Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ислямът е религия на завоеватели

| обновено на 27.11.15 в 12:09

 Ислямът поне в близост, в нашия район е религия на завоеватели. Той няма как в своята история на завоевател да не развие радикални черти. И тук не става въпрос за Корана, много казват – четете Корана да видите, че нямало нищо. То не е въпрос до Корана, то е въпрос до по-сетнешното развитие под формата на ислямското право шериат и там вече психологията на завоевателя си казва думата, каза  проф. Христо Матанов, историк,  университетски преподавател и ексдиректор на Дирекцията по вероизповеданията.

Проф. Матанов  коментира  възможността  за  диалог между религиите,  нещо, от което нараненият от конфликти и разделение свят все повече се нуждае , и дали е възможна  мисията Различните религии като миротворци, а не като радикализирани терористи,  и  Божието име никога  да  не бъде използвано за оправдаване на омраза и насилие,  както призова от  Найроби папа Франциск ?  И доколко религията, в случая,  радикализираният ислям, е съществена част от засилващият се  тероризъм? Или  е предимно  нагъл начин на употреба ?

Според  него  Много добре би било да е така както е казал папата в Найроби. Много добре би било, когато има такива неща,  ние да се сещаме за религиозните ценности. Уви, за съжаление, радикалният ислям се използва от една група хора, които искат да подпалят света.

 Обаче аз си задавам въпроса все пак трябва ли да си заравяме главата в пясъка и да не виждаме, че се радикализира само едната страна от този възможен диалог,  или ако той се радикализира, защо самият ислям не намери вътрешни механизми, след като това не е присъщо уж на неговия фундамент да се разграничи от тези неща.

 Проф. Матанов риторично попита: защо пловдивският районен мюфтия не каже „Аз нямам нищо общо с радикалния ислям” – публично обаче, а не в частен разговор. 

 С признанието, че може би е  малко краен, тоя заяви: ислямът поне в близост, в нашия район е религия на завоеватели. Той няма как в своята история на завоевател да не развие радикални черти. И тук не става въпрос за Корана, много казват – четете Корана да видите, че нямало нищо. То не е въпрос до Корана, то е въпрос до по-сетнешното развитие под формата на ислямското право шериат и там вече психологията на завоевателя си казва думата.

След това в района наоколо, да кажем в арабския свят, има комплекси от колониалното минало на региона, който излива така да се каже в антизападни настроения срещу тези, които на времето са налагали колониален режим и са превръщали арабите във втора категория хора, т. е. има много причини, които се коренят както в самото развитие на исляма, така и в неговата историческа съдба през вековете, включително и в България. Ние, българите, напоследък престанахме да бъдем откровени със себе си. Все се заблуждаваме, че в България имало някакъв особен етнически модел – никакъв етнически модел няма. Това са измишльотини на една определена партия, за да оправдае своето съществуване. Има просто малко по-ниско самочувствие на групи от обществото, което външно изглежда като толерантност, но вътрешно то не е и трябва някаква искричка, за да може то да пламне. В това отношение аз съм доста обезпокоен. 

Р. П.:  Обезпокоително е положението и ситуацията на България, включително и в този последен конфликт между Русия и Турция, защото ние сме в зависимост някаква и връзки и с двете страни.

Х. М.: Да, така е. Едната е съсед – голям съсед със световна роля. Аз тук съм малко по-спокоен по отношение на този конфликт, слушах и анализатори, включително икономически и туристически анализатори, които не дават основание за радост, разбира се, но не и за особено напрежение. Съжалявам да го кажа, ние сме твърде малко, но когато атовете се ритат ние по-добре да не вземаме отношение нито към едната, нито към другата страна, защото не знаем какво стои зад този конфликт. Или поне аз не знам, може да има дълбоки анализатори или хора от службите, които знаят, но аз лично не знам дали става въпрос за пари, дали става въпрос за петрол, дали става въпрос за глобално противопоставяне, дали става въпрос, че руските самолети нямат системи за обозначаване „свой” – „чужд” и т. н., това не го знам, не мога да го знам, тъй като не съм специалист, но мисля, че България е далече от този конфликт или поне ми се ще да бъде така и всъщност, това, което се говори за трета световна война и щяла да започне 15-та война между Русия и Турция, извинявайте за израза, но ми се струват малко журналистически спекулации, които търсят теми, по които да се разсъждава, всъщност разсъждаваме във виртуална реалност.

Цялото интервю с проф. Матанов е в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 8 години затвор очакват лекарите с измамната схема

Между 2 и 8 години наказание предвижда законът за двамата лекари Веселин Станчев и Найден Пъджев, арестувани за документна измама с фиктивни процедури за физиотерапия, с които са източвани пари от Здравната каса в Пловдив.   Разследването е започнало след сигнал от пациентка, която видяла в медицинското си досие, че има рехабилитационни процедури, които..

обновено на 11.07.24 в 13:35

ДПС без Делян Пеевски искат организации в Пловдив и Смолян

Решението ни е ДПС без Делян Пеевски – това обявиха в декларации членовете на Областният съвет на ДПС в Смолян и Младежката им организация. По- късно същата декларация бе подкрепена и от ръководствата на Движението в пловдивските общини "Марица", "Родопи", Асеновград, Сопот,  Карлово, Калояново и Куклен.  Въм фейсбук-групата „Аз подкрепям Ахмед..

публикувано на 11.07.24 в 12:24

Жители на Доспат излязоха на протест пред парламента

До сградата на Народното събрание се проведе протест, с който  граждани поискаха оставката на кмета на Доспат Елин Радев. Протестиращите не са само от Доспат, а и от други градове. Кметът, който е трети мандат, оказва политически натиск върху тези, които не го подкрепят, заявиха протестиращите. Никой не ни чува в Доспат и заради това..

обновено на 11.07.24 в 11:12

Възобновиха чистенето на река Марица, изграждат подходи

Почистването на река Марица е възобновено след като по препоръка на еколозите беше спряно за близо два месеца,  съобщи за Радио Пловдив лесовъдът и отговорник на обекта от фирмата изпълнител Николай Талигаджиев. Той уточни, че от днес започва изграждането на подходи за влизане на техниката,  която да премахне растителноста около островите в..

обновено на 11.07.24 в 11:12
Иво Инджов

Конфликтът в ДПС се задълбочава

Началото на края в ДПС започна преди около седмица, когато станаха ясни разделителните линии между Доган и Пеевски и техните два лагера. Това коментира политологът Иво Инджов в програма "Точно днес" на Радио Пловдив.  Според него в момента конфликтът се задълбочава и върви към окончателна развръзка, чиито контури ще бъдат очертани до края на..

публикувано на 11.07.24 в 10:49