Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма кой да даде гръб на протести сега

| обновено на 11.12.15 в 16:54

По пътя на подкрепата към кабината Борисов 2 и защо властват фалшиви емайли от хакерски компютри, в програма "Точно днес" на Радио Пловдив коментар на политолога Първан Симеонов, който отдавна предупреждава и за влиянието на ДПС. 

Кое е знаковото от тази седмица?

Първан Симеонов: Не се случва нищо ново в сравнение с  това, за което сме си говорили, без да изпадам в самохвалство. Трябва да припомня, че и в ефира на Радио Пловдив много пъти сме си говорили затова, че поне от година, да не кажа две, и ДПС се придвижи плавно надясно, натрапвайки в известна степен доста задължаващата си подкрепа към ГЕРБ. И това сега се потвърждава, бих казал потвърждава се, но се разкрива и мащаба му в своята цялост, защото като казваме ДПС това обикновено е обозначение за краткост. Под ДПС могат да се разбират не само партията, но и, знаете, мнозина разбират под ДПС и един медиен кръг, мнозина свързват ДПС и с прокуратурата, знаете, че Христо Иванов говори за прокурорска държава. А мнозина под образа на партията включват и някаква митични сараи, в които се вземат решение. Очевидно този властови център така описан по някакъв начин влияе, да не кажа държи в зависимост управляващата формация, защото няма как иначе да си обясним много от действията на ГЕРБ и лично на премиера Бойко Борисов. Т. е. с това се доказва друго, което се доказва, за което винаги сме си говорили е, ако по-радикално настроената част на Реформаторския блок потегли навън, избирайки красотата пред властта, въобще не е ясно дали останалите части на Реформаторския блок ще я последват. Всичко това е случка като по учебник, като по христоматия, това, което се случва в момента и не е нещо, за което анализаторите не са предупреждавали.

Р. П.: А Радан Кънев това, че мина в опозиция, партията му е във властта – това какво трябва да ни подскаже и  да ни проговори?

П. С.: Освен ако г-н Радан Кънев няма план, с който да изненада всички ни, на мен ми се струва, че това е доста хазартен политически жест, защото да тръгнеш навън, без съзнанието, че ще те последват, дори твоя министър Петър Москов, това е несъмнено красиво в политически и в човешки план, но не знам колко е ефективно в предстоящите перспективи пред ДСБ и пред г-н Кънев. Още повече, че в момента ние виждаме опит г-жа Кунева и партията й да бъде принудена да се определи, да влезе в обяснителен режим след това измислено писмо вчера, но всъщност като че ли мнозина забравят, че самата партия на г-н Кънев също не се е определила. Да не говорим пък за останалите, които в момента изчакват останалите формации в Реформаторския блок, част от които сигурно няма да тръгнат навън, а част от които очакват да видят накъде духа политическия вятър. И за да им спестим мисленето в известна степен, казвам го с усмивка и с ирония...

Р.П.: Все пак са 23-ма народни представители.

П. С.: От тези 23 народни представители, струва ми се огромната част от тях съзнават, че по-вероятният, по-логичният политически вариант е все пак и в идните месеци това управление да остане стабилно. Което означава, че по всяка вероятност политическият вятър продължава да дух в платната на Борисов и ми се струва, че солидна част от Реформаторския блок си мисли по-скоро да остане във властта отколкото да търси някакви потенциални пози в бъдеще, които са доста мъгляви.

Аз не искам да адвокатствам нито на едните, нито на другите в този спор – това е нормален политически спор, който обаче ми се струва, че ще свърши в полза на онези, които разсъждават по-прагматично, а не на онези, които разсъждават авантюристично. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08