Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Промените в Конституцията са полезни, но не са съществени

| обновено на 14.12.15 в 10:55

За петата поправка на Конституцията, нейният смисъл и принос за подобряване на системата, която трябва да дава справедливост у нас е разговорът с професор Огнян Герджиков, уважаван, юрист, преподавател па търговско право в СУ "Св. Климент Охридски" и бивш председател на Народното събрание.

Квотите във Висшия съдебен съвет в отделните колегии, правомощията на главния прокурор, независимостта на съдиите – това бяха битките, които се водеха при двете гласувания на Конституцията, в сряда предстои и трето, но то ще бъде при нов министър на правосъдието най-вероятно, с променен донякъде Реформаторски блок и съпроводено от улични протести, към които от днес се присъединяват и съдиите, поне такъв е анонсът от този следобед. 

Направените промени в Конституцията са може би полезни, но не и съществени, заяви в интервю за Радио Пловдив проф. Огнян Герджиков.

След като съдебната система по конституция е  е независима защо трябва да има политически квоти, това не разбирам. Това е вътрешно противоречие в Конституцията и докато има политически квоти в съдебната система ще има и порочни практики, коментира проф. Герджиков.

Не разбирам защо една квота в ВСС трябва да е толкова решаваща, че един министър да си подава оставката. Ако така върви ще останем без министри. Не зная дали Христо Иванов трябваше да подава оставка, макар че решението му беше достойно, но и малко прибързано.

На въпроса от какво се страхуват българските съдии Огнян Герджиков заяви, че има много качествени и достойни съдии, но в системата има и пробойни, което е проблем.

Според проф. Герджиков, разделението на квотите е в правилна посока, за да няма зависимост в това противоборство между прокурори и съдии, но само тази мярка не е достатъчна. Ние искаме по-бързо производство, защото каква полза от справедливост, когато тя е закъсняла. Има много да се работи в тази посока - за бързо правосъдие, каза още Огнян Герджиков.

Как независимостта на институциите да не води до безконтролност. Това наистина е голям проблем и не е проста работа, да се преодолее и  реши, но всичко отново опира и до хората и тяхното поведение. Качествените хора с висок морал ще работят по съвест и няма да се стряскат от неудачите, убеден е проф. Герджиков

Когато правихме промените в Конституцията през 2007 година се подготвяхме за влизане в ЕС, сега промените са с друга насоченост. Ако искаме по-качествена промяна трябва да се направи по-съществена реформа в основния закон. Не трябва да се бърза обаче, прибързването е опасно. Иначе многото различни интереси в Парламента вързват ръцете за извършването на истинска основна реформа, това именно пречи на решителната и радикална промяна. 

Би могло да се мисли за свикване на Великото народно събрание с единствена задача то самото да бъде закрито. Вече нямаме нужда от такава спирачка, за да ремонтираме закона, коментира още Огнян Герджиков.

Той не отрече, че е възможно някой да опитва да използва Прокуратурата като бухалка, но уточни, че му е трудно да каже дали е така, защото не следи толкова отблизо работата на обвинението. Има едно нездраво противопоставяне обаче между прокуратура и съд в последните месеци. Търси се и най-малката техническа грешка, за да върнят съдиите обвинителния акт на прокуратурата. Това не е добре, защото духат на Законът трябва да е над всичко.

В заключение професор Огнян Герджиков прогнозира, че не очаква драстични промени в съдебната система.

Интервюто на Неда Велкова с проф. Огнян Герджиков може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08