Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Известно семейство пловдивски лекари на Европейска молитвена закуска в Брюксел

Известното пловдивско семейство лекари - д-р Гюрай Ходжев и доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева участваха в 18-та Годишна Европейска Молитвена Закуска, която се проведе на 2 декември 2015 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел.

На събитието, по традиция присъстват Принцът на Белгия, Президентът на Европейския парламент, евродепутати, депутати от националните парламенти, представители на обществени и  икономически организации, на политическия и икономически елит от Европа и отвъд Атлантическия океан, изтъкнати личности, бизнесмени от цял свят, представители на различни религиозни общности.  

Това е четвъртата молитвена закуска, която семейство Ходжеви посещават в рамките на една година. На 5 февруари 2015 г., те участваха в Националната молитвена закуска във Вашингтон, давана от Президента на САЩ – Барак Обама. Тогава, известното лекарско семейство бяха сред гостите със специална покана от американския президент и с мисията, която си бяха поставили да разкажат за уникалния си роден град Пловдив, който е избран да бъде Европейска столица на културата през 2019 година. През месец май, те участваха в молитвена закуска в Тирана на балканските жени, два дни след нея в Букурещ –на Балканска молитвена закуска.

Те са типичен пример за мултиетническо семейство, д-р Гюрай Ходжев е от турски произход, а доц.д-р Нарцис Калева – Ходжева е от смесен българо-еврейски брак. И двамата са родени, израснали и живеят в центъра на Пловдив, където са възпитали трите си деца в моралните ценности на три религии.

Историческите корени на Националната молитвена закуска датират от 1935 г., когато група бизнесмени от град Сиатъл, виждайки, че нещата в техния град не вървят, се събрали на закуска, за да решат проблемите си. Обсъждали, молили се заедно по примера на молитвените закуски, които Иисус Христос  е правел често с учениците си на брега на Генисаретското езеро. Уповавайки се на силата на Бог, на неговата толерантност, доброта и вярата си в него, участниците в тази закуска в крайна сметка успели да вземат  добри и мъдри решения. Няколко години по-късно, американският президент Айзенхауер събрал вече по-голяма група, включваща политици и сенатори, като превърнал затворената молитвена закуска на гражданите на Сиатъл в Национална молитвена закуска.

Идеята е намерила своето развитие и в Европа, където тази традиция е продължена. Така  на 1 и 2 декември 2015 г. се проведе 18-та по ред, Годишна Европейска Молитвена Закуска. Нейният замисъл е да се търси единството, и чрез вярата в Бога, независимо как се нарича този  Бог  и коя религия изповядва човек, да се изгражда едно по-добро отношение между хората.

По програма, събитието в Брюксел се провежда в рамките на 2 дни. На 1 декември, гостите от цял свят пристигат и участват в неформални срещи.  На 2 декември, закуската започва в 7.30 часа, а от 10 часа е началото на панелна дискусия, отново подчинена на общата идея – обединение на религиите, с цел разбирателство между хората. Една от темите, които фигурират вчера и днес в молитвите е тази за бежанците, както и за надвисналата над Европа терористична заплаха.

Семейство Ходжеви се връщат в Пловдив на 3 декември, за да се посветят отново на работата си. Д-р Гюрай Ходжев е официалният представител на Здравната организация „Аджъбадем“ от Турция, която е водеща частна институция в областта на здравеопазването в южната ни съседка. Тя обединява 17 многопрофилни болници, 12 медицински центъра, застрахователно дружество, университет, в които всеотдайно работят 12 000 души персонал. Разполага с пет онкологични болници, оборудвани на световно ниво; една специализирана неврохирургична болница в областта на детската неврохирургия; четири трансплантационни центъра – за черен дроб, бъбреци и костен мозък; високо развита болница по спортна медицина /една от четирите признати от FIFA – болници за спортен травматизъм в света/, офталмология, кардиохирургия, естетична и пластична хирургия, ортопедия; психиатрия, психология и урология; генетичен център с персонал над 300 души и много други. През системата преминават ежегодно около 3 милиона пациенти от над 40 държави. Централният офис на представителството в България,  е в град Пловдив.Офиси има също така в София и Варна.

Доц. д-р Нарцис Калева – Ходжева е водещ детски ендокринолог и педиатър, университетски преподавател и завеждащ отделението по детска ендокринология в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пожарът на Беклемето е потушен

Пожарът в района на Беклемето е потушен, съобщават от Министерството на околната среда и водите.  Падналият в района дъжд е спомогнал за овладяването на огъня, с който повече от 72 часа се бориха в резерват "Стенето" служители на парковата дирекция, горски стопанства, пожарникари, военнослужещи и доброволци от София и Пловдив.  В операцията се..

публикувано на 20.07.24 в 22:20

Пътни инциденти затрудняват трафика по АМ "Тракия"

При 147-ия километър на автомагистрала "Тракия" в посока София - Бургас има голямо задръстване. Причината е верижна катастрофа на 6 автомобила. По-рано предиобед близо 8-километрово задръстване причини верижна катастрофа при 160-тия км на магистрала "Тракия". Инцидентът е станал около 8:30 часа, когато се удрят верижно 10 автомобила. Щетите по 4..

публикувано на 20.07.24 в 12:13

Регионална академия на МГЕРБ се провежда в Пловдив

Над 100 младежи от областите Пловдив, Пазарджик, Хасково, Смолян и Кърджали ще се включат в Регионалната академия “МГЕРБ за твоя регион”. Форумът се организира от фондация „Ханс Зайдел“ и Сдружение “Граждани за Европейско Развитие на България”.  Регионалната академия ще бъде открита от председателя на Младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев и..

обновено на 20.07.24 в 12:03

Борисов призова за присъди на извършителите на умишлени палежи

Като пожарникар не мога да не поздравя моите колеги. Свети Илия е нашият закрилник. Каза в Пловдив лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той каза, че пожарникарите не се нуждаят от оценки на знайни и незнайни партийни фигури. Това касае и военните у нас, политиците трябва да си мерят думите, когато се изказват за тези професии, каза още лидерът на ГЕРБ...

публикувано на 20.07.24 в 11:13

Днес е Илинден

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се отслужват празнични литургии в негова чест.  Житието му е наситено не само от неизброими Божии чудеса,..

обновено на 20.07.24 в 08:43