Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разделянето на пакетите е отказ от качествена медицинска дейност

Наредбата за разделянето на медицинските дейности в два пакета  - основен и допълнителен, стеснява възможността за ползването на медицинска помощ, това заяви  Илко Семерджиев, здравен експерт и бивш здравен министър в интервю за Радио Пловдив.

Според него наредбата създава предпоставки за тежка корупция, защото попадането в така наречените „чакащи пътеки“ генерира възможност за корупция, за да се придвижи пациентът в другата, така наречена, социално значима листа.

Силното стесняване на медицинската помощ ще доведе и до опасност за здравето на пациентите, особено ако има недобросъвестност в класифицирането в пътеките, смята Семерджиев.

В момента имаме сегрегация на пациенти по признак „диагноза“, но фактът, че новото разделение на медицинските дейности ще е панацея, която да разреши проблемите в здравеопазването,  е изключително измамно. Заради парите от касата пациентът вече ще трябва просто да следва болниците с неизчерпан лимит.

Големият проблем е, че клиничните пътеки вече не представляват клинични пътеки, а набор от административна информация. Това, за мен, е тотален отказ от качествена медицинска дейност. Така пациентът ще бъде оставен само на текущата преценка на екипите, които са го приели в болница, беше категоричен Илко Семерджиев.

За Радио Пловдив той коментира и оставката на правосъдния министър Христо Иванов, която определи като достойно действие. След като усилията му бяха бламирани той  се оттегля от правителството. Обратното би означавало, че Христо Иванов не желае истинска съдебна реформа, а иска просто да е част от властта, каза Илко Семерджиев.

При положение, че председателят на ДСБ Радан Кънев също обяви опозиционност, то и здравният министър Петър Москов трябва да подаде оставка, защото той е в правителството не в лично качество, а като представител на РБ, заяви още Илко Семерджиев.


Още от категорията
200 г. от рождението на Георги С. Раковски в Пловдив

Пловдив почете 200 години от рождението на Г. С. Раковски

С тържествен военен ритуал пред паметника на Георги Раковски в Цар Симеоновата градина в Пловдив започна първото честване на 200 години от неговото рождение. Кметът Здравко Димитров, който е в Националния комитет по организиране на юбилея, коментира:  „Велик българин, достоен, създател на Легиите. Той е откривател на Левски - нарекъл е скокът..

обновено на 14.04.21 в 17:24

Възможен е доста шарен и много неустойчив кабинет

"Новината, че Бойко Борисов няма да е кандидат за премиер в правителство на ГЕРБ е сравнително очаквана. Както и да гледаме следизборната аритметика, няма как ГЕРБ да състави самостоятелен кабинет и в този смисъл Борисов явно е решил да се съхрани и да си спести едно излишно поражение".   Това коментира по Радио Пловдив политологът от Великотърновския..

публикувано на 14.04.21 в 16:17

Това НС трябва да върне авторитета на парламентаризма

Новоизбраното нардно събрание е призвано да върне доверието в парламентаризма, каза в предаването "Точно днес" професорът по политология в НБУ Анна Кръстева. ГЕРБ оставиха тежко наследство на неуважение към народното представителство. Според нея идеята на ИТН, подкрепена от всички без ГЕРБ, първото заседание на 45- тия парламент да е в историческата..

публикувано на 14.04.21 в 11:58

Убеден съм, че консенсусът в този парламент е възможен

"Аз съм непоправим оптимист и вярвам, че  все пак нардоното продставителство се  е събрало, не за да провим скандали, а да се излъчи правителство и страната да остане стабилна" каза в първото си интервю като новоизбран депутат от Пловдив Радомир Чолаков.  Той е юрист, специализирал в Хамбург и Виена, заемал е висши мениджърски постове в БНТ,..

публикувано на 14.04.21 в 11:18

Възрастните хора трябва да се ваксинират

КОВИД кризата и отношението към старите хора. Тема, към която ще се поглежда с все по-голямо внимание.  Още в началото на пандемията възрастните бяха посочени като най-уязвимата група.   Успяха ли властите да организират подобаващо грижата за тях и тяхното ваксиниране?  Да, донякъде, но със забявене - коментира доц. Игнат Петров - член на..

публикувано на 13.04.21 в 17:29