Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Науката може да помогне на обществата да решават кризите

Всички бедствия, които стават предизвикват поражения върху човека и построеното от него, казва сеизмологът от Минно – геоложкия институт проф. Бойко Рангелов, който работи също и в областта на приложната геофизика и приложната математика

Той смята, че има връзка между трусовете в природата и тези в обществата. Имаше много силни земетресения и в райония на Южния Пасифик, на Курилите, на Аляска. Най- забележителното беше в Непал, въпреки че не беше от най- силните, стана номер 1, заради огромните разрушения, поясни професорът и припомни, че подобен трус е имало в България  през 1904 година.

Това са процеси, които събират и разделят континенти, такива неща стават непрекъснато. В Непал зоната на колизия беше известна на науката, каза Рангелов.

Преди 11 години точно на Коледа стана най- катастрофалното цунами край Суматра – 8 страни и три континента понесоха огромни поражения, а щетите бяха над 100 млд. долара. Такова нещо човечеството не беше преживяло, припомни още ученията  и добави, че от този момент започна активизация на земетресенията -  последва Япония, грандиозните трусове в Чили с магнитуд близо 9 по Рихтер, след това други две земетресения, които дадоха основания да се мисли че Земята се събужда за нов Тектонски цикъ.

По думите му, важно е да се каже, че науката не казва, че трусовете не могат да се прогнозират. Тя не може да прогнозира точното време на земетресението, иначе силата и мястото на бъдещия трус са ясни и известни на науката, каза проф. Рангелов. Това знание е  в основата на идеята за системите за ранно предупреждение. Те нямат общо със системите за прогнозиране на трусовете.

Процесите на Земята са свързани в една система, каза още ученият. Науката е тази, която може да помогне и на политиците, и на обществата, за да се справят с кризите и с тяхното прогнозиране. Науката е силата на съвременното общество. За съжаление човечеството си затваря очите, не си взима поука и не иска да разбере, че процесите трябва да се изучават и да бъдат целенасочено управлявани. Да бием лошия не води до добър резултат, обобщи Бойко Рангелов.

Науката и религията се разделят благодарение на най- религиозния учен  - Исак Нютон. Човечеството се развива в два уклона – материалистичния, подкрепян от науката и духовния, който се смята за приоритет на религиите. Човечеството докато не примири двете тези не може да се измъкне от този капан, коментира той.

Според него войната между Християнството и Исляма няма нищо общо с бежанските потоци. Хората търсят по- добър живот и търсейки такъв, решават да опитат. Глобалният свят не позволява изолация на определени групи. В основата на бежанския проблем стои чисто икономически проблем.

За съжаление 2015 не беше от най- добрите години, живея с надеждата, че новата 2016-та ще ни донесе повече радост и спокойствие.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17