Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Това, което се случва в Европа е плод на самата Европа

Това, което се случва в Европа, е плод  на Европа, на грешките в европейската политика, коментира ситуацията в Европа след терористичните атаки журналистът Емил Спахийски. 

 В Брюксел има страшно много места, където се показва радикален ислям и то като политика.

 Спахийски припомни, че  двата най-големи мюсюлмански града в Европа в момента се казват Брюксел и Москва – 25 процента от населението на двата града са мюсюлмани. Само преди два месеца президентът Путин откри най-голямата джамия в Европа в Москва в присъствието на всички мюсюлмански лидери в постсъветското пространство. Така че в Москва също имат 25 % мюсюлмани също като в Брюксел, но там в момента няма такава терористична заплаха, въпреки че Русия винаги е била обект на заплахи и то не заради това, че мюсюлманите са войнстващи, а християните миролюбиви, а защото имаше страшно много проблеми в Кавказ и там се създадоха изключително много радикално настроени хора и то не заради вярата, а заради репресиите, които се случиха там, заради убийствата, заради изтезанията.

Това не е създадено в Близкия изток. До този момент нямаме хора, които да се вдигнат, примерно някакво семейство от Сирия или от Ирак и да дойдат да организират терористичен акт. Всичко това, което се прави е от хора, родени в Европа и познават Европа, и макар че при последния атентат имаше някаква връзка с „Ислямска държава”. Въпреки всичко, нещата, които се случват в Европа са плод от грешки на европейската политика, най-вече на интегриране на хора, които са изключени от обществото. В България също имаме такива хора, които са тотално изключени от обществото, така че ние винаги трябва да имаме едно на ум, когато говорим за тероризъм, когато говорим за някакъв бунт.

Спахийски постави като сериозен проблем въпросът за армията на Ислямска държава, която  е около 120 000 бойци, леко въоръжени и дрогирани, и те са от различни държави, включително и европейски, и въпросът е какво ще правят тези хора, когато се унищожи ИД,  и те трябва да се върнат ?

Проблемът не е дали физически може да бъде срината „Ислямска държава”, въпросът е какво се случва след това и големият проблем е всички държави, които имат интерес в района да имат единомислие  какво се случва след това, тъй като до този момент имаме различни интереси, които са в крайности – това са Русия, Турция, Саудитска Арабия, Катар, Кувейт, Йордания, Иран, Съединените щати, Израел. Всяка една от тези държави има различен прочит на това какво трябва да се случва със Сирия най-вече, след това като бъде унищожена „Ислямска държава”.

 Към този момент „Ислямска държава” беше удобна за всички тези държави. За Иран това беше силен коз, за да може да подпише споразумението със Съединените щати за ядрената програма. За Турция тя е прекрасна ислямска държава, защото, първо, им внасяше нелегално нефт, който е изключително евтин, и, второ, им помагаше да се справят по този начин със заплахата да имат независима кюрдска държава в Сирия – така както се получава в Ирак с Кюрдската автономна република... „Ислямска държава” беше от изключителна полза и за Башар Асад, който показа, че той е злото в Сирия, а злото е „Ислямска държава”... Вие виждате колко различни интереси. Русия пък от друга страна имаше огромна нужда да подпомогне Башар Асад... 

Като голям проблем, Спахийски  определи разделянето на супер богати и на супер бедни.

Той прогнозира, че терористите няма да спрат, и че предстои пренареждане на световния ред.

Цялото интервю с Емил Спахийски е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56
Вилис Цуров

Отказът на президента да участва в срещата на НАТО е лош сигнал

Отказът на президента Румен Радев да участва в срещата на върха на НАТО във Вашингтон не е изненада, като се има пред вид позицията му против помощта на Украйна, каза в интервю за предаването "Точно днес" Вилис Цуров - председател на УС на Съюза на офицерите от запаса "Атлантик". Независимо от това, сигналът, който изпраща страната ни към партньорите..

публикувано на 28.06.24 в 10:24

Аптеките са на кръстопът между грижата и търговията

Собственици на аптеки,  професори от академичните среди и анализатори сядат на една маса, за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Форумът е тази събота в Пловдив и  поставя темата: „Българската аптека е на кръстопът между фармацевтичната грижа и търговията“.  Форумът се организира от Инициативен комитет на магистър-фармацевти,..

публикувано на 28.06.24 в 10:08

Форум "Азбука.Език. Идентичност" в Пловдив

В зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей в Пловдив ще се проведе втората сесия на Международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“. Форумът е по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и се организира с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Той е продължение на проведения през 2022 г. Международен..

обновено на 28.06.24 в 08:51

Медицината е най-желана специалност в МУ-Пловдив

Ръст на кандидат-студентите за Медицински университет – Пловдив – това показват данните от подадените документи за участие в кампанията за прием. 1950 е общият брой на кандидатите, като миналата година те са били 1740, посочи зам.-ректорът по учебна дейност проф. д-р Веселина Горанова. Превес отново имат жените – 1480, а мъжете са 470...

обновено на 27.06.24 в 16:34