

Юбилейният концерт на ДВФ „Омайниче“ е с начален час 18. 

Още от категорията

"Пловдив 2019" обяви две нови покани за творчески инициативи

Фондация „Пловдив 2019“ обявява ДВЕ ОТВОРЕНИ ПОКАНИ за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта „Европейска столица на културата“ в града чрез програмата „Наследство“. Общата цел на двете покани – „Фестивали и творчески инициативи“ и „Творческият Пловдив“ – е продължаване и разширяване на създадени..

обновено на 19.01.21 в 10:38
Зад кадър от живото излъчване на beebopcafe.tv в началото на 2021г.

К-19- практическият изпит за алтернативната култура в Пловдив

Изглежда, че политическата криза, кризата на вярванията на съвременния човек и липсата на активна борба за опазване на природата – съвсем логично се комбинират – давайки като резултат кризата с коронавируса, както и последствията от него. Манифестацията на конспиративни теории, като истина и нестихващите вълни на недоволство срещу..

публикувано на 18.01.21 в 13:37

Преспанското и Охридско езеро в книга на Капка Касабова

Капка Касабова, която от 2005 г. живее в Шотландия, сега е в България, за  да представи новия си роман "Към езерото", издание на пловдивската къща Жанет45.   В книгата тя разказва за е зерата Охрид и Преспа, които са свързани с подземни реки, и пазят трудни спомени за хората, живели по тези земи и тайната на привличането им. Две езера, които са..

публикувано на 18.01.21 в 11:58

В пловдивската АМТИИ започват занимания на живо

От 9 февруари в АМТИИ, в резултат на взето решение на правителствено заседание за обучението в институциите по изкуствата и практическите занимания в училище,  се възстановяват практическите упражнения в академията, каза в интервю за Радио Пловдив ректорът проф. Тони Шекерджиева- Новак.   В момента Академията е в сесия, и след завършването и в края на..

публикувано на 18.01.21 в 11:21
Фотоколаж: Силвия Петрова

Две нови покани за културни проекти в Пловдив

Фондация „Пловдив 2019“ обяви две отворени покани за проекти, фестивали и творчески инициативи, с които да осигури устойчивостта на проекта "Европейска столица на културата“ чрез Програма "Наследство". Одобрените проекти ще се финансират с остатъка от средства от наградата „Мелина Меркури“, като чрез тях ще се даде възможност на творчески..

публикувано на 18.01.21 в 11:14