Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политиците ни нямат воля за реформи

ген. Славчо Босилков, бивш гл.секретар на МВР

След атентатите и по линия на „Шарли Ебдо”, и в Париж предимно се разглеждат тактическите аспекти  - това, което правят полицията, службите, обаче, е след като каруцата се е обърнала, след като е факт даденият терористичен акт с неговите огромни морални и психологически поражения, които той нанася не само на нацията, а и в регионален и в глобален план. Светът е стреснат. Така  бившият главен секретар на МВР  ген. Славчо Босилков коментира  доколко адекватно  службите за сигурност реагират на  терористичните заплахи. 

По думите му, е налице неправилно  политическо мислене. Сбъркана е парадигмата на политическото мислене. Отсъства, в дефицит е или в много ограничена степен е разбирането на процесите в геополитически и цивилизационен план, които протичат в света. От там тръгват неща, подчерта ген. Босилков. Като пример той посочи петъчното решение на съвещанието на министрите на вътрешните работи от Европейския съюз, когато е било отказано образуването на разузнавателни и контраразузнавателни структури към ЕС.  В резултат на това ЕС, който е един колос в икономическо и научно-техническо отношение, се е представил не само като едно джудже,  а с пълно отсъствие на  имунната система, изразяваща се в учредяването, функционирането и ефекта от дейността на такъв род служби.

В България по тези въпроси не се говори откровено, коментира ген. Босилков. Той посочи, че когато някой експерт започне да говори откровено, го обвиняват във „фобство“, във -  „филство“ и т. н. и по тази причина колегите му предпочитат да не се изказват гласно по тези въпроси. Още повече, че експертното мнение в България не се цени и за съжаление, това не е само в България, заяви ген. Босилков. Той  уточни, че още през 2000 – 2001 г. е било предложено създаването на един стратегически център за анализи и прогнози, защото  ние сме кръстопътна държава и разполагаме с необходимия рационален фактор по линия на експертността и затова тук може да се получават, да се обработват и да се предлагат много важни решения в областта на регионалната и на международната сигурност. Това обаче  не се прави в България. В България отсъства политиката, както външната, така - и по линия на сигурността – много ниска е културата, политическата култура, подчерта ген. Босилков. Той припомни, че наскоро е заявил в интервю, че политическата култура от мандат на мандат спада. Това не е само мнение. Това се споделя и от други хора, но на това нещо не се дава гласност, коментира ген. Босилков. По думите му организираната престъпност, т.е. тероризмът е елемент на организираната престъпност, той е свързан с високите етажи на политическата власт.

Според гон. Босилков политиката в България е на много ниско ниво или изобщо липсва. Като парадокс той посочи факта, че министърът на финансите провежда реформи в сферата на сигурността. Това е абсурдно, смешно, жалко. Явно е, че тук се имат предвид предимно бюджетните интереси на Министерството на финансите, които обаче не могат да се решават по такъв начин, заяви ген. Босилков.  Той подчерта, че реформи в МВР и в сектора за сигурност са били необходими отдавна и те са започнали още  през 2000 г., когато е било осъществено от  следващото Правителство изваждането на Националната служба за сигурност като специална служба, днешният ДАНС, от системата на МВР и конституирането й като самостоятелна служба, каквито са разузнаването – военното, цивилното и военното контраразузнаване. Реформите обаче са спрели дотам, подчерта ген. Босилков. В тази сфера обаче те предполагат преструктуриране на базата на приоритетите, които са функция на международната, вътрешната или оперативната обстановка или – на средата за сигурност, или както напоследък я наричат – на несигурност.  Така, че реформата няма нищо общо с орязването на заплати и други привилегии, които  не са привилегии, а се полагат в почти всички служби в света като бонуси. Това са експерименти, меко казано са неадекватни и противоречат на националната сигурност, заяви  ген. Славчо Босилков.

Що се отнася до обезпечеността на службите за сигурност в Западна Европа и в Русия службите са финансово осигурени, а от там вече по тяхно усмотрение и технически, и с човешки ресурси. Но на всички служби има един основен недостатък – това е, че отсъства проактивността в тяхната дейност. Винаги чакаме  фактът да стане факт, а ефективността в дейността  е в изпреварващото информационно осигуряване, което по различните етапи на генезиса на проблема има развитие и специфики, коментира ген. Босилков. Той посочи, че акцент на внимание трябва да са зависимостите, които предхождат рисковете и заплахите и значи колкото по-рано се прихванат тези белези, разбира се от подготвени хора, толкова по-ефективно ще се реагира на базата на наблюдението и на информационното осигуряване на т. н. контингент, в случая говорим за контингента на тероризма, но контингентът на тероризма е тясно свързан с контингента на организираната престъпност и ето тук е и връзката и големият проблем с обмяната на информацията. Всяка национална структура за сигурност си пази информацията и претендира да ползва чужда, но не и да дава от своя информация на колегите си, подчерта Босилков..

По думите му, Европа не е в състояние да вземе стратегическо решение и да реагира и това ще се отрази и на нейния интегритет в отрицателен план. Политическа воля е нещо много важно и като че ли за съжаление най-много липсва сред нашите политици и да извършват необходимите реформи. Повече чуйте от интервюта с ген. Славчо Босилков от звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12