Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдигат такса смет в Асеновград и Садово догодина

Преди дни премиерът Бойко Борисов препоръча на кметовете на общини да вдигат местните данъци и такси, за да решат проблемите в бюджетите си. Вчера пък БСП призова за намаляване на таксите за детски заведения, за да се облекчат родителите.

В 2 от 4-те червени общини в Пловдивско - Асеновград и Садово, леко ще бъде увеличена такса смет догодина, а в останалите – Брезово и Сопот, налогът остава в същия размер, показа репортерска проверка на Радио Пловдив.

В Асеновград стойностите ще бъдат увеличени от 2 на 2,15 промила, тъй като се увеличават таксите за депониране и отчисленията  към РИОСВ. Увеличението ще се отрази на сметките между 5 и 10 лв. в зависимост от имота, обясни кметът д-р Емил Караиванов.

В Садово обмисляме увеличение на таксата смет между 10 и 15 %, каза кметът Димитър Здравков, но не се ангажира с точни цифри на този етап, тъй като все още се правят разчети преди внасянето на бюджета в Общинския съвет.

В Брезово няма да увеличават местни данъци и такси според кмета Радньо Манолов. „На тази закъсация, ако увеличим данъците, няма да ги съберем. Много държа да се събират всички местни данъци, това ни помага да нямаме дългове”, коментира той.

В Сопот кметът Деян Дойнов не планира увеличаване на данъците, но също ще настоява за по-добрата им събираемост, за да излезе общината от тежкото финансово състояние. 

Вчера БСП препоръча на своите кметове да осигурят поне 50 % от издръжката за детските ясли и градини от бюджетите си, за да подпомогнат семействата с малки деца. На практика това вече е направено в Асеновград, Садово и Брезово, а новоизбраният кмет на Сопот заяви, че от догодина ще предложи намаление на таксата за детски градини с 10 %.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жълт код за горещо време

Жълт код за опасно високи температури е в сила за утре за Северна, Централна и Южна България. Предупреждението е в сила за 18 области на страната. Там се очаква температурите да са между 32 и 37 градуса. 

обновено на 11.08.24 в 08:11

Леки промени в цените на основните храни

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Индексът на тържищните цени, който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, за трета поредна..

публикувано на 11.08.24 в 08:09

Пуснаха водата на Велинград

В късния следобед а варията по довеждащия водопровод " Лепеница" във Велинград бе отстранена.  Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод От общината посочиха, че водоподаването към Пречиствателната станция постепенно се възстановява.  Поетапно се нормализира и подаването на вода към абонатите. Повече от 24 часа голяма..

публикувано на 10.08.24 в 16:47

Жители на Велинград са на сухо заради авария на водопровод

Втори ден жители на Велинград са без вода заради авария на главния довеждащ водопровод „Лепеница“ към Пречиствателната станция на града. Аварията е станала в тежък пресечен терен на 150 метра в гората. Заради спецификата на терена изкопните работи се извършват изцяло на ръка, както и пренасянето на тръби и уреди.  Правим всичко възможно да..

публикувано на 10.08.24 в 13:01

Вълна от катастрофи по АМ "Тракия" край Пловдив

Само до обяд в пловдивския участък на автомагистрала "Тракия" стана общо 6 катастрофи, съобщиха от пловдивската полиция. Освен първоначалното произшествие, станало около 8.30 ч., при което автомобил се е блъснал в мантинела в района на 150 км на магистралата, наблизо са настъпили още пет катастрофи.  Катастрофи край Белозем затрудниха трафика по..

публикувано на 10.08.24 в 12:45