Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Уникална техника за лечение на онкоболни в Пловдив

| обновено на 21.12.15 в 14:16

През май догодина се очаква да бъде обслужен първият онкоболен пациент с най –модерния и единствен в страната „Кибернож“ за лъчетерапия на тумори. 

Високотехнологичната апаратура е изградена в базата на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив на бул. „Васил Априлов“, стойността й е 5 милиона лева и е част от високотехнологичния Център за образна диагностика на онкологични заболявания. Пациентите ще ползват „Киберножа“ абсолютно безплатно, тъй като лечението се заплаща от държавата.

СнимкаАпаратът може да се ползва без ограничения от пациенти от цялата страна, както и от чужбина – съобщи директорът на болницата проф. Карен Джамбазов. Той подчерта, че с изграждането и на модерния ПЕТ-скенер, който е базиран в Хирургиите на „Пещерско шосе“, болницата вече притежава цялото необходимо оборудване за онколечение и вече няма да е необходимо пациентите да търсят лечение в чужбина.

„Кибернож“-ът всъщност е роботизирана система за лъчетерапия, при която се използва източник на лъчи и роботизирана ръка. Действа на принципа „в малък обем голяма доза“ и максимално щади здравите тъкани на пациента. - обясни проф. Мариана Янева, ръководител на Клиниката по лъчева терапия и нуклеарна медицина в УМБАЛ „Св. Георги“. 

Тя посочи, че апаратът може да работи от над 120 ъгъла, без да е необходимо пациентът да се мести. Проф. Янева подчерта още, че „Кибернож“-ът е голямо облекчение за пациентите, тъй като лечението се осъществява за една седмица, а досега продължителността му бе около месец и половина.

Най – модерният в страната „Кибернож“ бе открит в Пловдив от зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски в присъствието на областния управител Здравко Димитров, изпълнителния и икономическия директори на болница „Св. Георги“ проф. Карен Джамбазов и Момчил Мавров, здравни специалисти.

Бе представен и още един виксокотехнологичен уред – ПЕТ-скенер, който се ползва за образна диагностика. 

СнимкаВ сградата на бившата държавна болница ще функционира роботизираната система за онколечение “Кибернож”, а в Хирургиите ще е разположен позитронно-емисионният томограф – т. нар. „ПЕТ-скенер”. За изграждането на високотехнологичния Център за образна диагностика на онкологични заболявания са използвани близо 23 милиона лева. От тях 19 милиона са предоставени безвъзмездно от Европейския фонд за регионално развитие, а останалата сума е субсидия от републиканския бюджет.

„Кибернож” е модерна безболезнена и безкръвна технология. Разработена е за отстраняване на тумори, които са труднодостъпни и не подлежат на операция. Въпреки името, не става дума за използването на нож, а за роботизирана система за лъчетерапия, при която се използва източник на лъчи и роботизирана ръка. “Кибернож” разполага с над 200 лъча, които се насочват към мястото на тумора, докато при традиционните методи се наблюдават 2, 3 или 4 лъча. Досега десетки българи със страшната диагноза рак търсеха спасение в Анадолския медицински център в Истанбул, който разполага с „Кибернож”.

ПЕТ-скенерът е позитронно емисионен томограф, който отчита функцията на вътрешните органи. Извършва се с помощта на специфичен радиофармацевтик (изотоп), който се натрупва избирателно в съответната тъкан. Това е уникален образен метод, който дава възможност да се онагледят биохимичните и физиологични промени и да се диагностицира дадено заболяване в много ранен етап, още преди да има налични морфологични промени.Изследването се различава от ядрено магнитния резонанс и компютърната томография, които отчитат вече настъпилите структурни изменения в органите.


С проф. Жанет Грудева - началник на Клиника по Онкология и Хематология - Пловдив е интервюто за  най- модерните методи за диагностика и лечение, с които вече ще работят пловдивските медици.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

30 постройки изгоряха, евакуираха 15 души при пожара до Отец Паисиево

30 постройки са изпепелени във вилната зона на село Отец Паисиево, сочат предварителните данни за последствията от бушуващия в района пожар.  Евакуирани са 15 души, които са настанени при близки и роднини.  Усилията на всички екипи са насочени към ограничаване на пожара и навлизането на огъня в селото , обясни заместник-областният управител инж...

публикувано на 16.07.24 в 18:17

Потушават и с хеликоптер пожара край Стрелча

Хеликоптер Ми-17 беше пренасочен от пожара край Стара Загора  към град Стрелча , област Пазарджик, съобщиха от Министерство на отбраната.    Вертолетът излетя в 15:10 ч. от 24-та авиобаза – Крумово за оказване на съдействие на пожарните служби.  Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища Към екипите от пожарните..

публикувано на 16.07.24 в 17:28

Ремонтират подпорната стена под храма "Св. Богородица"

Започна укрепването на опасната подпорна стена на ул. „Митрополит Паисий“ в Стария град. Това беше една от критичните точки за туристите и пешеходците през последните години. Деформирането на стената е продължило десетилетия заради прораствания на корените на дърветата и се превърна в аварийна точка на самосрутване. "Не биваше да отлагаме повече този..

публикувано на 16.07.24 в 16:30

Горят вили в Отец Паисиево, пожари в Карлово и Стрелча затвориха пътища

Повече от десет къщи от вилната зона на калояновското село Отец Паисиево изгоряха при пожар, съобщи гл. инспектор Димитър Бришимов – началник на аварийно-спасителния отряд към Регионалната дирекция "Пожарна и аварийна безопасност" (РДПБЗН) – Пловдив. Пожарът влезе в населеното място и пълзи на север към село Пролом и град Баня...

обновено на 16.07.24 в 16:16

ОД на МВР в Пазарджик има нов временен шеф

Със заповед на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов старши комисар Даниел Бараков е временно преназначен на длъжността директор на ОДМВР - Пазарджик.  Днес той беше представен пред ръководния състав на дирекцията от главния секретар на МВР главен комисар Димитър Кангалджиев.  Старши комисар Даниел Бараков е на 43 години. Завършил е висшето..

публикувано на 16.07.24 в 15:38