Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив има "жадна" за култура публика

| обновено на 10.12.15 в 16:13

Като на  „най-отворения“ град в българската култура определи Пловдив директорът на Драмата Кръстьо Кръстев. Като аргумент той посочи, че продадените билети за спектаклите на Пловдивската драма през тази година са над 14 хиляди. 

Като на  „най-отворения“ град в българската култура определи Пловдив директорът на Драмата Кръстьо Кръстев. Като аргумент той посочи, че продадените билети за спектаклите на Пловдивската драма през тази година са над 14 хиляди. 

Кръстев  сподели и задоволството си от работата на екипа, като подчерта, че липсата на сцена е принудила  трупата да работи изключително гъвкаво. Той  уточни, че  приходите от продадени представления само до края на ноември надхвърлят 1 милион и 200 хиляди лева, като на тях са присъствали над  96 хиляди зрители. 

Над 300 са спектаклите, които Драматичен театър – Пловдив  е осъществил през тази година. Премиерните заглавия сред тях са 10. Кръстев сподели и удовлетворението си от начина, по който тече стартиралият преди година и 9 месеца ремонт  на опожарената театрална сцена и изрази надежда, че реконструкцията ще приключи през пролетта  на 2016-та.

Като изключително успешна определи изтичащата година и директорът на Кукления театър Виктор Бойчев. При 33 300 хиляди зрители за 2014-та до този момент броят на публиката надхвърля 37 600. Играните представления дневно са около 4, като пет състава с девет заглавия пътуват интензивно на различни места.

Планираният бюджет от приходи за тази година в размер на 127 хиляди лева вече е надхвърлен и достига сумата 140 000 лева. Бойчев коментира, че до края на годината броят на представленията, които трупата ще представи пред зрителите си, ще стигне впечатляваща цифра - 500, като освен за деца, Кукленият театър предлага всеки четвъртък бутикови представления за възрастни.

Само за изминалите две години оперната публика се е увеличила  с 80%, достигайки 17 000 зрители. 30% от тях са чуждоговорящи, подчерта и директорът на Държавна опера – Пловдив Нина Найденова.

Директорите на културните институти се обединиха около тезата, че градът се нуждае от нова мултифункционална зала за културни спектакли, която взискателната и интелигентна  пловдивска публика заслужава. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Валентин Иванов с изложба в Културния център на Радио Пловдив

Младият художник Валентин Иванов ще представи своя изложба графика в Културния център на Радио Пловдив. В експозицията, която е първата самостоятелна на художника, се представят няколко графични цикъла. Теми, които разработва в своите офорти Валентин Иванов, са контрастът - мъжки и женски принцип, старост и младост, мотивация и..

публикувано на 10.07.24 в 08:25

Здравка Евтимова получи Националната Вазова награда

Националната литературна награда  „Иван Вазов“ тази година ще бъде връчена на официална церемония  в рамките на Вазовите дни на писателката и преводачка на англоезична литература Здравка Евтимова. Решението за удостояването й с приза бе взето единодушно през юни  от 9-членна комисия с председател заместник-кметът Калина Чилингирова и..

публикувано на 09.07.24 в 10:26

Излезе "Градът не забравя" на Богдан Русев

Завършващият роман " Градът не забравя " от трилогията за Бързаков и Филипова излезе от печат на 18 юни. Този път заплетеният случай започва от Пловдив , но води в София, а залогът — повече от сериозен: животът на психоложката Агнес Филипова.  В тази трета част от нашумялата поредица гениалната д-р Филипова и Бързаков най-сетне са решили да..

обновено на 09.07.24 в 10:06

"Образът като преживяване" се открива в галерия "Пловдив"

Откриването на изложбата „ Образът като преживяване “ ще се проведе днес, 9 юли в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ 20 /Общински съвет/.  От Дружеството на пловдивските художници отбелязват: В изложбата участват 38 автори, членове на ДПХ и външни гости. Представена е живопис, графика, скулптура, рисунка, N форми.  Заобикалящият ни свят..

публикувано на 09.07.24 в 07:38

Сюзанна Василевска за любовта към театъра

Сюзанна Арутюнян – Василевска бе гост в първото юлско издание на предаването Клуб "Неделя". Тя е директор на Драматичен театър – Пловдив.  О сновните цели и задачи, които си е поставила в новата й роля на ръководител, бяха една част от темите на разговора в студиото.  "Пловдив е мястото където аз обожавам да живея и не мога да си представя живота..

публикувано на 08.07.24 в 15:27