Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рокади в листата на общинските съветници ?

 След решение  на Администратвният съд в Пловдив, с което се  отменя решение на Общинската избирателна комисия в Пловдив за избора на   д-р Калин Калинов  за общински съветник от Коалиция „Здравко Димитров – да решаваме заедно“, неговото място заема     Божидар Здравков от ДСБ.  Решението подлежи на обжалване.




Причината  за  съдебното  решение ,  което е по жалба на Божидар Здравков, е че на изборите Калинов има по- малко преференци от следващия го Божидар Здравков, който е събрал 211 гласа в своя полза. След проверката на съда в една секция - 21-ва , в ОУ"Алеко Константинов" , се установява, че мажоритарната подкрепа за Калинов е 203 гласа.  
В интервю за Радио Пловдив Божидар Здравков заяви, че така изпреварва по преференции не само д-р Калинов , но и Пенка Деведжиева и Сабина Петкова.
Бившият шеф на Онкодиспансера д-р Калин Калинов коментира, че " този господин  / Божидар Здравков / никой не го е виждал по време на предизборната кампания. Да е казал два пъти "добър ден". Той определи подаването на жалбата от Здравков, като влизане през задния вход, което не е морално. 
"Всички знаят, че преференциите не са отчетени правилно, изборите са опорочени", каза той и посочи като пример точно при проверката по жалбата на Здравко,  установяването на изчезването на черновите с бюлетини от чувалите.
Лидерът на ДСБ в Пловдив Пепа Деведжиева: Нормално е да има емоция в една такава ситуация. Тъжното е, че тогава, когато едни комисии не са си свършили  работата да има такива моменти на разочаровани, на усмихнати кандидати за общински съветници. Тук в конкретния случай става въпрос за Божидар Здравков –  внук на най-успешния кмет в Пловдив и аз не мога да се съглася, че никой не го е чувал, тъй като Божидар Драков беше първият председател на Демократи за силна България, бил е два пъти общински съветник, така че Божидар има своята популярност и принос.

Р. П.: Въпросът беше не работата му и това, че е внук на най-успешния кмет, а приносът му конкретно за тази кампания, това имаше предвид г-н Калинов.

П. Д.: Не аз или г-н Калинов, или г-н Здравко Димитров преценяваме за приноса, а самият избирател чрез своя вот показва кой какъв принос има.

Р. П.: Вие приемате факта, че Божидар Здравков е подал тази жалба и това изместване ще бъде на базата на гласовете, които се преброяват само в една секция?

П. Д.: Това е законово право на всеки един кандидат да подаде жалба тогава, когато има достатъчно аргументи и основания да извърши този законов акт под формата на жалба. Това, че други кандидати не са подали жалби и лично тяхна преценка. Бих казала, че когато бе отворена тази въпросна секция от съда се видяха и доста други нарушения, но не бяха по същество обект на разглежданата жалба, което говори, че действително книжата като протоколи в заключение предадени в ОИК са в пълно безобразие.

Р. П.: Преференциите имаха ли значение или смятате, че дори и при пренареждането не отговарят на действителния вот?

П. Д.: Трябва да се обърне изключително внимание след тази избори на преференциалния вот, на умението да се отбелязва той правилно, да има чернови, от които да е ясно какво се случва така, че после те да бъдат прехвърлени в окончателния протокол, а не да се стига до ето такива случки и до такива емоции.

Р. П.: Г-н Здравко всъщност казва, че с тази жалба и с това преброяване на тези 12 гласа той минава и пред вас, и пред новата председателка на общинския съвет. Вие наясно ли сте какво точно се получава там сега?

П. Д.: Да, наясно съм, разбира се. Божидар е четвъртият подреден по брой преференции от общо шестимата съветници, които влизат в общинския съвет. Но пак ви казвам, ако трябва реално да се преброят преференциите, те няма да изглеждат по начина, по който е в момента. Но който е подал жалба – подал, който има достатъчно мотиви така, че съда да посегне към отварянето на чувала и на книжата на съответната секция – го е сторил. Който не го е сторил – факт, срокът изтече.

Р. П.: Смятате ли, че това решение, доколкото познавате и двамата – и Божидар Здравков, и Калин Калинов ще бъде в полза на обществото, т. е. на работата на общинския съвет?

П. Д.: И двамата кандидати са стойностни хора, и двамата могат да донесат изключително високо ниво на общинския съвет. Честно като човек в лично качество ще ви кажа, че съжалявам и за Божидар ако не беше част от групата на общинските съветници, така също и за Калин. Ако зависи от мен бих искала и двамата да бъдат в групата на общинските съветници от нашата местна коалиция.

Припомняме, че листата на Реформаторския блок имаше най- много размествания заради преференциалния вот. 

 Водачът Здравко Димитров е областен управител. Той  осигури място в общинския съвет на лидера на ДСБ Пепа Деведжиева, която от второ място беше изтласкана на седмо в листата. Заради феномена 19 – 19 на второ място бе Коста Хаджиев. Изненадващо също от 8-мо място на трето излезе Айри Фейми Мурад от партията на Корман Исмаилов. Четвърти стана Ангел Ангелов, пета -  Савина Петкова. На следващото място е бившият шеф на Онкодиспансера д-р Калин Калинов.

Божидар Здравков бе на 13 място в листата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17