Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

ЕС да спре да кудкудяка , да изреве или поне да изръмжи

Днес Русия се държи както се държеше Съветският съюз- с огромно разминаване между думи на държавно равнище и дела на военно равнище- каза в интервю за РП политическият анализатор от Центъра за либерални стратегии Деян Кюранов.

В момента се бият две логики- политическа и военна и има голям шанс военната да победи- прогнозира Кюранов, в деня, който осъмна с новината за обстрелван от руснаците хуманитарен конвой в Сирия, близо до турската граница. 

Единственото успокояващо, според анализатора е, че  светът вече е виждал подобно огромно напрежение и то се е разминавало/пример - Карибската криза/.

Що се отнася до ЕС - надеждите са той да "престане да кудкудяка и най- после е изреве или поне ще изръмжи", сподели Кюранов. По думите му Франсоа Оланд е бил прав, когато веднага след атентатите в Париж каза "Война", но все още никой не иска да повярва, че това е факт.

 Крайно време е мирновременна Европа да почне да мисли по военному, за да се избегне по- сериозен конфликт.
Още от категорията

Посттравматичният синдром води до погрешни стратегии

Поддържам един консултатитивен телефон и сега, когато вече виждаме светлина в тунела, хората, които се обаждат с проблеми, стават все повече. Това е очаквано и е т.н „постстресов синдром“, заяви психологът Иван Игов.  Той подчерта, че пандемията е предизвикала силен стрес, тъй като хората са изгубили възможността сами да контролират..

публикувано на 27.05.20 в 11:16

Туристическият продукт има нужда от обновяване

Туристите, на които ще разчита българското Черноморие тази година, няма да са  български и българските туристи няма да могат да покрият капацитета  на базите.  Но по отношение на селата и планините – алтернативният туризъм, като сегмент от предлагането, го очаква добър сезон. Това прогнозира Любомир Попйорданов – член на УС на Българската..

публикувано на 27.05.20 в 10:35

Очакваме силен летен сезон в планините

„Искрено се надяваме предстоящия летен туристически сезон да е силен заради досегашните ограничения от извънредното положение.Очакваме и много силен сезон в екскурзионното летуване”, каза пред Радио Пловдив Георги Бенчев, ръководител направление „Хижи и хижарски дейности” в Българския туристически съюз. Бенчев припомни обаче, че все..

публикувано на 26.05.20 в 17:17

И държавата, и обществото се справиха добре с КОВИД-кризата

До един месец ще бъде готово първото от десетилетия проучване сред лекарската гилдия, което прави Изследователски център "Тренд" по поръчка на Българския лекарски съюз (БЛС).  Целта е да се очертаят проблемите, предизвикани от пандемията от CОVID-19, обясни в интервю за Радио Пловдив д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. По думите му, сега е..

публикувано на 26.05.20 в 15:33
Евелина Славкова

Темата с ДДС е незатихващ политически сюжет

Като политически ход определи въпросът с падането на ДДС от 20 на 9 % социологът Евелина Славкова.  "Отвори са кутията на Пандора и това е политическа реакция". Промяната в позицията на премиера Борисов за намаляването на ДДС, който въпреки несъгласието на финансовия министър,  беше категоричен  за намаляването на ставката за сектора на..

публикувано на 26.05.20 в 10:39