Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ние си поставяме бариерите

Мира Радева

Вокална група „Музикални спомени“ ще изпълни  незабравими хитове и евъргрийни  в голямата зала на Младежкия дом в Пазарджик. Инициативата  е с благотворителна цел и е коледен подарък  за 11 пенсионерски клуба в града, един старчески дом и неправителствена организация, подкрепяща жени с рак на гърдата. Ръководител на създадената преди около 5 години формация, е Вили Оникян от популярния преди години джазов дует „Оникс“, а в състава на квартета е социологът Мира Радева.  С нея разговаряме за  необходимото равновесие  в хаоса от проблеми и още - за дефицитите на българското общество, бягството от клишетата и опита да намериш себе си. Началото на разговора е за  политическите процеси в страната, гласуваните конституционни промени и мъчителната реформа в системата на правораздаването. 

Политическият ни елит е много плах, неуверен, без самочувствие, без желание за промяна. Това е и големият дефицит на българското общество на настоящия етап – толкова самите ние си слагаме бариери, имам предвид и съдебната реформа, толкова много виждаме повече препятствията, вместо възможностите, че най-накрая се получава нещо като нищо – т.е. повторение на онова, което вече сме го гледали. Това заяви социологът Мира Радева. По думите й у нас съществуват дълбоко преплетени икономически и политически интереси – олигархия. Икономиката в България /уж демократична/ в голяма степен зависи от политическите решения. Докато тези окови не бъдат освободени, ние няма да имаме истинско икономическо развитие, истински висок стандарт, към който хората се стремят. Съдебната реформа трябваше да разсече този сложен възел, наследен от тоталитарната държава и държащ я вече 25 години. Радева попита какво направиха всъщност народните представители – не обвързаха по някакъв начин промените в Конституцията  с  това, съдебните органи да отговарят пред избирателите, а пак ги обвързаха с политическите структури и в случая с Парламента. Докато обаче те не се обърнат към хората, които са реалният суверен на властта в демократичната държава, ние няма да имаме реално социално, политическо,  икономическо развитие, подчерта Мира Радева. Пропорционалната система, която властва вече 25 години, води до това, че в селекцията на партийните ръководства влизат само „послушни хора“. Не очаквайте от послушни хора на променят света, заяви Радева.

За своето участие във вокална група „Музикални спомени“, Радева каза, че  във всеки от нас има различни светове и възможности и в зависимост от ситуациите, ние отключваме едни или други. В България си поставяме обаче много ограничения и не се наслаждаваме на живота такъв, какъвто е тук и сега.  Радева уточни, че групата се е събрала преди 4-5 г.. Ръководител е Вили Оникян – сестра на джазовата певица Стефка Оникян от известния в миналото дует „Оникс“. След няколко урока, които социоложката взима при нея  по пеене,  решават да направят група от четири жени, които са ентусиазирани, пеят „от сърце“ песни, които са ги радвали. Групата е многоезична, всички пеят на български, италиански, френски, немски, иврит и няколко негови наречия.  И да не разбираш думите, разбираш посланията на песента, а в песните, които групата пее, има много любов, заяви още Мира Радева. Повече чуйте от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазаржик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51

Код "жега". Как да се предпазим?

За първи път за  тази година обявиха оранжев код за опасни  горещини. Предупреждението е от Националния институт по  метеорология и хидрология  и е в сила за цялата страна. В Пловдив температурата ще е 38 градуса.  Прогнозата на синоптиците е, че температурите у нас ще продължават да се повишават и през следващата седмица. Очкванията..

публикувано на 12.07.24 в 12:57

Делян Пеевски и Ахмед Доган са от едно и също котило

"Йордан Цонев, който се вижда като най-близкия човек на Делян Пеевски в момента, каза по една от националните медии голяма лъжа - че е бил 25 години в ДПС с Доган. Въпреки че е финансист, той явно може да смята само пари, защото, ако върнем назад времето с 25 години, ще се видим в 1999 г. Тогава той заедно с мен беше в парламентарната група на СДС в..

публикувано на 12.07.24 в 11:51