Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В политиката компромис и изнудване е едно и също

Хроника и паралели в разговор с журналиста Бойко Василев, водещия на "Панорама" по БНТ-  за Ислямска държава и Великите сили.  Преди. И сега. Темите са в два негови документални филма, които днес са включени в програмата на фестивала "Златен ритон", в Пловдив , в Лъки Дом на киното.  

  Защо иракските кюрди постигат успехи срещу Ислямска държава? Темата е в документалния  филм “ Бойно поле“ с кадри от фронта при Мосул.Филмът  е посветен на битката с Ислямска държава, но от гледна точка на иракските кюрди.  

Бойко Василев дава отговор на въпроса  "Защо иракските кюрди постигат успехи срещу Ислямска държава" :  имам много неочакван отговор на този въпрос – защото на легендата на „Ислямска държава” те изправят своя легенда - да победиш „Ислямска държава” не означава да я победиш само военно, а да победиш легендата й. Нейната легенда се основа на това, което Запада няма т. е. готовност за смърт – да предложиш своята смърт и да вземеш смъртта на другия. Срещу легендата за смърт на „Ислямска държава”,  иракските кюрди изправят своята готовност да умрат, само че не в името на религията, а в името на нацията. Знаете, това е може би най-големият народ без нация, без държава в света./кюрдите/ Те са зороастрийци, поклонници на слънцето, и заради това се жестоко наказвани от ИД , по-тежко от християните, евреите и др. религии.

 Техните сили включват в себе си думата „смърт”,  пешмерга е названието на техните военни въоръжени сили, което  означава буквално „човекът, който е готов да умре”.  Затова и днес един от най-важните вапроси е този Как могат да бъдат победени хора, които са готови да умрат? Задавам този въпрос, защото нямам отговор на него, нямам добър отговор на него. Кюрдите обаче дават един възможен отговор  - срещу смъртта изправят смърт, срещу саможертвата на религиозните фанатици изправят своята саможертва, но не в името на религията, а в името на нацията и затова като че ли постигат успех. 

Като актуалани въпроси на деня, Василев   определи  проблемът с Ислямска държава  с днешни параметри - създаденото напрежение в света след атентатите, отношенията ЕС-Турция, Срещата за климата в Париж, трусовете в  нашата съдебната система. 

РД.Предстои да видим резултата от сделката на ЕС с Турция след свалянето на руски самолет. Дали е изнудване, или компромис- в политиката помпромис и изнудване може би е едно и също.

Другият  документален филм   „Великите сили“  припомня едно от разпределенията на Стария континет  преди 200 години, след наполеоновите войни, на „четири очи“, и създаването на т.н. Свещен съюз, предопределил бъдещето на Европа за повече от един век. 

Бойко Василев коментира и въпроса за т.н. Великите сили днес ? И задава други въпроси, адресирани към нашето време. Какво е да си велик днес ? Митологемите за Великите сили и българският синдром по темата, за  световната  конспирация, за балканаския прочит ?

Аз мисля, че най-важното нещо в момента е напрежението в света след атентатите и това, което се случи между Русия и Турция във връзка със самолета. Нашите неща изглеждат някак по-дребни, макар че не са никак маловажни, имам предвид трусовете в съдебната система. Това, което бих коментирал и това, което на мен ми се струва важно са две неща – първо, резултатите от срещата между ЕС и Турция и въпроса кой на прави по-голям компромис, срещата за климата в Париж – някак си трябва да свикнем да се насочваме към глобалните неща, така ще осмислим доста по-добре и нашите проблеми в България.

Но така или иначе Европа някак осъзна, че Турция е ключова страна за бежанците и ако иска те да не продължават да идват в такива огромни потоци тя трябва да се договори с нея.

Р. П.: Във филма "Великите сили"  връщате историята за разпределението на Стария континент преди около 200 г.

Б. В.: На Виенския конгрес, когато Европа е разпределена на сфери на влияние и се ражда понятието за велики сили и оттогава насам, мен това ме интересува във филма, как ние на Балканите възприемаме великите сили и как по принцип се отнасяме към това има ли велики сили днес. С други думи, това е филм за мита за световната конспирация и според мен ще бъде интересен за всички, защото дава неочаквани отговори особено от един австрийски специалист в Хайделберг по световна конспирация и един сръбски журналист. Те говорят затова как ние възприемаме световната конспирация и затова как на нас, тук на Балканите,  в частност в България, ни се струва, че някак света така се е разпределил, че да мисли само за нас, да се занимава само с нас и от време на време да ни прецаква.

Защо човекът от Люксембург Жан Клод Юнкер командва Европа и защо пък човекът в Европа, който отговаря за нейния бюджет е представител на България – най-бедната в съюза? Това са интересни и странни въпроси какво е да си велик днес...

Но не се е променило друго  - нашето усещане, че някой друг ни е виновен и ако през 19-ти век ние нямаме друг изход като българи трябва по някакъв начин да играем с великите сили, защото всички на Балканите играят с великите сили, то днес може би някак си трябва да поемем отговорността върху себе си, трябва да поемем отговорността за собствената си съдба, а да спрем да мрънкаме и да се оправдаваме. 

Цялото интервю с Бойко Василев е в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17