Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок е пред провал

| обновено на 14.12.15 в 13:12

Реформаторският блок е пред провал. Има смазващо мнозинство на статуквото. Горката съдебна реформа. Правителството ще остане, разчитайки на все по-големи и все по-задкулисни договорки с други политически сили,  така коментира политическите събития Едвин Сугарев писател, политик и общественик.

Според него, казусът пред ДСБ и реформаторите е особен , а изборът е тежък. Решението на Радан Кънев да излезе в лична опозиция той определи като отчаян личен избор, а решението на  последвалата го  ДСБ като запазване на политическото достойнство. Друг е въпросът дали това е в синхрон с интересите на България.   

Големият проблем в Реформаторския блок е, че той е пред разпад в момента. От една страна ДСБ даде ясна позиция, че напуска управляващото мнозинство, от друга страна, обаче всички останали се ослушаха, така че реформаторите нямат особено добро бъдеще и може би това е и една от целите на упражнението – просто да се премахнат съответните конкуренти в дясното пространство.

Тъй като вероятно най-съществената цел е свързана със запазване на абсолютните правомощия на главния прокурор предполагам, че сценаристите на това са българските олигарски, групирани около Делян Пеевски.

Сугарев предполага  оставането на Москов като министър като може би с най-добри намерения, но ще се наложи да прави компромиси, които няма да допринесат за доброто му име.  

 Резултатът за горката съдебна реформа е такъв, защото просто се оказа, че в този парламент реформаторско мнозинство няма и не само, че няма, а има и смазващо мнозинство на пазителите на статуквото – резултатът 200 срещу 7 е наистина е наистина впечатляващ.

 Това, което направиха депутатите със съдебната реформа е не просто да  я върнат на изходната точка, но дори и под нея, всъщност  забатачиха съдебната система в момента, поставяйки съдиите под зависимост и утвърждавайки за пореден път абсолютната власт на главния прокурор.

Докато при прокурорите става ясно, че каквото реши главния прокурор това ще става. При съдиите може да са по равно, но този равен резултат предполага или блокаж или просто възможност чрез странични механизми, каквито не липсват за съжаление в България, да се постига волята на различни политически и икономически фактори в страната.

Сугарев коментира  и позицията на председателя на Върховния касационен съд мисля, че речта, която той изнесе и  с която изрази своята позиция е един от много малкото мъжествени актове, които сме виждали в последно време.

Премиерът Бойко Борисов демонстрира според мене непростимо чувство на без интерес към това, което се случва, всъщност Христо Иванов изцяло бе изоставен от своите колеги-министри в цялата тази ситуация, неговата оставка естествено беше предизвестена, а фактът, че премиера Бойко Борисов по това време риташе мач мисля, че е показателен.

Аз съм убеден, че това правителство ще остане, включително и с министъра на ДСБ в него и ще продължи още дълго да управлява България, разчитайки на плаващи мнозинства, но това ще става с все по-големи и все по-задкулисни договорки с другите политически сили, тъй че това е достоен жест, но жест на отчаянието по-скоро.

Според Сугарев   този резултат не е добър за България. Той смята, че  може да е единственият възможен, който може да се гласува в този парламент като промяна на Конституцията, но да се правят компромиси на всяка цена само, за да се покаже някаква политическа воля за пред Европейския съюз, не е най-добрата политика.

Цялото интервю с Едвин Сугарев е в звуковия файл. 







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17