Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформата бе само интелектуално упражнение, сега поне започна

| обновено на 15.12.15 в 14:51

Съдебната реформа влезе в дневния ред на обществото, така че да се видят проблемите и особено зависимостите в съсловието.

Жалко е, че те не намериха отклик в обществото и в пълнота при конституционната реформа - каза пред Радио Пловдив Атанас Славов. Той е доктор по Коституционно право, преподавател в СУ, съветники на екс правосъдния министър Христо Иванов.

От първо лице Славов свидетелства за отпора, който опитът за реформа е имал на всяка крачка при търсенето на подкрепа. По думите му АБВ и ДПС са двете политически партии, които са застанали на пътя на освобождаването на магистратите от политически натиск .ГЕРБ промени позицията си в последните седмици и това показва, че имало договаряне за подкрепа на едни и неприемане на други текстове, коментира експертът.

Все пак разделянето на прокурорската и съдийската колегия във ВСС е успех, отчете Атанас Славов - плод на 10 годишно усилие на много общности и отделни хора. Но ще се касае до балансите- не се постигна международния стандарт, защото се запазва възможността за политическа намеса при назначенията.  

Според Славов още по- големия недостиг на постигнатото е неслучилата се независимост и  отчетност на прокуратурата.

Неговата теза е, че най- чистия път от тук натакък е доброто би било да са отдели въобще прокуратурата от ВСС и обособяване на Прокурорски съвет.

Важно е след конституционните промени в законодателството, което следва да се отстои прекия избор на магистрати в съдийската квота ВСС при напълно прозрачен механизъм, да се повиши съдийското самоуправление, да се разпишат правилата, по които Инспекторатът ще прави своите проверки- каза още Атанас Славов.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51