Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реформаторският блок ще намери сили да се стабилизира

Снимка: БГНЕС

Позицията на СДС стана позиция и на Реформаторския блок. Още от самото начало ние бяхме против излизането от управлението, заяви за Радио Пловдив Емил Кабаиванов,  заместник председател на синята партия. 

Според него обстановката  в Европа и в света е толкова динамична и нестабилна, че една политическа нестабилност на България в момента, би ни поставила в още по слаба позиция. 

2016 година е ключова и много важна за страната с оглед на усвояване на европейските фондове от българските общини и бизнеса, коментира Кабаиванов.

Той е категоричен, че  е логично при създалата се ситуация  коалиционното споразумение да бъде предоговорено. 

Трябва да има актуализация на приоритетите за следващата 2016 година и дори до края на мандата. Не е сериозно , както някой предложи, да се говори за актуализация само за 6 месеца, защото, ако хоризонта на едно управление във времето  е само 6 месеца, то тогава не може да иска доверие от хората, категоричен е заместник-председателят на СДС.

По думите му в ДСБ  има криза и колкото по-бързо партията се съвземе от нея, толкова по-сигурен ще е Реформаторският блок като цяло. Той е категоричен, че стабилността на всяка една от партиите в РБ се отразява на блока като цяло.  Ето защо в следващите месеци РБ трябва да промени някои от механизмите  си на функциониране и на вземане на решения и все повече да излъчва стабилност и  единство в аргументите и решенията си.

Разнопосочните сигнали към избирателите не са добра политика, защото синият избирател е интелигентен и чувствителен и  има опасност да се разочарова, ако се говори на различни политически езици. Нашият хоризонт не е само  мандата на това управление, заяви Кабаиванов

На въпрос дали СДС ще подкрепи кандидатурата на  Екатерина Захариева за правосъден министър, Кабаиванов уточни, че все още няма конкретно решение на НИС на СДС, но  следвайки логиката и действията на партията до момента, сините народни представители ще гласуват "за".

Според него мястото на  ДСБ е в  Реформаторския блок. Нов десен проект към момента не е необходим на страната.

За радио Пловдив  като кмет на община Карлово Емил Кабаиванов коментира  и поискания безлихвен заем от община Пловдив. Предложението на кмета Иван Тотев трябва да получи санкция на местния парламент на днешната сесия. Кредитът, който иска община Карлово е  в размер на 639 375 лева и ще бъде възстановен до 30 април.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51

"Флирт" идва, потърсете лекар при неразположение

В България няма данни  за регистрирани случаи на новия щам „Флирт“. Подвариантът FLIRT на коронавируса обаче все по-активно настъпва в Гърция и е въпрос на време да стигне и до нас. За превенцията, симптомите и мерките свързани със заболяването, коментар на  д-р Христиана Бацелова – епидемиолог и преподавател в Медицински университет Пловдив:..

публикувано на 12.07.24 в 10:12