Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разделянето на пакетите е отказ от качествена медицинска дейност

Наредбата за разделянето на медицинските дейности в два пакета  - основен и допълнителен, стеснява възможността за ползването на медицинска помощ, това заяви  Илко Семерджиев, здравен експерт и бивш здравен министър в интервю за Радио Пловдив.

Според него наредбата създава предпоставки за тежка корупция, защото попадането в така наречените „чакащи пътеки“ генерира възможност за корупция, за да се придвижи пациентът в другата, така наречена, социално значима листа.

Силното стесняване на медицинската помощ ще доведе и до опасност за здравето на пациентите, особено ако има недобросъвестност в класифицирането в пътеките, смята Семерджиев.

В момента имаме сегрегация на пациенти по признак „диагноза“, но фактът, че новото разделение на медицинските дейности ще е панацея, която да разреши проблемите в здравеопазването,  е изключително измамно. Заради парите от касата пациентът вече ще трябва просто да следва болниците с неизчерпан лимит.

Големият проблем е, че клиничните пътеки вече не представляват клинични пътеки, а набор от административна информация. Това, за мен, е тотален отказ от качествена медицинска дейност. Така пациентът ще бъде оставен само на текущата преценка на екипите, които са го приели в болница, беше категоричен Илко Семерджиев.

За Радио Пловдив той коментира и оставката на правосъдния министър Христо Иванов, която определи като достойно действие. След като усилията му бяха бламирани той  се оттегля от правителството. Обратното би означавало, че Христо Иванов не желае истинска съдебна реформа, а иска просто да е част от властта, каза Илко Семерджиев.

При положение, че председателят на ДСБ Радан Кънев също обяви опозиционност, то и здравният министър Петър Москов трябва да подаде оставка, защото той е в правителството не в лично качество, а като представител на РБ, заяви още Илко Семерджиев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55

Изборите ще бъдат решени от твърдите ядра

"Поисканата оставка на председателя на НС Росен Желязков е в резултат на негодувание от неговата работа - през последните седмици дневния ред за работата на Парламента беше доста "гъвкав", в последния момент се вкарваха точки, свикваха се заседания, включително и за същия ден. Това ядоса  всички останали политически сили, защото въпреки че..

публикувано на 25.04.24 в 10:29

200 специалисти идват в Пловдив за Академия Офталмология

Над 200 офталмолози се събират в Пловдив за участие във второто издание на Академия Офталмология. Форматът на конференцията е единствен у нас и специално създаден за млади офталмолози – млади специалисти и специализанти.  Да открият форума са поканени министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева, председателят на Комисията по..

обновено на 25.04.24 в 09:35