Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Банките трябва да споделят риска при ипотечните кредити

Правителството утвърди проекто-закон за кредитите за недвижимите имоти на потребителите. Според Богомил Николов от сдружение „Активни потребители“ конфликтните точки в този вид търговски практики са  обезпеченията. За разлика от западните държави, където единственото обезпечение на кредита е ипотекираният  имот, при нас има допълнителни, подчерта той. 

Това означава, че и след като банката продаде ипотекираното жилище, потребителят продължава да дължи суми и то големи. В развитите общества този проблем е решен само с ипотеката. Така рискът се споделя и след като приключи продажбата на имота, потребителят знае, че вече не е длъжник, обясни Николов. Той е скептичен, че проекто – законът ще въведе тези европейски правила.

Разчитам повече на самия пазар. В развитите общества тази практика се е родила благодарение на конкуренцията, коментира Николов. Напоследък кредитите у нас се намаляват, а депозитите  продължават да се увеличават. Това е така, защото практиките на българските банки уплашиха много хора, което доведе до стесняване на пазара. Този факт ще принуди банките да променят философията си и практиките си, при които всички рискове се прехвърлят на потребителите. Ние не сме финансови експерти, но не сме и толкова глупави, каза експертът

В директивата и в закона ще влезе стандартният европейски формуляр, който ще представи всички съществени елементи на кредита в една страница и таблица. В момента някои банки предлагат договори, които изискват повече от час само да бъдат прочетени, какво остава да бъдат осмислени, каза Богомил Николов и добави, че най- дългът договор се чете за  1 час  и 48 минути. Има таблица - европейски формуляр, който ще ни позволи анализ на кредитните условия.  Той препоръча на потребителите да съберат максимален брой оферти и тогава да преценят кой е най- изгодният кредит за тях.

Най- добрият пазител на нашите интереси са самите наши интереси, обобщи Богомил Николов.

Другият положителен ефект, който се очаква с приемането на закона е дадената възможност клиентите  да върнат предварително взетия заем. Сега се въвеждаше такса за предсрочно погасяване клиентът  предварително бива закрепостен за дълъг период от време. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51