Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На конференция в Пловдив обсъждат предизвикателствата пред ЕП

Конференция „18 месеца след европейските избори“ се открива в Пловдив. Безпрецедентната бежанска криза, нуждата от сигурни енергийни доставки и европейски бюджет за 2016 година, който да бъде достатъчен за всички предизвикателства, пред които е изправена Европа, са три от темите във фокуса на новия Европейски парламент. Това ще са и основните акценти на конференцията в Пловдив с участието на български евродепутати.

Събитието се организира от Информационното бюро на ЕП в България в сътрудничество с Европа Директно – Пловдив в хотел „Тримонциум“. Наред с българските членове на ЕП, своята позиция по други ключови въпроси от европейския дневен ред ще представят експерти от различни области.

Имиграцията и тероризмът са двете теми, по които опасенията на европейските граждани нарастват най-бързо според скорошно проучване на Евробарометър, поръчано от Европейския парламент. В същото време 66% от европейците (и 65% от българите) смятат, че решенията за справяне с имиграцията трябва да се вземат на ниво ЕС. Превърна ли се Европа в „обетована земя“ за бежанците и какви са мерките, които предприе и трябва да предприеме ЕС, ще обясни заместник-председателят на Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП Илияна Йотова (Социалисти&Демократи).

Във време на световни конфликти повече механизми за сигурност на доставките са един от начините да се предотврати повторение на енергийните кризи, които преживя Европа, а и България. Целта на пакета за енергийния съюз е да се обезпечи сигурна и устойчива енергия на достъпни цени за Европа и нейните граждани. Конкретните мерки обхващат пет ключови области, включително енергийна сигурност, енергийна ефективност и декарбонизация. За енергийния съюз своята позиция ще представи Владимир Уручев (ЕНП).

На 25 ноември Парламентът прие бюджета на ЕС за 2016 г. В него се включват 155 млрд. евро в бюджетни кредити и 143,9 млрд. в кредити за плащания, както беше договорено между ЕП и Съвета на ЕС. Парламентът осигури възможно най-много средства за миграция и бежанци, малки и средни предприятия, студенти и програмата за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Повече разяснения по темата ще даде Андрей Новаков (ЕНП), който бе част от преговорния екип.

В началото на конференцията приветствие към гостите ще отправи заместник-кметът на Пловдив по европейските въпроси – Стефан Стоянов. След това „Жан Моне“ лекторът в НБУ Катя Христова ще очертае основните теми за ЕП през първите 18 месеца на мандата. Весела Чернева, директор на софийския офис на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), ще се включи по темата „Атаките в Париж: криза или възможност за европейската външна политика?“. Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратегии в София, ще говори за Европейския фонд за стратегически инвестиции, познат като „Плана Юнкер“. Повече подробности за Търговското партньорство за търговия и инвестиции между ЕС и САЩ ще даде Христо Христов, съветник в Представителството на ЕК в София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Определиха маршрутите на двете линии на "Екобус" в Пловдив

Местният парламент с 41 гласа „ за“ и без „против“ и „въздържал се“ решиха да се създаде автобусна линия 104 към общинското дружество „Екобус“. Тя ще е с 9 автобуса с маршрут от кв. „Беломорски“,през ул. „Остромила“, бул. „Коматевско шосе“, „Модър-Царевец“, УМБАЛ „Св. Георги“, бул. „Свобода“, бул. „Васил Априлов“, бул. „България“, до последната спирка -..

публикувано на 18.07.24 в 13:51

Аварийният ремонт по бул. "Васил Априлов" струва 1 350 000 лв

Аварийният ремонт на бул. "Васил Априлов" в участъка между моста на река Марица и бул. "Шести септември" ще се финансира с парите, икономисани от дългосрочния заем за инфраструктурни проекти, изтеглен в предишния мандат.  Това реши ОбС като единодушно подкрепи предложението на ресорния зам.-кмет инж. Тодор Пашов. Средствата са в размер на 1 349 320 лева...

публикувано на 18.07.24 в 13:23

Държавата се справя с пожарите и ще помогне на пострадалите

Служебният премиер Димитър Главчев и министрите на вътрешните работи и на труда и социалната политика Калин Стойнов и Ивайло Иванов пристигнаха в калояновското село Отец Паисиево, където пореден ден продължава борбата с огъня. Те обещаха помощ за пострадалите и отхвърлиха искането на част от парламентарните формации за техните оставки заради..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Обявиха частично бедствено положение заради пожарите в община Карлово

Частично бедствено положение е обявено със заповед на кмета на община Карлово д-р Емил Кабаиванов заради пожарите в региона. То е в сила за селата Пролом, Мраченик и град Баня. Пожарът в Средногорието още не е локализиран.  В центъра на село Пролом е разположена водоноска, която може да изстрелва с оръдия вода, за да се гасят пламъците,..

обновено на 18.07.24 в 12:52

Съветниците отхвърлиха предложението да не се строи частен паркинг пред "Пълмед"

Общинският съвет отхвърли предложението на районният кмет на „Западен“ Тони Стойчева да се прекрати договора за наем на имота, отреден за паркинг на общински терен пред болница „Пълмед“.  Само 11 общински съветници  от ПП-ДБ и БСП  гласуваха „за“, „против“ бяха 10, а 20 общински съветници се въздържаха.  До внасянето на предложението се стигна, след..

публикувано на 18.07.24 в 12:52