Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Кауза Пловдив" с четвърти общински съветник, ПФ ще обжалва

| обновено на 26.11.15 в 17:12

Пловдивският административен съд взе решение, според което обявява за недействителен изборът за последния разпределен мандат по остатък за общински съветници на Община Пловдив. Това се случи, след като председателят на „Кауза Пловдив“ - Георги Титюков, подаде жалба за частична отмяна на изборните резултати и преразпределянето на мандата.

Така, в резултат на неправилно отчетения брой недействителни бюлетини, коалицията получи 3 мандата в местния парламент. По време на делата и повторното преброяване на недействителните бюлетини от конкретно посочени секционни избирателни комисии, се установи, че „Кауза Пловдив“ има право на четвърти мандат, за който не достигаха 102 гласа. Съгласно съдебното решение общият брой на неправилно отчетените като недействителни гласове бюлетини с отбелязан в тях вот за „Кауза Пловдив“ е 124.
 

„Това е едно справедливо решение. Радвам се, че ние доказахме своята правота и ще увеличим броя на общинските съветници на „Кауза Пловдив“ на четири“, заяви Георги Титюков. Решението е законосъобразно, коментира и Константин Георгиев,  съветник от Кауза Пловдив. Според него в ОбС трябва да влезе арх. Цветелин Цоневски.

Според съдия Мария Златанова не са спазени изискванията при преценка на действителността на подадените бюлетини, затова постановява да се изпрати преписката на ОИК – Пловдив за ново решение по отношение на този мандат, съобразно разпоредбите на Изборния кодекс и мотивите на настоящото съдебно решение.

Патриотичният фронт ще обжалва решението на Административния съд, с което Кауза Пловдив получава още 1 общински съветник. Това обяви Слави Георгиев от групата на ПФ след сесията на ОбС, но не уточни кога ще внесат жалбата.

Според патриотите е недопустимо съдът да брои бюлетини, като това е в правомощията само на СИК. Съдът работи с двоен аршин по отношение на ПФ, заяви Слави Георгиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фармацевти, политици и експерти обсъждат в Пловдив проблемите в бранша

Собственици на аптеки, народни представители, професори от академичните среди и анализатори  се събират в Пловдив за да обсъдят проблемите в аптечния бранш.  Инициативата е провокирана от поредната  промяна в начина на работа на аптеките с Касата. Основна пречка за тях е задължението да отпускат антибиотици и лекарства за диабет само на..

обновено на 29.06.24 в 10:13

Бетонният мост отиде в историята

Предсрочно започна демонтажът на Бетонния мост в Пловдив. Началото бе обявено за събота сутрин, но дейностите стартираха още в късния следобед в петък.  Премахнато е съоръжението в средната му част, в зоната на ЖП линиите, след което ще се изгради нова конструкция, с около метър и половина по-висока.   Разрушителните дейности ще продължат три..

обновено на 29.06.24 в 09:50

Празник на лавандулата в Карлово

Карлово е домакин на празника на лавандулата и етеричномаслените култури.  Самодейци ще пресъздадат самодивски танц и ритуала „Еньова буля“, а всеки посетител може да мине през еньовския венец за здраве.   Всеки гост ще опита продукти, приготвени с лавандула – чай, лимонада, хляб, сладкиши и др., както и да наблюдава процеса  "лавандуловарене" в..

публикувано на 29.06.24 в 09:48

Честваме Петровден!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители.  Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят послания, в които се разясняват християнските ценности и правилата на църковния живот.  Петър се..

публикувано на 29.06.24 в 08:56

Отново протест срещу частен паркинг на Пещерско шосе

Жители на пловдивския район „Западен“ за втори път излизат на протест тази вечер срещу изграждането на паркинг на общинския терен пред болница „Пълмед“.  По-рано днес предложението да се прекрати договорът за наем на имота между общината и фирмата, собственик на лечебното заведение, внесено в Общинския съвет от районния кмет Тони Стойчева,..

обновено на 28.06.24 в 17:28